Somessa hehkutetaan ihmeitä tekevää kuivapaastoa – lääkäri lyttää terveysväitteet: ”En suosittele sitä alkuunkaan”

8:20img
Videolla perataan yleisiä uskomuksia ruoka-aineista – uskotko sinäkin?
Julkaistu 24.02.2020 06:32

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yleensä laihduttajia kehotetaan juomaan runsaasti vettä, sillä se pitää nälkää osin poissa. Nyt sosiaalisessa mediassa kuitenkin villitsee dieetti, jossa pidättäydytään täysin juomasta vettä. Lääkärit varoittavat trendin vaarallisista vaikutuksista, jotka voivat uhata jopa ihmisen henkeä.

Paasto tai pätkäpaasto on todistettu tehokkaaksi tavaksi laihtua. Monesti niiden yhteydessä ihmistä neuvotaan juomaan runsaasti vettä. Täysin vastakkaisia vinkkejä jakavat niin sanottua kuivapaastoa kannattavat, joiden mukaan ihmisen tulisi pidättäytyä vedestä useiden tuntien tai jopa päivien ajan. Pelkästään Instagramissa hakusanalla ”dry fasting” löytyy yli 13 000 julkaisua.

Kuivapaaston, eli nesteiden täydellisen välttelyn, kerrotaan muun muassa laihduttavan, parantavan sairauksia ja vammoja, auttavan ruoansulatusongelmiin, kirkastavan ihoa, vähentävän tulehdusta ja poistavan kehosta myrkkyjä sekä jopa kasvaimia. Lisäksi kuivapaaston aiheuttama kuivuminen saa ihmisen näyttämään timmimmältä.

Los Angeles Timesin haastattelemat lääkärit kuitenkin lyttäävät terveysväitteet. Ihmiskehosta valtaosa on vettä, ja vettä ihminen tarvitsee pysyäkseen terveenä ja hengissä.

– En suosittele sitä alkuunkaan, yhdysvaltalainen sisätautilääkäri Pauline Yi toteaa.

Lue myös: "Tuhkimo-dieetti" kerää suosiota – asiantuntijat varoittelevat: "Tämä ei ole dieetti, vaan epärealistinen tavoite"

Uhkana jopa hengenlähtö

Suositusten mukaan vettä tulisi juoda 1–1,5 litraa päivässä. Kuumuus, kuume, fyysinen rasitus ja suolaisen ruoan syöminen lisäävät vedentarvetta.

Vesi on osallisena moniin elintärkeisiin kemiallisiin reaktioihin elimistössä. Vesi säätelee elimistön lämpötilaa ja eri aineiden välistä tasapainoa sekä elimistön happamuusastetta. Veden mukana ravintoaineet imeytyvät suolistosta soluihin ja kudoksiin. Kun ihminen juo vettä, munuaiset poistavat sen välityksellä elimistöön kertyneitä kuona-aineita virtsan mukana.

Mitä pidempään ihminen on ilman vettä, sitä suuremmassa hengenvaarassa hän on. Täysin ilman vettä jäänyt ihminen selviää hengissä vain päiviä.

Vedensaannin tahallinen vähentäminen minimiin useiden tuntien ajaksi voi johtaa paitsi nestehukkaan, myös virtsatietulehdukseen, munuaiskiviin ja elinvaurioihin. 

Vedestä pidättäytyminen ei myöskään ole tehokas tapa laihtua. Kun ihminen ei juo, elimistö menee vedensäästötilaan tuottamalla hormoneita ja kemikaaleja. Ja kun ihminen alkaa jälleen juoda, elimistö tarraa nesteeseen epätoivoisesti. Lopputuloksena kuivapaastolla saavutettu timmi vartalo palaa nopeasti jälleen normaaliksi.

Veden välttely voi myös lisätä nälkää ja, väsymystä, jotka voivat johtaa tiukasta ruokavaliosta retkahtamiseen.

Lue myös: Yksinkertainen ihotesti kertoo, juotko riittävästi vettä – selvitä parissa sekunnissa

Hedelmiä pitää ahmia vesitarpeensa täyttääkseen

Osa kuivadieettiä kannattavista suosittelee veden sijaan nesteyttämään itseään tuoreilla hedelmillä ja vihanneksilla. Niiden syöminen onkin ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin täysin nesteittä oleminen.

Mutta jotta hedelmistä saisi riittävän määrän vettä, täytyy niitä syödä melkoinen määrä. Los Angeles Times laskee, että esimerkiksi appelsiineja pitäisi syödä päivässä 17 kappaletta, jotta niiden nesteyttävä vaikutus olisi riittävä.

Lue myös: Anne väittää syöneensä 27 vuotta vain hedelmiä – asiantuntija varoittelee dieetin riskeistä: "Mikäli paino pysyisikin hyvissä lukemissa..."

Lue uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit.

Lähteet: Los Angeles Times, Healthline, Instagram, Ruokatieto.fi

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta