Pääkaupunki on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen. Sekä HUS:in ylilääkäri että THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja sanovat, että perhejouluja ei ole kuitenkaan syytä vielä perua.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmän mukaan pääkaupunkiseutu on siirtynyt koronan leviämisvaiheeseen. Asiasta kertoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori Twitterissä. Leviämisvaihe tarkoittaa sitä, että tartunnat leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin.
HUS:in ylilääkäri Asko Järvinen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että perhejoulut voivat olla uhattuna, ellei leviämiskäyrää saada pian laskuun.
– Jos tätä kehityskulkua ei saada käännettyä, ovat joulunvieton ongelmat edessä aivan toisella tasolla kuin nyt. Toivon tämän motivoivan jokaista pitämään turvaohjeet mielessä, Järvinen sanoi.
– Tilanteelle on vielä jotain tehtävissä. Jos käyrä kääntyy, voimme viettää joulua turvallisemmin mielin.
THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi olevansa Asko Järvisen kanssa samaa mieltä siitä, että tilanteeseen voidaan vielä vaikuttaa ennen joulua.
– Näinhän se tietysti on. Pyrkimys on, että pystyisimme pääsemään tilanteeseen, jossa meillä olisi rauhallinen ja terveellinen joulu, Salminen sanoi.
Salminen kehotti ihmisiä pitämään mielessään viisi hyvää neuvoa.
–On ihmisistä itsestään kiinni pitää etäisyyksiä muihin, huolehtia käsihygieniasta, pitää maskeja muiden läheisyydessä, ei mennä minnekään oireisena ja käyttää koronavilkkua.
Salminen sanoi, että vielä on liian aikaista linjata sitä, voiko Uudeltamaalta lähteä muihin maakuntiin joulunviettoon.
– Tähän ei ole vielä tehty linjausta, eikä sitä ole paikallaan vielä miettiä. Olemme sanoneet, että kannattaa pohtia, miten isolla joukolla kokoontuu. Pikkujouluneuvo on ollut se, että yli kymmenen hengen tapaamisia ei pitäisi järjestää. Arkijärjellä pääsee aika pitkälle.
Epidemia kiihtynyt kotoperäisistä tartunnoista
THL kertoi tänään, että Suomessa on raportoitu 351 uutta koronatartuntaa. Suurimmat ilmaantuvuusluvut ovat nyt Länsi-Pohjan (noin 115) ja Helsingin ja Uudenmaan (noin 113) sairaanhoitopiirien lukemat.
Viime viikolla raportoitiin 103 ulkomailta Suomeen matkustajan mukana tullutta tartuntaa.
THL:n Mika Salmisen mukaan pääosa viime aikojen tartunnoista on lähtöisin Suomesta.
– Jonkin verran tartuntoja on tullut ulkomailta, mutta osuutena ne eivät ole suuria. Epidemian kiihtyminen syksyn aikana on meidän tietojemme mukaan lähtöisin pääasiassa kotoperäisistä tartunnoista, Salminen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.