Ravintoterapeutti Mariel Mettälä uskoo, että kehon puhdistus voi tehdä olosta energisemmän ja kevyemmän. Puhdistuskuurin toteuttamiseen riittää vaihtoehtoja aina mehupaastoista viherpirtelöihin.
Kevättalvi on perinteisesti ollut rauhoittumisen ja paaston aikaa. Mutta onko paastoamisesta apua joulukilojen karistamisessa?
Voi ollakin, vinkkaa ravintoterapeutti Mariel Mettälä. Vaikka Mettälä itse pitää paastoamisesta, puhuu hän mieluummin puhdistuskuureista.
– Paastoa ja puhdistusta on käytetty esimerkiksi kolesteroliarvojen parantamiseksi ja korkean verenpaineen, tulehdussairauksien, aineenvaihdunnan häiriöiden ja suolisto-ongelmien hoitoon. Jos on kehno olo ja väsyttää koko ajan, puhdistus tekee todella hyvää, Mettälä innostaa.
– Kun toteuttaa puhdistuksen oikein, vireystaso lisääntyy, iho hehkuu, keho voi paremmin ja mieli on kirkkaampi. Silloin pitää olla aikaa pysähtyä ja antaa kehon levätä.
Moni kertoo olon keventymisen näkyvän myös vaa’an lukemassa. Mettälä uskoo, että puhdistuskuurista voi olla apua myös vaikkapa makeanhimon taltuttamisessa.
Hyödyt kuulostavat huimilta. Mettälä selittää vaikutuksen perustuvan siihen, että kuurit saavat kehoon kertyneet kuona-aineet ja toksiinit liikkeelle. Seurauksena voi olla myös vähemmän mieluisia paasto-oireita, kun Mettälän kuvailemat myrkyt lähtevät mylläämään.
– Voi tulla päänsärkyä. Iho puhdistuu ja voi oireilla. Suoliston kunto on todella tärkeää ihan jokapäiväisessä elämässä, jotta pystymme poistamaan toksiineja elimistöstä. Puhdistuksen aikana keskitytään siihen, että annetaan ruuansulatuksen levätä ja annetaan keholle runsaasti ravintoaineita. Kun elimistö rauhoittuu eikä siihen pistetä koko ajan ruokaa, se alkaa kiskoa turhaa ainesta itsestään ulos, Mettälä kuvaa.
– Energia, jota on käytetty ruuansulatukseen, kanavoituu paaston aikana kehon korjaamiseen. Kunnon paastossa elimistö käyttää ensin kaiken keholle toisarvoisen ja säästää ensiarvoisen, polttaa kaikkea kertynyttä roskaa.
Puhdistuksen monet konstit
Mettälän mukaan puhdistuskuurien vaikutukset ovat yksilöllisiä, joten omalle keholle sopivin kuuri voi olla mitä vain mehupaastosta luontaistuotteisiin ja detox-kuureihin – tai vaikka vain sitä, että lisää kasviksia ruokavalioonsa ja luopuu limusta. Parhaisiin tuloksiin päästäkseen Mettälä suosittelee kuitenkin kieltäytymään esimerkiksi alkoholista, kofeiinista, eineksistä ja sokerista.
– Jos syöt toisella kädellä vaikkapa spirulinaa (leväjauhetta) ja heittelet toisella kädellä suuhun pizzanpaloja, niin ei siitä täyttä tehoa saa, Mettälä nauraa.
– Puhdistus voi mennä mönkään, jos sitä ei tee oikein. Tunnustele oloa ja keskustele oman kehon kanssa.
Puhdistus voi tyssätä myös stressiin tai vaikkapa kiireeseen. Mettälä kehottaa valitsemaan puhdistuskuurille ajankohdan, jolloin keho on vastaanottavainen ja prosessiin on aikaa. Joskus puhdistuskuuri voi kestää viikkoja, mutta Mettälän mukaan jo päiväkin on parempi kuin ei mitään.
Nollakalorilinjan Mettälä tyrmää täysin. Paastoaminen ei sovi myöskään esimerkiksi raskaana oleville ja imettäville naisille eikä välttämättä lääkityksiä käyttäville.
Puoli litraa mehua päivässä
Mettälä itse suosii mehupaastoa, jonka aikana nautitaan juuresmehuja pieniä määriä pitkin päivää. Parhaiten toimivat itsetehdyt, joissa ei ole lisättyä sokeria. Moni valmistautuu mehupaastoon suolihuuhtelulla tai puhdistamalla suolistoa glauber-suolalla.
– Itselläni menee paaston aikana mehua noin puoli litraa päivässä. Se on todella pieni määrä, mutta se on paaston tarkoitus. Kasvisliemikuutiota voi käyttää myös, ettei tule niin huono olo. Ajatus on, että annetaan elimistölle energiaa, ei niin, että puhdistus olisi raastava kokemus. Siinä pitää olla postitiivisuutta ja energisyyttä, sen tulee olla hauskaa.
Tepsivätkö detox-tuotteet ja puhdistuskuurit?
Toimitus laittaa itsensä likoon ja selvittää, pitävätkö lupaukset paikkansa. Juttua aiheesta on luvassa lähiaikoina.