Kuntavaalikampanjoiden häirintä nousi esille eduskunnan kyselytunnilla. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää esille nousseita tapauksia järkyttävinä.
Kaikkien puolueiden vaalijulisteita on tärvelty ja monet ehdokkaat ovat kohdanneet verkossa tai jopa kaduilla vihamielistä käytöstä.
Ainakin Sdp:n, keskustan ja vihreiden kokemusten mukaan verkkohäirintä on yleistynyt.
Yhdeksi häirintäesimerkiksi on noussut Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikosken esiintuoma tapaus, jossa hänen puoluetoverinsa oli kohdannut häirintää kampanjoinnin aikana.
Keravan tapaus nousi keskusteluun tänään myös eduskunnan kyselytunnilla.
– Olemme saaneet huolestuttavia uutisia ympäri Suomen: eri puolueiden vaalijulisteita on revitty alas. Eilen Keravalla Vasemmistoliiton ehdokkaan kimppuun käytiin tönimällä ja uhkailemalla, kun hän teki vaalityötä, Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi totesi.
– Monet ehdokkaat joutuvat epäasiallisen palautteen kohteeksi verkossa. Erityisesti naiset, vähemmistöjen edustajat ja vähemmistöjen puolustajat joutuvat kohteiksi sosiaalisessa mediassa Kehitys on vakava uhka demokratialle. Miten kehitykseen puututaan ja vaalirauha turvataan, Semi jatkoi.
Semi osoitti kysymyksensä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille.
– On todella järkyttävää, ettei tämän päivän Suomessa saa tehdä vaalityötä rauhassa. Vaalityö on demokratian sydäntä. Sitä on saatava tehdä rauhassa ilman, että joku käy kimppuun.
– Häirintää ei voi hyväksyä ja sen torjuntaan tarvitaan kaikkien panosta. Varsinkin puoluejohtajilla on erityinen asema. Meidän pitää omalla esimerkillä sanoa jyrkkä ei tällaiseen toimintaan, Henriksson jyrähti.
Myös pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) on toivonut puoluejohtajilta kannanottoja häirintää vastaan.
Lue myös: Pääministeri Marin toivoo puoluejohtajilta kannanottoja vaalirauhan puolesta – "Vaalijulisteita on revitty ja töhritty"
Hankkeita ollut häirintää vastaan
Oikeusministeriöllä on Henrikssonin mukaan joitakin hankkeita häirinnän torjumiseksi, mutta ratkaisevaa apua niistä ei välttämättä ole.
– Oikeusministeriöllä on vaalipoolihanke häirinnän torjuntaan. Olemme myös kouluttaneet puolueita. On myös muistettava, että rikoslaissa on pykälä, jonka mukaan voi saada tuomion, jos syyllistyy vaalihäirintään, oikeusministeri painotti.
Torstaina sosiaalisessa mediassa nousi esille myös Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Anders Adlercreutzin saama viesti.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos vastasi Adlercreutzin viestiin ja korosti, ettei kyseinen kommentointi ole asiallista.
Myös Perussuomalaisten edustajia on joutunut vaalihäirinnän kohteeksi, kun esimerkiksi vaalijulisteita on rikottu tai töhritty.