Tiesitkö tästä pätkäpaaston vaietusta sivuvaikutuksesta? Hehkutettu dieetti voi aiheuttaa ongelmia vessassa – näin hoidat

0:35img
Oletko jo kuullut intuitiivisesta syömisestä? Nappaa vinkit rentoon, mutta kehoa kuuntelevaan "dieettiin".
Julkaistu 20.08.2020 07:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Pätkäpaastoa on hehkutettu terveyttä edistävänä ja tehokkaasti laihduttavana dieettinä, mutta harvemmin puhutaan sen kiusallisesta sivuvaikutuksesta: suolistovaivoista.

Pätkäpaastolla tarkoitetaan dieettikonseptia, jossa syömistä rajoitetaan tiettyinä aikoina vuorokaudesta tai viikosta. Tunnettuja tapoja ovat esimerkiksi 5:2-paasto, jossa kahtena päivänä viikosta syödään vain 500–600 kilokaloria ja viitenä päivänä normaalisti, sekä 16:8-paasto, jossa päivän ateriat syödään 8 tunnin aikana ja loput 16 tuntia paastotaan.

Pätkäpaastoaminen voi olla tehokas tapa laihduttaa sekä parantaa veren sokeri- ja rasva-arvoja. Maltillista paastoa on ehdotettu jopa avuksi yleisestä metabolisesta oireyhtymästä kärsiville. Raju paastoaminen voi kuitenkin johtaa lihasten surkastumiseen eikä pätkäpaastoa suositella esimerkiksi syömishäiriöön taipuvaisille, vanhuksille tai sairaille ihmisille. Nämä ovat tunnettuja ongelmia – vaietumpi pätkäpaaston kääntöpuoli ovat sen aiheuttamat vatsavaivat, erityisesti ummetus.

Ummetuksesta puhutaan, jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolmesti viikossa tai jos uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on usein vaikeaa.

Muutokset ravinnossa voivat aiheuttaa ummetusta

Women’s Health -sivuston haastattelema yhdysvaltalainen gastroenterologi Cynthia Quainoo sanoo, että pätkäpaasto voi aiheuttaa ummetusta täysin ymmärrettävästä syystä.

– Ulosteen koostumus ja suolen liikkeiden säännöllisyys ovat suoraan yhteydessä siihen, mitä pistät tai olet pistämättä suuhusi, hän sanoo sivustolle.

Syömistä rajoittaessa tulee helposti rajoittaneensa myös saamiensa ravintoaineiden, erityisesti suolistoa hellivän kuidun, määrää. Suolistossa hajoamattomat ja imeytymättömät kuidut lisäävät ulosteen määrää sekä sitovat suolessa vettä ja siten kuohkeuttavat ulostetta. Vähäinen kuidun saanti puolestaan voi aiheuttaa ummetusta.

Kuidun saannin lisäksi riittävä nesteiden juominen on ummetuksen hoidossa tärkeää. Huono nesteytys johtaa siihen, että ulosteen on hankalaa liikkua suolessa. Aikuisen tulisi saada päivässä 2–3 litraa nestettä, josta puolet juotuna ja toinen puoli ravinnon mukana. Paastotessa varsinkin ravinnosta saadun veden määrä vähenee.

Ummetuksen taustalla voi olla myös paastoamisen mahdollisesti väsyttävä vaikutus. Liikunta edistää suolen toimintaa, ja jos energiaa liikunnalle ei ole, voi seurauksena olla kova vatsa.

Lue myös: Pienellä ruokavaliomuutoksella merkittävä vaikutus terveyteen – 12 viikon suomalaiskoe paljasti tulokset: "Voisi suositella aikuisille laajemminkin"

Juo vettä, syö kuituja ja liiku

Women’s Healthin haastattelema Quainoo kehottaa ummetuksesta kärsiviä pätkäpaastoajia syömään enemmän kuituja paastottomien jaksojen aikana ja juomaan enemmän vettä. Myös kahvin juominen voi auttaa, sillä osalla ihmisistä sumppi aiheuttaa välittömän vessahädän. Syyksi on vuonna 2019 ilmestyneessä tutkimuksessa ehdotettu sitä, että kahvi näyttäisi aiheuttavan suolen lihasten supistelua ja näin edistävän suolen sisällön liikkumista.

Myös säännöllinen liikunta kannattaa muistaa arjessa pätkäpaastosta huolimatta.

Lue myös: Pitääkö suolen olla tyhjä punnitusta varten? Näin paljon kakka oikeasti painaa – vastaus saattaa yllättää

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Women's Health, Terveyskirjasto 1 & 2

Tuoreimmat aiheesta

Vatsavaivat