Päätoimittajat vaativat hallitukselta pikaista muutosta verolakeihin – katso MTV:n debatti aiheesta

Lukuisat media-alan toimijat katsovat korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen tekevän hallaa kriittiselle, tutkivalle journalismille.

Päätoimittajien yhdistys ja media-alan yrityksiä edustava Medialiitto vaativat pikaista muutosta verolainsäädäntöön.

Vaatimuksen pontimena on korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) maanantaina antama päätös, jonka mukaan työnantajan maksama oikeusapu oli toimittajalle veronalaista palkkaa. Siten Viestikoekeskus-oikeudenkäynnissä syytetty Helsingin Sanomien toimittaja joutuu maksamaan verot asianajokuluistaan. Sanoma on kertonut korvaavansa veroista aiheutuvat kulut toimittajalle.

Päätoimittajien yhdistyksen mukaan korkeimman hallinto-oikeuden päätös on journalismin näkökulmasta hälyttävä ja nykylainsäädäntö vaarantaa vakavasti median toimintaedellytyksiä.

– Tilanne, jossa alan eettisten periaatteiden mukaisesti työnantajalleen työskentelevä toimittaja voi joutua kohtaamaan täysin ennakoimattoman taloudellisen riskin, on toimitusten ja yksittäisten toimittajien näkökulmasta täysin kohtuuton, yhdistys linjaa tiedotteessaan.

Päätoimittajien yhdistyksen mukaan medioiden mahdollisuus valvoa vallankäyttöä sekä nostaa esiin epäkohtia heikkenee, jos nykykäytäntöön ei saada lainsäädännöllistä muutosta. Yhdistys edellyttää myös media-alan yhtiöiltä nopeita päätöksiä siitä, kuinka ne aikovat turvata henkilöstönsä mahdollisuudet journalismin tekemiseen syntyneessä tilanteessa.

Medialiitto muuttaisi verottomaksi

Media-alan yrityksiä edustava Medialiitto katsoo, että työtehtävien hoitamisesta koituvien oikeudenkäyntikulujen korvaaminen tulisi säätää työntekijälle verottomaksi.

– On suuri vaara, että toimittajat joutuvat työssään pelkäämään mahdollisia oikeudenkäyntikuluja ja niistä koituvia henkilökohtaisia veroseuraamuksia. Vaikka työnantajat käytännössä korvaisivatkin kaikki kulut, voi pelkkä uhkaus asian oikeuteen viemisestä johtaa journalismin varovaistumiseen, liiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoo tiedotteessa.

Holmbergin mukaan verolainsäädäntöä on syytä muuttaa pikimmiten niin, että työntekijän työtehtävistä johtuvat oikeudenkäyntikulut ovat työnantajan elinkeinotoiminnan kuluja, joita ei lueta työntekijän verotettaviksi tuloiksi.

Myös Julkisen sanan neuvosto (JSN) ja Journalistiliitto ovat varoittaneet korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen voivan kaventaa sananvapautta. Ne ovat molemmat vedonneet lainsäätäjiin verolakien muuttamisen puolesta.

JSN:n mielestä korkeimman hallinto-oikeuden päätös verolakien tulkinnasta voi heikentää yleisön oikeutta saada tietoa ja vähentää tutkivaa journalismia.

Milloin työnantajan tulisi maksaa työntekijän käräjäkuluja? Aiheesta MTV:n Huomenta Suomessa keskustelivat asianajaja Riitta Leppiniemi ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Erja Yläjärvi

Lue myös:

    Uusimmat