Kompurointi Helsinki-Vantaalla on saanut hallituksen vahvistamaan poikkeusolojen johtorakenteita. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi muutoksista tiedotustilaisuudessa keskipäivällä.
Valtioneuvoston kansliaan perustetaan koronakriisiin keskittyvä operaatiokeskus. Myös jo aiemmin perustetun covid19-koordinaatioryhmän kokoonpanoa laajennetaan. Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoo, että operaatiokeskus auttaa käynnistämään poikkihallinnollisen suunnittelun ajoissa.
Keskus seuraa ja havainnoi tehtyjä toimenpiteitä sekä tuottaa muun muassa analyysitietoa.
Lue myös: Kiuru: Koronaviruksen testauskapasiteettia nostetaan edelleen
Lentokenttäepisodi nosti äläkän
Keskustelu koronakriisin johtamisesta ryöpsähti Helsinki-Vantaan lentokentän ongelmien jälkeen. Ulkomailta saapuvat matkustajat pystyivät jatkamaan matkaansa julkisilla kulkuvälineillä aina viime viikkoon saakka ennen kuin tilanteeseen puututtiin.
Marinin mukaan Helsinki-Vantaan lentokentän tilanne oli ongelmallinen, koska asia kuului useammalle ministeriölle ja viranomaiselle.
– Tieto ei ole kulkenut sillä tavalla kuin olisi pitänyt, ja koordinointi ei ole toiminut sillä tavalla kuin olisi pitänyt. Sen takia meillä on ollut ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentän osalta.
Lue lisää: MTV Uutiset seuraa: hallitus kertoo koronatilanteesta, testauksesta ja suojavarusteista kello 11 alkaen
Vastaavia monen toimijan päällekkäisyyksiä on Marinin mukaan muuallakin yhteiskunnassa.
– Haluamme varmistaa, että pystymme jo ennakolta hahmottamaan näiden kokonaisuuksien olemassaolon ja ennalta puuttumaan, ettei tämänkaltaisia tilanteita kuin Helsinki-Vantaalla nähtiin enää syntyisi. Tämä on haastavaa, todettakoon se, Marin myönsi.
Marin kiitti Niinistöä arvojohtajuudesta
Myös presidentti Sauli Niinistö on kehottanut hallitusta vahvistamaan päätöksiä edeltävää ennakkotyötä. Niinistö totesi viime viikon torstaina keskeisille ministereille lähettämässään viestissä, että jo päätöksiä tehtäessä pitäisi tietää, mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy.
STT kysyi tiedotustilaisuudessa, mikä rooli Niinistön kehotuksella oli siinä, että koronakriisin johtamiseen tehtiin muutoksia. Marinin mukaan keskusteluyhteys niin presidenttiin kuin eduskuntaan on ollut hyvä. Presidentti on ollut hänen mukaansa "erittäin hyvä yhteistyökumppani".
– Tasavallan presidentti on arvokkaalla tavalla vedonnut suomalaisiin ja osoittanut arvojohtajuutta siinä, että kaikki näitä kehotuksia ja suosituksia noudattaisivat. Tämä ei ole asia, jonka hallitus voi yksin hoitaa. Tämä virus ei ole asia, jonka hallitus voi yksin hoitaa, Marin sanoi.
Näin Suomea johdetaan poikkeusoloissa
Poikkeusolojen toimia käsitellään useammassa eri kokoonpanossa.
Helmikuun lopulla perustetussa covid19-koordinaatioryhmässä olivat aiemmin mukana lähinnä vain tiettyjen ministeriöiden kansliapäälliköt ja valmiuspäälliköt. Vastaisuudessa ryhmään kuuluvat kaikkien ministeriöiden kansliapäälliköt.
Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta: Suomessa neljä uutta kuolonuhria, kaikkiaan koronaan kuolleita on nyt 17 – katso tästä tiistain tuoreet tiedot
Mukana ovat myös valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen, valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, yksikön päällikkö Heikki Hovi sekä asiantuntijana THL:n johtaja Mika Salminen. Puheenjohtajana toimii jatkossakin Marinin valtiosihteeri Mikko Koskinen.
– Ryhmän tehtävänä on viedä toteutukseen valtioneuvoston tekemät päätökset koronavirusepidemian hillitsemiseksi, Koskinen kertoi.
Valmiuspäälliköt tukevat
Ryhmän tukena toimivat ministeriöiden valmiuspäälliköt. Valtioneuvoston kansliaan perustettavaa operaatiokeskusta johtaa koordinaatioryhmäänkin kuuluva Heikki Hovi.
Turvallisuusjohtaja Kurvisen mukaan keskuksen avulla pystytään seuraamaan hallituksen päätösten seurannaisvaikutuksia ja parannetaan tilannekuvaa.
– Operaatiokeskuksen tehtävänä on tuottaa tilannekuvaa hallituksen päättämistä toimista, niiden etenemisestä ja vaikutuksista erityisesti covid19-koordinaatioryhmälle.Hallitus on perustamassa myös erillisen ryhmän pohtimaan ulospääsyä koronakriisistä.Työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö ovat koonneet selvitysryhmän, jota johtaa työelämäprofessori Vesa Vihriälä. Muut jäsenet ovat Bengt Holmström, Sixten Korkman ja Roope Uusitalo.