Pääministeri Rinne: Näyttää selvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa – "Britannian tilanne on aikamoinen sekasotku"

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan näyttää itsestäänselvältä, ettei Britannian EU-ero tapahdu sopimuksen kanssa.

Tällä viikolla Britannian parlamentti on pakottanut hallituksen hakemaan lykkäystä EU-erolle, torjunut uudet vaalit ja Boris Johnsonin hallitus on menettänyt enemmistönsä.

– Britannian tilanne on nyt aikamoinen sekasotku. Me emme tiedä, mitä siellä on tapahtumassa. Näyttää kuitenkin itsestäänselvältä, ettei brexit tapahdu sopimuksen kanssa, pääministeri Rinne sanoo.

Rinne kommentoi asiaa vastatessaan MTV Uutisten kysymykseen lehdistötilaisuudessa tänään. Suomen hallitus tapasi Säätytalolla Euroopan parlamentin ja sen poliittisen ryhmien johtoa.

Sekä Rinne että Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli painottivat, ettei EU:n jäsenmailla ole halua avata Theresa Mayn hallituksen kanssa neuvoteltua sopimusta.

– Euroopassa kaikesta väitellään ja ollaan eri mieltä, kuten budjetista, ilmastosta, maahanmuutosta ja niin edelleen. Mutta on yksi asia, josta ollaan yhtä mieltä - ja se on brexit, Sassoli kommentoi medialle.

Oikeusvaltio ja ilmastotoimet halutaan sitoa budjettiin

Euroopan parlamentin enemmistö on Sassolin mukaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tavoitteiden takana. Suomi ajaa unionille kunnianhimoisempia ilmastotoimia sekä tiukempaa sitoutumista oikeusvaltioperiaatteeseen.

Parhaillaan käydään neuvotteluja EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä, eli budjettiraamista vuosille 2021-2027. Britannia on yksi nettomaksajista, joten sen lähtö jättää unionin budjettiin aukon. Sassolin ja Rinteen mukaan ilmastotoimet ja oikeusvaltioperiaate halutaan sitoa rahoituskehykseen.

– Nettomaksajien keskuudessa on hyvin yksimielinen kanta siitä, että tahtotilaa yhtään isompiin jäsenmaksuihin ei ole olemassa, ellei tätä ehdollisuutta voida toteuttaa, Rinne sanoo.

Sassolin mukaan myös maahanmuutosta olisi viimein saatava toimiva ja kestävä ratkaisu. Yksi keino olisi sitoa taakanjako rahoituskehykseen.

– Meidän pitää pystyä käsittelemään maahanmuuttoa muutenkin kuin aina vain hätätilana, Sassoli kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat