Ruokamorkkis ja paasto mielessä? "Euforian jälkeen tulee ongelmia"

jääkaappi
Paastolle ryhtymistä kannattaa miettiä kahdesti, sillä se voi kostautua. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 27.12.2017 06:15

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Joulun ja uudenvuoden välillä syödään perinteisesti tuhdisti. Yhtä perinteinen on ähkyssä tehty uudenvuodenlupaus painon pudottamisesta. Jos kilot haluaa karistaa nopeasti, voi paasto tuntua houkuttelevalta ratkaisulta.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Mikko Rinta Terveystalosta suosittelee malttia "jouluruokakrapulasta" kärsiville.

– Ei kannata päästää itseään kierteeseen, jossa ensin syödään vähän ja sitten vedetään överit. Joulun aikana kertyneet sadat grammat saa pois ihan ruokavalion keventämisellä, Rinta sanoo.

Keinona voi olla myös pätkäpaastoaminen, joista tunnetuin lienee 5:2-paasto. Siinä kahtena viikonpäivänä syödään alle 500 kilokaloria, loppuina viitenä normaalisti. Tämäkään paasto ei kuitenkaan tuo kaikille hyötyjä – tuntemattomasta syystä dieetti esimerkiksi toimii miesten kohdalla paremmin kuin naisten.

– Pitää tunnustella, toimiiko paasto omalla kohdalla. Jos se selvästikin lisää syömisen hallitsemattomuutta pitämällä ruoan koko ajan mielessä ja saa haluamaan ahmimista, paasto ei sovi. Silloin sitä ei kannata lähteä käyttämään, Rinta kertoo.

Pitkät paastot eivät auta painonhallinnassa

Jos Rinnan pitäisi kuitenkin jotakin paastoa suositella, se olisi juuri pätkäpaasto tai vuoropäiväpaasto. Pitkät paastot eivät ole perusteltuja painonhallinnan suhteen, eikä niillä ole juuri hyötyjä keholle muutenkaan. Esimerkiksi suolat eivät kehosta paastoamalla poistu.

– Elimistö toimii tehokkaasti silloin, kun siinä on energiaa ja siihen tuodaan ravintoaineita, Rinta sanoo.

Paastoaminen vaikuttaa myös negatiivisesti kehonkoostumukseen: paino putoaa lihaksista ja palaa takaisin rasvana.

Hetkelliseen painonlaskuun perustuva veren rasva-arvojen ja insuliiniherkkyyden paraneminen taas voidaan saavuttaa pudottamalla painoa pitkää paastoa terveellisemmin ruokavaliota keventämällä tai pätkäpaastoilla.

Kun ei ole nälkä, ei tee mieli syödä

Rinta vannoo keventämisen nimeen.

– Joulun jälkeen on hyvä huomioida säännöllinen ja riittävä syöminen, etteivät joulusuklaat ala houkuttelemaan liikaa. Jos skippaa aamupalan ja syö kevyen lounaan, menee helposti illalla konvehtien pariin. Kohtuulliset ateriat ja riittävä kuitujen sekä proteiinien saanti pitkin päivää auttavat välttämään ruokaövereitä myöhemmin.

Uudenvuodenlupaus painon pudottamisesta toteutuu todennäköisemmin, jos heti tammikuun alkuun ei vedä paastoa. Tyypillinen virhe nimittäin on liian raju aloitus, joka päättyy pettymykseen.

– Tavallista on, että kolme viikkoa syödään vähemmän ja treenataan kovempaa. Euforian jälkeen tulee ongelmia, kun viikot on vedetty tahdonvoimalla ilman palauttavia elementtejä. Paastoaminen tänä aikana johtaa siihen, että projekti kaatuu, Rinta selittää.

Pidempiaikaiset tulokset on helpompi saavuttaa muuttamalla maltillisesti liikuntatottumuksiaan. Liikunnan pitää olla mielekästä ja ruokailun tukea treenaamista.

– Ruokailu vaikuttaa fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseen ja tekee harjoituksista sekä harjoittelusta mielekkäämpää.

Jos jouluherkut kaapeissa kiusaavat säännöllisestä syömisestä huolimatta liikaa, Rinta kehottaa viemään ne esimerkiksi työpaikalle.

Rapakunnosta maratoonariksi

Rock-toimittaja Matti Riekki sai kymmenen vuotta sitten "terveysherätyksen" ja aloitti juoksuharrastuksen. Alun raskas askel on muuttunut pikkuhiljaa kevyemmäksi. 

10:00img

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus