Suomalaisten kotitalouksien hiilijalanjäljen pienentäminen puoleen on mahdollista, arvioi tuore tutkimus. Jotta tässä onnistuttaisiin, tarvitaan kymmenien uusien ohjauskeinojen käyttöön ottamista. Tutkijat esittelevät yli 80 tapaa vähentää päästöjä, esimerkiksi tuotteiden käyttöiän pidentämistä ja elinkaaripäästöihin perustuvaa tuoteveroa.
Sähköauto alle, kasvisruokaa lihan tilalle, aurinkopaneelit talon katolle – nämä päästövähennyskeinot ovat jo tuttuja. Näiden lisäksi tutkijat ovat nyt listanneet yli 80 keinoa, joilla suomalaisten päästöt saataisiin puolitettua vuoteen 2035 mennessä.
– Nämä 82 ohjauskeinoa jakautuvat neljälle sektorille: asumiseen, liikkumiseen, ruokaan ja sitten kaikkeen muuhun tavaran ja palvelun kulutukseen. Toki siellä on semmoisia keinoja, jotka vaikuttavat enemmän kuin toiset, mutta olisi hyvä, että laajalla rintamalla lähdettäisiin tekemään, kannustaa johtava tutkija, kehittämispäällikkö Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta.
Liikkumisen tarvetta vähennettävä
Tässä muutamia esimerkkejä tutkijoiden ehdotuksista.
– Asukaspysäköintimaksuun voitaisiin liittää joukkoliikenteen kausilippu, että saataisiin vannoutuneita autoilijoita kokeilemaan ja nauttimaan joukkoliikenteen mukavuuksista, esittää professori Eva Heiskanen Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.
Tutkijat haluaisivat myös vähentää liikkumisen tarvetta.
– Me voimme ylläpitää palveluverkkoa, lähikouluja, niitä pieniä terveysasemia ja pyrkiä myös tarjoamaan mobiileja palveluja ja estämään palvelujen karkaamista kauemmas, sanoo Heiskanen.
Ilmastoystävällinen ruoka halvemmaksi
Ruokaan ehdotetaan tuotteiden elinkaaripäästöihin perustuvaa verotusta eli ilmastoystävälliset tuotteet olisivat halvempia kuin ne tuotteet, joiden valmistus aiheuttaa isot päästöt.
– Sitä kautta hinta ohjaisi aika lailla luonnostaan sekä terveelliseen että ilmastoystävälliseen ruokavalioon, perustelee Heiskanen.
Asiakkaiden tuotevalintoja voi ohjata ilmastoystävälliseen suuntaan jo pelkällä tuotteiden sijoittelulla kaupoissa.
– Karkit ja epäterveelliset herkut pois kassojen luota ja sitten katsotaan, mitä tuotteita on asetettu silmän korkeudelle parhaille paikoille, neuvoo Heiskanen.
Tavaroiden korjaaminen kunniaan
Tutkijat pidentäisivät tavaroiden elinikää korjaamalla.
– Millä suomalainen kuluttaja voi vähentää päästöjä Kiinassa? Korjauttamalla älypuhelimensa, pitämällä puhelinta mahdollisimman pitkään käytössä. Meillä on paljon ehdotuksia, joilla voisimme vähän elvyttää ja vahvistaa kotimaista korjausmarkkinaa. Esimerkiksi ehdotamme palveluseteliä, että jokainen nuori saisi sellaisen kokemuksen, että on kerran käynyt korjauttamassa jonkin esineen, huomauttaa Heiskanen.
Tutkijoiden ehdotuksissa pyrittiin ottamaan huomioon myös päästövähennyskeinojen oikeudenmukaisuus ja hyväksyttävyys.
– Olemme hakeneet sellaisia keinoja, joilla voidaan turvata, että kaikki pystyvät osallistumaan, ettei synny kahta Suomea, missä jotkut menevät eri suuntaan kuin toiset, kertoo Heiskanen.
Asiantuntija uskoo, että päästövähennyksiin kannustavia ohjauskeinoja edistetään tällä hallituskaudella.
– Ilmastonmuutos jyrää. Kyllä siihen on pakko uskoa, toteaa Ari Nissinen.
Suomen globaalista hiilijalanjäljestä 60 prosenttia aiheutuu kotitalouksien kulutuksesta.