Sipilän ilmoitus käynnisti ministeriruletin – "On ihan sama, onko ministereitä neljätoista vai viisitoista"

Sipilän hallitus
Keskustan pääministeri Juha Sipilän johtama uusi hallitus piti tiedotustilaisuuden valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa 29. toukokuuta 2015 Helsingissä.Lehtikuva
Julkaistu 08.03.2017 22:52

MTV UUTISET - STT

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmoitus valmiudesta lisätä ministerien määrää on käynnistänyt arvailut mahdollisten uusien ministerien nimistä. Sipilän hallituskumppanit pidättäytyivät kuitenkin kommentoimasta uutista tuoreeltaan.

Juha Sipilä kertoi STT:lle olevansa valmis lisäämään ministerien määrää työ- ja oikeusministerin työkuorman vuoksi. Hänen mukaansa jokainen hallituspuolue voi halutessaan jakaa oman yhdistelmäsalkkunsa, jolloin uusia ministereitä tulisi kolme.

Sipilä sanoi ehdottaneensa yhdistelmäsalkkujen jakamista hallituskumppaneilleen jo syyskuussa. Tuolloin siihen ei vielä ollut valmiutta.

"Oikeus- ja työministerin työtaakka on kohtuuton"

Ministeritilanne alkoi elää, kun ulkoministeri Timo Soini (ps.) ilmoitti, että aikoo väistyä perussuomalaisten johdosta, mutta kertoi olevansa silti halukas jatkamaan ulkoministerinä.

Tänään työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) valitteli muun muassa Demokraatissa, että hänen työtaakkansa kahden salkun ministerinä on kohtuuton.

Sipilän mukaan oikeus- ja työministerin työkuorma on ollut pidempään nähtävissä, minkä vuoksi hän ehdotti jakamista syksyllä.

– Minulle tämä ministerimääräkysymys ei ole mikään periaatekysymys. Se on ihan sama onko neljätoista tai viisitoista ministeriä, Sipilä sanoi nyt.

Sipilän mukaan ratkaisuna voi nyt olla myös se, että esimerkiksi oikeusministerin salkkua otetaan hoitamaan puolueeton ulkopuolinen ministeri. Pääministerille käy sekin, että vain yksi salkuista jaetaan eli perussuomalaiset jakavat työ- ja oikeusministerin salkun kahdelle ministerille.

Salkkujen sisällön neuvottelemisen uudelleen pääministeri kuitenkin torjuu.

– Meillä on niin paljon uudistuksia ja paljon tekemistä, että meidän on turha tämmöiseen käyttää aikaa. 

Päätöksiä puoliväliriihessä? 

Oikeus- ja työministerin salkun lisäksi jaettavaksi voisivat tulla kokoomuksen hoitama opetus- ja kulttuuriministerin salkku sekä keskustan ympäristö- ja maatalousministerin salkku.

Myös Sipilä itse hoitaa yhdistelmäsalkkua, sillä hän vastaa pääministerin tehtävien lisäksi omistajaohjauksesta. Timo Soini hoitaa ulkoministerin pestin lisäksi Eurooppa-ministerin tehtäviä.

– Helpompihan se olisi hoitaa yhtä salkkua, se on selvä. Mutta tämä 14 ministeriä on ollut määränä aika sopiva, joten itse priorisoisin sitä vaihtoehtoa, että tulisi yksi lisää, Sipilä sanoo.

Pääministeri sanoo, että puoliväliriihi on sopiva paikka tehdä päätöksiä myös ministerien määrästä. 

Virkamieskoneisto takaa jatkuvuuden 

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo, että valtioneuvostolla kestäisi jonkin aikaa oppia toimimaan uudessa ministerijaossa. Hän kuitenkin huomauttaa, että vaikka uusia ministereitä tulisi, virkamieskoneisto pysyisi ministeriössä samana.

– Virkamieskunta toimii omalla painollaan riippumatta salkuista.

Jokisipilä sanoo, että Sipilän ehdotus oikeusministerin salkun antamisesta ammattiministerille kielii Sipilän halusta reagoida keskusteluun lainvalmistelun puutteista.

Jokisipilä myöntää, että Lindströmillä on kaksi hyvin erilaista hallinnonalaa vastuullaan. Hän kuitenkin pohtii, onko ministerien työtaakka ainoa syy pääministerin ilmoitukseen vai voisiko sillä olla yhteyttä tulevaan perussuomalaisten puheenjohtajavaihdokseen.

Vahvana ehdokkaana puheenjohtajaksi on kansanedustaja Sampo Terho.

– Jos salkkujen määrää aletaan lisäämään sen takia, että se auttaisi yhtä hallitusryhmää selviämään paremmin omissa sisäisissä kamppailuissaan, niin sillä ei ole juurikaan tekemistä hallituksen toiminnan tehokkuuden kannalta.  

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus