Pääministeri Marin kantaa huolta siitä, miten Metsäteollisuuden yllätyspäätös vaikuttaa työelämäkysymysten edistämiseen – "Nyt kaivattaisiin vakautta"

Työnantajia edustava Metsäteollisuus ilmoitti torstaina jättäytyvänsä pois työehtosopimustoiminnasta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoo, että Metsäteollisuus ry:n ilmoitus jättäytyä pois työehtosopimustoiminnasta ei vaikeuta hallituksen tavoitteita edetä monissa työelämäkysymyksissä, kuten paikallisen sopimisen kokonaisuudessa.

– Toivon, että nämä uutiset ja viestit, joita olemme lukeneet, eivät entisestään lukkiuta näitä tilanteita ja aiheuta sellaista tilannetta, jossa asioissa ei päästä etenemään, Marin sanoi Brysselissä.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hämälä kertoi torstaina lyhyellä varoitusajalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että neuvottelut työehdoista siirretään alan yritysten ja henkilöstön välillä käytäviksi, eikä Metsäteollisuus enää neuvottele työehdoista sopijaosapuolena nykyisten sopimusten päätyttyä.

Marin kommentoi torstaina Twitterissä, että päätöksestä ei välitetty hallitukselle ennakkotietoa. Marin oli tavannut Metsäteollisuuden edustajia syyskuun alussa.

– Tuon tapaamisen perusteella ehdin jo toivoa, että on löytymässä aitoa yhteishenkeä isänmaan puolesta kriisin keskellä. Metsäteollisuuden tämänpäiväinen ilmoitus kertoo varsin toisenlaista viestiä, pääministeri sanoi Twitterissä torstaina.

Brysselissä EU-huippukokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa STT pyysi Marinia avaamaan lisää kommenttia Metsäteollisuudesta. Marin vastasi kantavansa huolta siitä, että keskustelut työelämäkysymyksistä jumiutuisivat.

Marinin mukaan hallituksella on omat tavoitteensa monien työelämäkysymysten edistämisessä, ja siinä keskiössä ovat kolmi- ja kaksikantaiset neuvottelut.

– Nyt kaivattaisiin vakautta ja näkymää siihen, että asioihin halutaan löytää sopimusteitse ja neuvotteluteitse ratkaisu.

Marin toppuuttelee kauaskantoisia tulkintoja

Marin kuvailee Metsäteollisuuden päätöstä yksittäistapaukseksi, eikä halua tehdä sen perusteella pidemmälle meneviä tulkintoja siitä, alkaako tästä suomalaisen työehtosopimustoiminnan rapautuminen.

Marin myös muistutti, että hallitus ei ole työehtosopimusneuvotteluissa osapuoli.

– Hallitus ei ole näissä keskusteluissa tietenkään osapuoli. Tietenkin me toivomme, että tulevaisuudessakin löytyy tapa, jolla asioista voidaan sopia rakentavasti ja saamme turvattua työrauhaa, Marin sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat