Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan brexit-sopimusluonnos vastaa Suomen tavoitteita. Britannian korservatiivihallitus asettui eilen brexit-raakasopimuksen taakse. Sipilä harmittelee Britannian lähtöä EU:stä, mutta uskoo hallittuun eroon.
Brittihallituksen mukaan brexit-sopimus on "paras mahdollinen". Katso video:
2:10
EU-johtajat käsittelevät brexit-sopimusta 25. marraskuuta ylimääräisessä huippukokouksessa.
– Nyt näyttäisi siltä, että kokouksesta alkaisi varsinaisen erosopimuksen laatiminen ja hyväksymisprosessi. Sen jälkeen brittiparlamentti ja EU-parlamentti pääsevät töihin ja asia tulee vielä Eurooppa-neuvostoon ennen lopullista hyväksyntää. Nyt saadaan hallittu ero aikaan, Sipilä sanoo.
Brittien sisäpolitiikka huolettaa
Britannian hallitus horjuu jo nyt brexit-sopimuksen myötä, sillä useita ministereitä on eronnut.
Suurin haaste jatkossa on kuitenkin se, mitä tapahtuu brittiparlamentissa.
– Oli tiedossa, että päätös on erittäin vaikea briteille ja ministerieroja oli odotettavissa joka tapauksessa, Sipilä sanoo.
– Viime kädessä tavoite on se, että ei tule kovaa eroa vaan hallittu ero. Luulen, että paine on pysyä tämän sopimuksen takana aika kova.
– Enemmistö ei kyllä ole kovin suuri brittiparlamentissa, vaan Theresa Maylle tulee tiukka ja haastava keskustelu, Sipilä sanoo.
Mayn aseman Sipilä uskoo vahvistuneen, kun hän sai sopimuksen tehdyksi.
Hallitus käy luonnoksen tarkasti läpi
Sipilän mukaan Suomen hallitus käy nyt huolella sopimusluonnosta läpi, muun muassa kiistakysymyksen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisestä raja-asiasta.
– Irlanti-sopimukseen jää itseasiassa kolme erilaista vaihtoehtoa, jotka selkiytyy vasta 2020 vuoteen mennessä. Mutta kyllä Suomenkin kannalta on tärkeintä, että sopimus on sellainen, että se tyydyttää irlantilaisia. Siellähän se on hyvin tunteita herättävä kysymys, Sipilä sanoo.
Lopullisessa sopimuksessa Suomelle tärkeä asia on muun muassa vapaakauppasopimus, sillä Britannia on Suomen keskeinen kauppakumppani.
– Tärkeää on, että saadaan hyvä vapaakauppasopimus brittien kanssa, kansalaisten asemahan tässä erosopimuksen yhteydessä on jo sovittu ja Suomella on sitten erityiskysymyksiä, kuten lentoliikenteen varmistaminen.
– Suomen puheenjohtajuuskaudelle jää tärkeitä keskeisiä neuvotteluja koskien tuota tulevaisuutta, Sipilä sanoo.