Pääministeri Orpo sairaalaäänestyksestä: Ei kerro hallituksen toimintakyvystä

4:27imgKatso myös: Sairaalaverkoston karsimisesta päätös eduskunnassa – tuliko muutoksia kalkkiviivoilla?
Julkaistu 17.12.2024 18:04

MTV UUTISET – STT

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo, ettei hallituspuolueiden edustajien lipeäminen hallitusrintamasta sairaalaverkkoa koskeneessa äänestyksessä kerro hallituksen toimintakyvystä.

Yhteensä viisi kokoomuksen ja perussuomalaisten kansanedustajista äänesti tiistaina esitystä vastaan.

– Se kertoo siitä, että tämä oli joillakin alueilla erittäin vaikea päätös. Ja tämä oli silloin muutamille yksilöille sellainen, että he valitsivat äänestää sen näin, Petteri Orpo sanoi äänestyksen jälkeen toimittajille eduskunnassa. 

– Sillä ei ole tekemistä hallituksen toimintakyvyn kanssa. Hallitus ja hallituspuolueiden johto olivat kaikki tämän takana, eduskuntaryhmien johto oli tämän takana ja asia vietiin läpi niin kuin tapana on.

Hän lisäsi, että edustajien lipeäminen äänestyksessä "tietenkin haittaa", mutta oleellisinta on, että hallitusohjelmaa ja sen kirjauksia viedään sovitusti eteenpäin.

Sairaalaverkkoa koskevaa esitystä hän kuvaili äärettömän tärkeäksi ratkaisuksi.

Orpo sanoi, ettei muista pitkältä eduskuntauraltaan yhtään kautta, jolloin "punaisia nappeja" ei olisi nähty myös hallituspuolueiden riveistä.

– Jatkossa tietenkin tehdään huolellista valmistelua ja pyritään ottamaan mahdollisimman laajasti eri mielipiteet huomioon. Tuskin sellaista päätöstä on olemassa, missä kaikki olisivat täysin tyytyväisiä.

Kokoomusedustajat saivat varoitukset

Kokoomusedustajista esitystä vastaan äänestivät Markku Eestilä ja Juha Hänninen. Heille annettiin jo heti tiistaina tästä toiminnasta varoitus eduskuntaryhmän puheenjohtajiston päätöksellä.

– Se, että kaksi kansanedustajaa on äänestänyt hallituksen esitystä vastaan salissa, on vakava rike, sanoi ryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen toimittajille eduskunnassa.

– Olemme käyneet lisäksi vakavan puhuttelun edustajan kanssa, joka oli tänään poissa äänestyksestä.

Tämä poissaolija oli Janne Heikkinen, joka oli jo aiemmin ilmoittanut, ettei aio äänestää esityksen puolesta.

Marttinen sanoi, että varoituksessa on kyse ryhmän virallisesta kurinpitotoimesta, joita ei jaeta joka vuosi tai edes joka hallituskaudella.

 Edustajat voivat kuitenkin myös jatkossa osallistua normaalisti ryhmän toimintaan.

Marttinen totesi, että alueita koskettavat asiat ovat varmasti kansanedustajille kaikkein vaikeimpia ja hän on itse käynyt viime viikkojen aikana asiasta useita keskusteluja edustajien kanssa.

– Kyllähän tämä on ollut hyvin kipeä ja hyvin vaikea monelle edustajalle tältä osin.

Marttinen kertoi jo aiemmin, että esitystä vastustavien hallitusedustajien määrä oli tiedossa eikä tullut yllätyksenä. Myös poissaolijoista tiedettiin.

Perussuomalaiset käsittelee sisäisesti

Perussuomalaisista esitystä vastaan äänestivät Mikko Polvinen, Mikko Lundén ja Sanna Antikainen. Pois äänestyksestä oli Antti Kangas, joka oli etukäteen suhtautunut esitykseen kriittisesti.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä sanoi heti äänestyksen jälkeen, että ryhmä käsittelee asian sisäisesti ja kertoo siitä julkisuuteen, jos on kerrottavaa. 

Mahdollisia rangaistuksia hän ei avannut.

– En lähde spekuloimaan. Ryhmä päättää niistä, Mäkelä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Mäkelän mukaan perussuomalaisten äänet hallitusta vastaan eivät yllättäneet, vaan olivat tiedossa jo etukäteen. Samoin tiedossa olivat edustajien poissaolot äänestyksestä.

Mäkelältä kysyttiin, oliko hän helpottunut.

– En nyt mitenkään erityisesti. Hallituksen esitysten eteneminen on tietysti aina hyvä asia, hän sanoi.

Lisäksi Mäkelältä kysyttiin, voiko hallituksen esityksiä vastaan äänestämisestä tulla tapa.

– Siihen pyrimme, että hallituksen esitykset etenevät. Se on tavoite tässä hallitusyhteistyössä.

Lue myös:

Tätä eduskunnan sairaalapäätös käytännössä tarkoittaa: Näin paljon matkat ensiapuun pitenevät

Kommentti: Hallitus sai omiltaan märän rätin kasvoilleen, ja Orpon ja Purran on syytä tämä muistaa

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka