Tunnettua suomalaista viiniyrittäjää epäillään törkeästä alkoholirikoksesta – tytär arvostelee Suomen viranomaisia: "Ennenkuulumatonta"

Kuvituskuva, kuvan viinipullot eivät liity uutiseen.
EPA
Julkaistu 06.02.2021 17:26

MTV UUTISET - STT

Suomalaista viininviljelijää ja viinialan yrittäjää Juha Berglundia epäillään törkeästä alkoholirikoksesta, joka liittyy Berglundin perheen omistaman ranskalaisen viinitilan Suomeen suunnattuun myyntiin. Asiasta ensimmäisenä kertoneen Helsingin Sanomien mukaan tutkinta kohdistuu myös Berglundin enemmistönä omistaman virolaisen verkkokaupan Suomeen suunnattuun viininmyyntiin. 

Juha Berglund kieltäytyi kommentoimasta rikosepäilyä STT:lle ja HS:lle. Hänen tyttärensä Nea Berglund kuitenkin vahvistaa asian.

– Isääni, joka on viinitilan omistaja, kohdistuu rikosepäily alkoholirikokseen liittyen. Hänellä on ilmaisukielto, eli hän ei voi mitään siitä kertoa. Minä voin kyllä kertoa Carsinin (viinitilayhtiö) puolesta, että olemme joutuneet viranomaisten välikappaleeksi tilanteessa, jossa poliittiset päättäjät eivät ole löytäneet yhteisymmärrystä, Nea Berglund kertoi STT:lle puhelimitse Ranskasta lauantai-iltana.

Viinitilaa pyörittävä tytär ei tiedä hänen isäänsä Suomessa kohdistuvan rikostutkinnan tai kuulustelujen tarkkaa sisältöä. Häntä itseään ei ole kuulusteltu epäiltynä, eivätkä Suomen viranomaiset ole muutenkaan olleet asiasta yhteydessä häneen. Myöskään Ranskan viranomaiset eivät ole Nea Berglundin mukaan olleet heihin yhteydessä asiasta.

– Tiedän, että on suoritettu kotietsintä (Suomessa) sekä toimistolla että isäni kotona. Mitä se on sisältänyt, en tiedä. Itse asun Ranskassa enkä ole vuoteen päässyt käymään Suomessa, tytär kertoo.

Lue myös: Näin alkoholin myynti ulkomailta suoraan kotiovelle onnistuu Suomessa – olennaista on, ettei kotiinkuljetusta järjestä myyjä: Oikeus pitää sääntöjä epäselvänä

"Ennenkuulumatonta"

Nea Berglund arvostelee Suomen viranomaisia siitä, että heidän yrityksensä on nostettu tikun nokkaan. Hän kertoo yhtiön toimineen ainoastaan viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti ja maksaneen aina veronsa Suomeen.

– Alkoholin etämyyntihän ei ole lailla kiellettyä. Me olemme noin 25 vuotta olleet toiminnassa. On ennenkuulumatonta, että tällainen esitutkinta kohdistetaan yksityisyrittäjään vain ennakkotapauksen löytämiseksi.

Nea Berglund kertoo kokevansa tilanteen "hämmentäväksi ja oudoksi". Berglundien omistama ja pyörittämä Chateau Carsinin viinitila sijaitsee lähellä Bordeaux'n kaupunkia Luoteis-Ranskassa. Yrittäjäperhe ja heidän viinitilansa ovat esiintyneet usein suomalaisissa tiedotusvälineissä.

HS:n mukaan tulli tutkii parhaillaan useiden muidenkin netin kautta alkoholia suomalaisille myyvien yritysten toimintaa. Lehti kertoi marraskuussa, että tutkinnan kohteena on yli kymmenen yritystä. Tutkintapyyntöjä firmoista teki viime syksynä valvontavirasto Valvira.

Nea Berglundin tiedossa ei ole sitä, mihin muihin alan yrityksiin tutkintoja olisi mahdollisesti kohdistunut.

"Onhan se nurinkurista, kun voitaisiin työllistää suomalaisia"

Suomen menettelytavat alkoholin etämyynnin rajoittamisessa ovat joutuneet myös EU:n tarkasteluun. Helsingin Sanomien mukaan EU-komissio on ilmoittanut aloittavansa asiassa EU Pilot -menettelyn, jossa se pyytää Suomelta selvitystä siitä, rikkooko maa unionin oikeutta. Jos komissio katsoo rikkomuksen tapahtuneen, siitä voi seurata virallinen rikkomusmenettely, joka voi johtaa rangaistusmaksuihin.

– Suomella on vaihtoehtona muuttaa käytäntöjä vapaaehtoisesti tai olla muuttamatta, jolloin tulee mahdollisesti rikkomismenettely. Se olisi aika eriskummallista suoraan sanottuna, pohtii Nea Berglund.

Berglund toivoo, että Suomen alkoholin etämyyntikäytäntöjä selkiytettäisiin ja yhdenmukaistettaisiin muun Euroopan kanssa. Erityisen tärkeää se olisi hänen mukaansa suomalaisille panimoyrittäjille, jotka joutuvat välittämään oluitaan Viroon, josta niitä myydään netin kautta jälleen Suomeen.

– Onhan se nurinkurista, kun voitaisiin työllistää suomalaisia. 

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi