Pääministeri Marin koronapaperien julkisuudesta: Tietopyynnöt eivät ole olleet ministerien käsittelyssä

17:28img
Video: Pöllöraadin käsittelyssä tunteita kuumentanut Marinin ja Orpon vastakkainasettelu
Julkaistu 25.05.2020 20:55

MTV UUTISET - STT

Vastuu julkisuusperiaatteen noudattamisesta kuuluu jokaiselle ministeriölle ja viranomaiselle, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.). Julkisuudessa olleita asiakirjapyyntöjä ei ole hänen mukaansa käsitelty hallituksen kesken.

Koronapaperien julkisuus nousi esiin lauantaina, kun STT uutisoi, ettei valtioneuvoston kanslia ole luovuttanut koronakoordinaatioryhmän asiakirjoja, joita STT on pyytänyt julkisuuslain perustella. Vain ryhmän kokousten esityslistat on annettu.

Koordinaatioryhmä on käsitellyt kokouksissaan esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioita koronastrategiasta, suojavarusteiden saatavuutta, testauskapasiteettia, lentokenttien ja länsirajan tilannetta sekä Uudenmaan sulkemista. Valtioneuvosto asetti covid 2019 -koordinaatioryhmän tehtäväänsä helmikuussa. Ryhmää johtaa Marinin valtiosihteeri Mikko Koskinen.

Marinin mukaan hänellä ei ole ollut tietoa asiakirjapyynnöstä.

Lue myös: Pääministeri Marin antaa ohjeet julkaista koronapäätöksenteon taustoja

– Nämä eivät ole sen tasoisia asioita, että ministerit tai hallitus niitä käsittelisivät. Tietopyynnöt tulevat ministeriöihin ja virkamiehet vastaavat niihin, Marin sanoi STT:n haastattelussa maanantaina.

Hallitus lupasi aiemmin toukokuussa, että kaikki koronapäätöksenteon taustalla olevat tiedot kuten myös laskelmat oletuksineen julkaistaan. Avoimuudesta linjattiin myös hallitusohjelmassa.

Lauantaina STT:n jutun jälkeen Marin kertoi Twitterissä keskustelleensa tietopyynnöistä valtiosihteerinsä kanssa. Hän kertoi ohjeistaneensa luovuttamaan kaiken sellaisen tiedon, joka ei ole salassa pidettävää.

"Avoimuutta kannattaa noudattaa mahdollisimman laajasti"

Marinin mukaan hallitus haluaa toimia mahdollisimman avoimesti.

– Olen käsittänyt virkamiesten arvioineen, että nämä materiaalit ovat sellaisia, että niitä ei ole tarpeen antaa. Vaikka materiaalia ei olisikaan välttämätöntä antaa, se ei tarkoita vielä sitä, että sitä ei voisi tai tulisi antaa.

– Avoimuutta kannattaa noudattaa mahdollisimman laajasti, koska nämä kysymykset koskettavat kaikkia ihmisiä ja ihmisillä on oikeus tietää päätöksenteon taustalla olevat asiat, Marin sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus