Päätös tuli: Ei syytteitä alkoholijutussa – juomia myytiin ulkomailta Suomeen

Suomessa kohistaan jälleen alkoholin etämyynnistä – Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja kritisoi jyrkästi nykyisiä linjauksia 6:39
Video: Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja kritisoi jyrkästi nykyisiä linjauksia alkoholin etämyynnistä

Syyttäjä ei nosta syytteitä alkoholin etämyyntiasiassa, kertoo Syyttäjälaitos tiedotteessa. Alkoholijuomia myytiin internetin kautta ulkomailta Suomeen.

Tullin tekemässä esitutkinnassa virolaisen ja ranskalaisen yhtiön vastuuhenkilöitä epäiltiin törkeästä alkoholirikoksesta. Heidän epäiltiin myyneen, välittäneen ja luovuttaneen alkoholijuomia alkoholilain vastaisesti.

Syyttäjän mukaan epäiltyjen syyllisyyden tueksi ei ole todennäköisiä syitä.

Tutkintapyynnön rikosepäilyistä teki sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira syyskuussa 2020.

Sittemmin EU-komissio on ottanut kantaa alkoholin etämyyntiä koskevan lainsäädännön epäselvyyksiin. Komissio arvioi kirjeessään helmikuussa 2021, että Suomen nykyinen alkoholilaki ja sen soveltamistapa saattavat olla EU:n lainsäädännön kannalta ongelmallisia.

Ongelmat liittyvät tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatteisiin ja sähköistä kaupankäyntiä koskevaan direktiiviin. Komissio totesi vastaanottaneensa useita kanteluita Suomea vastaan. Asiasta tiedotti tuolloin sosiaali- ja terveysministeriö.

Molemmilla yhtiöillä samat pääomistajat

Syyteharkinnassa oli Virossa ja Ranskassa toimivien yhtiöiden toiminta. Molempien yhtiöiden pääomistajat ovat suomalaisia. Epäiltynä oli myös Virossa toimivan yhtiön virolainen toimitusjohtaja.

Syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan, että molemmat yhtiöt ovat myyneet Suomessa asuville kuluttaja-asiakkaille alkoholijuomia, joiden vahvuus on ollut yli 5,5 tilavuusprosenttia. Suomenkielisen verkkokaupan myynti on suuntautunut kokonaisuudessaan Suomeen.

Yksi syyttämättä jätetyistä kommentoi päätöstä tuoreeltaan Viinilehdessä. Lehti kuuluu samaan konserniin kuin tutkittavana ollut virolaisyhtiö. Sekä virolaisella että ranskalaisella yrityksellä on samat pääomistajat.

–  Minä ja isäni Juha Berglund jouduimme viranomaisten välikappaleiksi tässä absurdissa sotkussa. Olemme luonnollisesti hyvin helpottuneita syyttämättäjättämispäätöksestä ja iloisia siitä, että voimme nyt keskittyä viininviljelyyn oikeustoimien sijaan, sanoi Chateau Carsin -yhtiön toimitusjohtaja Nea Berglund Viinilehden mukaan tiistaina.

Lue myös:

    Uusimmat