Hallituksen odotettu muutosesitys julki – rokotteita voidaan kohdentaa iän ja tautitilanteen mukaan

7:57img
Julkaistu 31.03.2021 20:16
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittävät rokotejärjestyksen muuttamista sekä iän että tautitilanteen mukaan. Hallitus haluaa vielä kuulla eri organisaatioita lausuntokierroksen kautta ennen päätöstä.

Hallitus päätti tänään lähettää saamansa sosiaali- ja terveysministeriön sekä THL:n esityksen sellaisenaan lausuntokierrokselle. Lausuntokierros päättyy 13. huhtikuuta. Hallitus päättää asetusmuutoksista lausuntokierroksen jälkeen.

Rokotejärjestystä muutettaisiin valtioneuvoston tiedotteen mukaan 31. toukokuuta 2021 saakka.

Käytännössä uusi järjestys tarkoittaisi sitä, että riskiryhmien, koronapotilaita hoitavan henkilökunnan ja iäkkäiden henkilöiden rokottamisen jälkeen muut henkilöt rokotettaisiin koko maassa ikäryhmittäin. Muutoksella halutaan ehkäistä sairaalahoidon tarpeen kasvua. Koronavirus on ollut nuoremmilla pääsääntöisesti vaarattomampi tauti kuin iäkkäämmillä.

Ensin rokotukset saisivat 60-69-vuotiaat, jonka jälkeen vuorossa olisivat 50-59-vuotiaat, 40-49-vuotiaat, 30-39-vuotiaat ja lopuksi 16-29-vuotiaat.

Alueellinen kohdentaminen tapahtuisi siten, että THL voisi jakaa osan yksittäisistä rokote-eristä kohdennetusti siten, että rokotemäärä on suhteutettu sairaanhoitopiirin alueen väestön lukumäärään, 14 edeltävän päivän covid-19-tapausmäärään ja 14 edeltävän päivän erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrään keskenään yhtä suurella painotuksella.

Näin tautitilanne vaikuttaisi alueen saamaan rokotemäärään.

Myös hammaslääkäreitä rokottamaan?

Rokottamisen asetusmuutos mahdollistaa myös, että rokotuksen pistoksena saa jatkossa antaa myös hammaslääkäri tai terveydenhuollon ammattiin (lääkäri, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö) opiskeleva henkilö, ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena.

Tällä hetkellä rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö.

Hallituksen ministerit ennakoivat rokotuspäätöstä jo mennessään Säätytalon neuvotteluihin alkuiltapäivästä.

– Hallitus on linjannut, että meillä on valmiutta kohdentaa rokotuksia alueellisesti. Tänään käsittelemme STM:n esitystä tähän liittyen ja otamme tähän pohjaesitykseen kantaa, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi.

– Riskiryhmien rokottaminen pitäisi viedä nyt loppuun, sillä siinä ollaan loppusuoralla. Sen jälkeen on syytä harkita ikäryhmäpainotusta työikäisten ryhmässä sekä alueellista painotusta, pohti puolestaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus