Suomi saa tänään uuden hallituksen - nämä päätökset yllättivät

Neljäntoista ministerin tehtäviä hoitaa kuitenkin 15 henkilöä, sillä keskusta jakoi perhe- ja perusturvaministerin tehtävät puoliksi.
Julkaistu 29.05.2015 04:34

MTV UUTISET - STT

Suomi saa tänään uuden hallituksen, kun presidentti myöntää eron Alexander Stubbin (kok.) hallitukselle ja nimittää uuden, keskustan Juha Sipilän johtaman hallituksen.

Eduskunta valitsi Sipilän uudeksi pääministeriksi eilen.

Hallituspuolueista viimeisenä ministerivalinnoistaan kertoi keskusta eilen illalla.

Ympäristöministerin tehtävät yhdistettiin sittenkin maatalousministerin salkkuun ja tehtävään nousee Kimmo Tiilikainen. Vielä keskiviikkona kerrottiin, että ympäristöministerin tehtävät annettaisiin liikenneministerille.

Toinen yllättävä ratkaisu oli ensimmäisen kauden kansanedustajan Anne Bernerin nostaminen liikenneministeriksi.

Berner toivoi, että hänen tulokkaana saamansa mahdollisuus kannustaa muitakin lähtemään politiikkaan. Yllätysministeri sanoi haluavansa paneutua työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseen ja normien purkuun.

Keskustassa ei yleensä ole ensimmäisen kauden edustajia ministereiksi kelpuutettu. Bernerin valinta tuntui herättävän tuoreeltaan puolueväessä monenlaisia tuntemuksia, mutta puheenjohtajan valintaa vastaan ei tohdittu kapinoida.

Eräänlaiseksi luonnonvaraministeriksi nouseva Kimmo Tiilikainen sanoi Sipilän heittäneen "aika pahan rastin". Kantaa Kollajan altaan rakentamisesta ei ainakaan vielä heti valinnan jälkeen irronnut.

"Äärimmäisen vaikea valita"

Perhe- ja perusturvaministerin salkkua hoitaa ensimmäiset kaksi vuotta Juha Rehula ja jälkimmäiset kaksi vuotta Annika Saarikko.

Järjestely tehtiin Saarikon toiveesta. Hänellä on pieni lapsi.

– Juha Rehula on luvannut sote-järjestämislain valmiiksi ennen sitä, Sipilä sanoi.

Muut keskustaministerit ovat elinkeinoministeri Olli Rehn ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Sipilä luonnehti ministerivalintaa äärimmäisen vaikeaksi.

– Tuossa sanoin kokouksen aluksi, että olen pelännyt tätä kokousta melkein kolme vuotta, koska tiedän, että keskustalla on äärimmäisen vahva joukkue ja ainakin 25 nimeä oli listoille, kun lähdin tätä joukkuetta rakentamaan, hän selvitti.

Sipilä ottaa omaan salkkuunsa omistajaohjausasiat, joiden kanssa aiemmissa hallituksissa tehtävää hoitaneilla ministereillä on usein ollut vaikeuksia.

Tänään eduskunta valitsee myös  puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä vaalilla.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015