Pääministeri Marin: Hallitus arvioi vielä, annetaanko liikkumisrajoituksista toinen esitys – kompastuskivi on kotien valvonta

5:22img
Sanna Marin kommentoi liikkumisrajoitusten täystyrmäystä: "Tiedostamme, että kodeissa tapahtuvan toiminnan valvomiseen liittyy haasteita"
Julkaistu 31.03.2021 22:22(Päivitetty 31.03.2021 22:54)
Toimittajan kuva

Sanni Mattila

sanni.mattila@mtv.fi

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi myöhään keskiviikko-iltana perustuslakivaliokunnan täystyrmäystä liikkumisrajoituksista. 

Marin luonnehti perustuslakivaliokunnan lausuntoa liikkumisrajoituksista “hyvin kriittiseksi”. Valiokunnan mukaan liikkumisrajoitukset olisivat olleet perustuslain vastaisia, joten hallitus päätti vetää esityksen pois eduskunnan käsittelystä.

Tieto tästä ratkaisusta saatiin alkuillasta. 

– Tautitilanne on yhä vakava ja toivon, että kansalaiset noudattavat niitä ohjeistuksia ja suosituksia, joita viranomaiset ovat antaneet. Nämä luvut ovat yhä hyvin korkeita, Marin totesi valtioneuvoston ylimääräisen istunnon jälkeen medialle.

Lue myös: Pääministeri Marin: Hallitus vetää esityksen liikkumisrajoituksesta pois eduskunnasta

Yksityiskohdat epäselviä

Pääministerin mukaan hallitus käy perustuslakivaliokunnan lausunnon tarkkaan läpi ja arvioi, minkälainen toisenlainen esitys hallituksella olisi eduskunnalle mahdollisesti antaa.

Marin kertoo, että perustuslakivaliokunta peräänkuuluttaa “yksityiskohtaisempaa” sääntelyä, jolla pyrittäisiin puuttumaan esimerkiksi yksittäisiin kokoontumisin, erilaisiin tilaisuuksiin ja kaupassa asiointiin.

Marinin mukaan perustuslakivaliokunta totesi, että “toisenlaiselle sääntelylle” voisi olla mahdollisuus, mutta kysymysmerkkejä on vielä paljon esimerkiksi kotien sisällä tapahtuvaan valvoontaan liittyen.

– Tunnistamme haasteet, joita liittyy sääntelyyn esimerkiksi (liikkumisrajoitusten) valvonnan osalta. Että miten poliisi valvoisi kokoontumisia, joita yksityistiloissa ja kodeissa tapahtuisi.

Lisää aiheesta: Kommentti: Iskikö pääministeri Sanna Mariniin vauhtisokeus – laki ulkonaliikkumiskiellosta törmäsi jälleen perustuslakiin

– Perustuslakivaliokunta katsoo, ettei tällaiselle rajoitustoimelle ole edellytyksiä. Arvioimme nyt, onko tällaista (muunlaista) esitystä antaa ja missä aikataulussa. Meidän pitää huomioida sekin, että eduskunnan käsittelyssä menee jälleen aikaa ja näemme kuitenkin sen, että samalla rokotukset edistyvät, Marin sanoi.

Pääministeri pyytää, että kansalaiset edelleen omaehtoisesti välttäisivät sellaista lähikontaktitoimintaa ja kohtaamisia, joissa tartuntoja paljon syntyy.

– Vältetään lähikontakteja toisten kanssa. Se lopulta eniten ratkaisee, miten tautitilanne kehittyy.

Lue myös: Hallituksen odotettu muutosesitys julki – rokotteita voidaan kohdentaa iän ja tautitilanteen mukaan

Rokotejärjestys lausuntokierroksella

Marin sanoo laittavansa paljon toivoa siihen, että kevään kausivaihtelu ja rokotteiden edistyminen tulevat avuksi taudin hillintään.

Hänen mukaansa rokotteiden alueellisella painotuksella tuskin saataisiin apua epidemian hillintään juuri nyt, koska asiaa koskevat päätökset, niiden voimaantulo ja vaikuttavuuden ilmentyminen veisivät niin ikään pitkään aikaa.

– Vaikka jo tänään tehtäisiin päätös, että koko rokotejärjestystä muutettaisiin täydellisesti, niin rokottamisessa ja rokotteen vaikutusten muodostumisessa menee niin kauan aikaa, että se ei valitettavasti tähän epidemiatilanteeseen juuri tulisi avuksi.

Esitys rokotejärjestyksen muuttamisesta on lausuntokierroksella 13. huhtikuuta saakka.

Lue myös: Ohisalo rokotusjärjestyksestä: THL:lta tullut viime aikoina ristiriitaisia viestejä

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus