Brysselissä EU-maiden johtajien huippukokouksessa pöydälle nostetaan isoja asioita, kuten energian hinta, koronaviruspandemia sekä Ukrainan ja Venäjän jännittynyt tilanne.
Koronaviruksen vauhdikkaasti leviävä omikronvirusmuunnos on herättänyt Euroopassa laajaa huolta.
Brysseliin kokoontuneet EU-maiden johtajat ovat laittamassa toivonsa rokotuksiin, jotta tilannetta pystyttäisiin kohentamaan.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan nyt on oleellista, että tehosterokotteiden antaminen saadaan kunnolla käyntiin. Myös Suomessa hallitus aikoo vauhdittaa kolmansien rokotteiden antamista.
– Meidän pitää nyt kiihdyttää tahtia ja tähän olemme etsineet ratkaisuja, Marin sanoi.
Huippukokouksessa EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin on määrä kertoa jäsenmaille tuoreimmat tiedot EU:n rokotetilanteesta.
Marinin mukaan Suomi suhtautuu myönteisesti rokotteiden mahdollisiin lisätilauksiin ja siihen, että rokotteita muokataan tehoamaan paremmin uusiin virusmuunnoksiin.
EU-maiden johtajien kokouksen odotetaan venyvän pitkäksi, sillä koronatilanteen lisäksi asialistalle on koottu monta vakavaa aihetta. Marin uskoo, että keskustelut venyvät aamuyöhön asti.
– Energian hinta tulee puhuttamaan paljon. Tämä herättää huolta eri puolilla Eurooppaa ja tästä tullaan käymään pitkä keskustelu, Marin ennakoi.
Kokouksessa keskustellaan myös muun muassa Ukrainan ja Venäjän välisestä tilanteesta, Valko-Venäjästä sekä kriisinkestävyydestä.
Lue myös: Kurkkuyrittäjä Riston tuska: Kymmeniin tuhansiin euroihin päivässä kivunnut sähkölasku pakotti laittamaan pillit pussiin ja kurkut tunkiolle – "Ei ole vaihtoehtoja"
Lue myös: Sähkön pörssihinta rajuun nousuun pakkasten paukkuessa – "Jossain määrin yllätys kaikille"
Matkustusrajoituksissa hajontaa
Virusmuunnoksen levitessä osa jäsenmaista on jo muuttanut matkustusrajoituksiaan. Esimerkiksi Italia vaatii tästä päivästä alkaen kaikilta muista EU-maista tulevilta matkustajilta negatiivista koronatestiä.
Suomessa sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi keskiviikkona sisäministeriön esittävän valtioneuvostolle, että kaikilta EU- ja Schengen-alueen ulkopuolelta tulevilta matkustajilta vaaditaan 21. joulukuuta alkaen etukäteen annettu negatiivinen koronatestitulos.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
6:50
Lue myös: THL ehdottaa uusia toimia rajoilla omikronin torjumiseksi
Marin arvioi, että koronatilanne herättää keskustelua EU-maiden johtajien välillä.
Marin kertoo toivovansa, että rajatoimenpiteistä pystyttäisiin tekemään yhdenmukaisempia EU:ssa, mutta päätökset rajoista ovat pitkälti kansallisessa päätäntävallassa.
– Uskon, että tulevaisuudessakin tulemme näkemään hajontaa niin testauskäytäntöjen kuin rajakäytäntöjen osalta. Ideaalitilanne tietenkin olisi se, että meillä olisi yhteinen politiikka, Marin kommentoi keskiviikkoiltana.
Aamulla Marin ennakoi, että yhä useampi EU-maa alkaa ottaa testausvaatimuksia käyttöön rajojen terveysturvallisuuden takaamiseksi. Hän kertoo keskustelleensa asiasta myös ruotsalaiskollegansa Magdalena Anderssonin kanssa.
– Olen ymmärtänyt, että sielläkin (Ruotsissa) todennäköisesti tullaan kiristämään rajaturvallisuustoimia, Marin sanoi aamulla.
Lue myös: Ranska tiukentaa Britanniasta saapuvien rajoituksia hidastaakseen omikronin leviämistä
Ukrainan tilanne huolestuttaa
Huippukokouksessa keskustellaan myös kansainvälisistä suhteista, joista pinnalla on erityisesti Venäjän toimet. Venäjä on viime aikoina keskittänyt joukkoja Ukrainan rajan tuntumaan, mikä on herättänyt huolta.
Asiasta keskusteltiin Brysselissä myös eilen, kun EU-johtajat tapasivat itäisiä kumppanimaita, joihin Ukraina lukeutuu. Marin kuvaili Ukrainan ja Venäjän välistä tilannetta huolestuttavaksi.
Marin kertoi, että eri maiden puheissa on hieman erilaisia analyyseja siitä, mihin Venäjä pyrkii.
– Me emme tällä hetkellä vielä tiedä, mihin Venäjä omalla toiminnallaan pyrkii. On selvää, että meidän pitää olla valmiina erilaisia mahdollisia tilanteita varten, Marin sanoi keskiviikkona.
EU on osoittanut Ukrainalle yhtenäistä tukea ja vaatinut Venäjää liennyttämään toimiaan. Marinin mukaan tämän päivän huippukokouskeskustelussa saattavat nousta esiin pakotekysymykset.
Marinin mukaan pakotteet ovat keino, jota EU on valmis käyttämään, mutta ensin tilanteeseen tulisi pyrkiä löytämään ratkaisu muuta kautta.
– Pitää laskea jännitteitä ja saada Krimin tilanne, Ukrainan tilanne ratkaistua, Marin sanoi aamulla.