Tutkijatohtori: Koronan huolestuttavat tartuntamäärät enne tulevasta – nämä kolme toimenpidettä pitäisi tehdä heti: "Ei se ole tilastopiikki"

THL kertoi eilen 149 uudesta koronatartunnasta ja tänäänkin liki sadasta. Tampereen yliopiston tutkijatohtorin mukaan nyt pitää toimia, tai epidemian toinen aalto ryöpsähtää ja pahasti.

Viime päivien huolestuttavan suuret THL:n ilmoittamat tartuntamäärät ovat enne tulevasta, sanoo laskennallisen fysiikan laboratoriossa Tampereen yliopistolla työskentelevä tutkijatohtori Janne Solanpää.

– Ei se ole tilastopiikki. On se trendinä nähty jo viime viikkoina, että tartuntamäärät ovat menneet koko ajan ylöspäin, Solanpää sanoo.

Solanpään työhön on koronavirusaikana kuulunut mallintaa epidemian suuntaa Suomessa, ennustaa tilannetta eteenpäin. Mallinnukset ovat valistuneita arvioita, joihin vaikuttaa muun muassa kulloinenkin R-luku, eli se kuinka monelle ihmiselle koronaan sairastunut tautia tartuttaa eteenpäin sekä voimassa olevat koronarajoitukset ja -suositukset.

Nyt mallinnuksen päivätartuntakäyrä osoittaa jyrkästi ylöspäin. Tarttuvuus on noussut selvästi yli yhden, eli epidemia kiihtyy.

– R-luku on siinä 1,4:n paikkeilla. Kyllä tilanne on selkeästi pahenemassa, Solanpää sanoo.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen mukaan Solanpään arvio R-luvusta osuu ainakin lähelle oikeaa. THL kertoo huomenna uuden virallisen arvionsa tarttuvuusluvusta, mutta yli yhden se joka tapauksessa nyt on.

– Ei arvio kaukana tuosta ole. Ei siitä ole epäselvyyttä, Salminen sanoo.

Epidemian kiihtymisvaihetta koko Suomen tasolla hän ei allekirjoita.

– En ihan näin sanoisi. Eri puolilla Suomea on erilaiset tilanteet. On vaikea sanoa, johtaako tämänhetkinen tilanne kaikkialla pidempiaikaiseen trendiin. Joillakin alueilla ne kriteerit, jotka sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kyllä täyttyvät.

THL: Kevään piilotartunnat vaikeuttavat vertailua

Tällä hetkellä epidemian painopiste on alle 50-vuotiaissa, mutta viime viikkoina 10-30-vuotiaiden osuus on selkeästi kasvanut. Tämä selittää osaltaan sen, että kiihtyvä epidemia ei vielä näy sairaaloissa ja niiden teho-osastoilla.

– Kyllä riski on siihenkin, että tauti leviää riskiryhmiin, eli vanhempaan väestöön. Näin on käynyt monessa paikassa maailmaa. Kyllä se pitää kaikkien myöntää, että nyt se toinen aalto on tullut, ja nyt se pitää saada haltuun, sanoo Solanpää.

Tällä hetkellä Solanpään reilun kuukauden päähän ulottuva päivätartuntamäärien mallinnus osoittaa, että tuolloin tilanne Suomessa on hyvinkin mahdollisesti pahempi kuin kevään tartuntapiikin aikana. Tuolloin tartuntojen määrä oli päivätasolla korkeimmillaankin 211.

Viimeisimmän ennusteen mukaan lokakuun lopulla päivätartuntamäärät asettuvat 50 prosentin todennäköisyydellä haarukkaan 257-366.

THL:n Salminen näkee yhden selvän eron viime kevään ja tämän syksyn koronatilanteen välillä, minkä takia vertailu ja ennustaminen on hyvin vaikeaa.

– Kevään piikkiä ja tämän päivän tilannetta ei voida verrata keskenään. Keväällä tapausmäärät saattoivat olla oikeasti jopa 5-10-kertaiset todettuihin tautitapauksiin nähden, hän sanoo.

– Tilanne on nyt eri, koska nyt löydämme valtaosan tapauksista. Etsimme isommalla haavilla, hän sanoo testausmäärien kasvattamisesta.

Näin tulisi toimia

Tilanne on Solanpään mukaan vielä mahdollista kääntää, mutta toimien pitäisi olla ripeitä ja osuvia. Tärkeintä olisi saada laajennettu maskisuositus, jota myös noudatetaan.

– Maskisuositus laajennettuna, että sitä rukattaisiin muuallekin kuin joukkoliikenteeseen. Se tulee eittämättä auttamaan tilannetta, jos saadaan ei-vesitetty maskisuositus, hän sanoo.

Toinen vaikuttava asia on yöelämä.

– On ollut jonkun verran keskustelua siitä, pitäisikö baarien ja yökerhojen aukioloaikoja tai anniskeluaikoja rajata. Näinhän on tehty muualla Euroopassa, se mahdollisesti auttaisi.

Kolmas, ei niin vaikuttava tekijä Solanpään mukaan, ovat matkustusrajoitukset.

– Ensi viikolla rajoitetaan taas mahdollisesti maahantuloa. Se tulee ehkä auttamaan jonkun verran, hän arvioi.

– Selkeä asia on, että mikään yksittäinen toimi ei riitä. Että jos maskeja aletaan pitämään nyt kaupungintaloissa, niin se ei yksinään riitä.

THL:n Salminen on samaa mieltä, että ripeyttä ja ragointia vaaditaan.

– Kehitystä seurataan nyt tarkasti, ja nopeat ja alueelliset torjuntatoimet ovat tärkeitä, hän sanoo.

Vastuu ei ole yksin rajoitusten laatijoilla. Yksilöillä on suuri vaikutus epidemian kulkuun.

– Tällä hetkellä kansalaisen oleellisin homma on, ettei pidetä isoja pippaloita. Jos haluaa kokoontua, niin kokoonnutaan pienellä porukalla. Pidetään sitä rättiä naamalla, kun mennään sellaisiin paikkoihin, ettei pystytä välttämään lähikontaktia, samassa ilmatilassa oleskelua. Se on aika pieni vaiva kuitenkin laittaa jokin maski naamalle, Solanpää sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat