Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ole luvannut lisätä ministerien määrää, vaikka joidenkin salkku on osoittautunut hyvin työlääksi. Muun muassa uusi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) esitti Sipilälle tuoreeltaan ministereiden määrää lisäämistä.
Sipilän hallituksessa on 14 ministeriä. Edellinen Jyrki Kataisen (kok.) hallitus aloitti 19 ministerillä, mutta supistui vasemmistoliiton lähdön myötä 17 ministeriin.
– Syy, miksi ministerien määrää on vähennetty on se, että pääsemme kollegiaaliseen työskentelytapaan, Sipilä sanoi Ylellä.
Sipilä avasi niukkaministerisen hallituksen työskentelytapaa Ylen pääministerin haastattelutunnilla.
Hallituksen ministerit kokoontuvat joka toinen maanantai yhteiseen istuntoon, jossa ministerit käyvät isoimpia asioita läpi.
– Se, että meitä on vähemmän ja me keskustelemme rajat ylittävästä yhteistyöstä on äärimmäisen tärkeää, ja tässä pitää päästä aimo askel eteenpäin tämän vaalikauden aikana, Sipilä sanoi.
– Esimerkiksi sote- ja maakuntauudistus sekä digitalisaatio koskee melkein kaikkia ministeriöitä. Meillä on lisäksi kärkihankkeita, jotka yhdistävät eri ministeriöitä.
Sipilä sanoo yllättyneensä ministeriöiden välillä olevista ”isoista raja-aidoista”, jotka toimivat hänen mukaansa kehityksen jarruna Suomessa.
Sipilälle jo vaaleissa lupaamansa linjaus on tärkeä henkilökohtainen tavoite.
– Tämä on Suomessa kehityksen jarru ja äärimmäisen tärkeä tavoite minulle. Vaikka me joudumme nyt olemaan lujemmalla, niin tämän tavoitteen saavuttaminen menee sen yli, että tehdään vähän pidempää päivää, Sipilä totesi.
Sipilä ei aio vaikuttaa "Orpon listaan"
Sipilän hallituksessa usempi salkku vaihtaa omistaa ensi viikolla, kun valtiovarainministerin paikalle siirtyvä kokoomusjohtaja Petteri Orpo valitsee oman tiiminsä.
– Ministerimuutokset ovat kokoomuksen käsissä ja uskon, että sieltä tulee hyvä tiimi hallitukseen. Aikomukseni ei ole vaikuttaa Petteri Orpon listaan. Sipilä sanoi.
Pääministeri ei näe ministerimuutosten tuovan käytännön ongelmaa hallituksen työskentelyyn.
– Tämä joukko on hyvin tiimiytynyt ja tuntee hyvin toisensa. Silloin, kun tulee uusia ihmisiä mukaan, niin totta kai sen hetken aikaa ottaa sitten, että tämä tiimiytyminen tapahtuu, Sipilä sanoo.
Sipilän hallituksessa on useita niin sanottuja yhdistelmäsalkkuja, muun muassa perussuomalaisten Jari Lindstöm toimii sekä oikeus- että työministerinä ja keskustan Kimmo Tiilikainen sekä maatalous- että ympäristöministerinä.
Valtionyhtiöiden kiistelty omistajaohjaus on Sipilän hallituksessa pääministerin alaisuudessa.