"Pääurakoitsija poistui työmaalta, jätti aliurakoitsijat sinne ja lähti kauppaamaan uutta urakkaa" – oliko hallituksen ero hylätty putkiremontti vai miehen työ?

10:33img
Huomenta Suomen vieraina SDP:n kansanedustaja Antti Lindtman, Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen ja Kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina.
Julkaistu 11.03.2019 09:21

Sanna Pekkonen

sanna.pekkonen@mtv.fi

SDP:n kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vertasi Huomenta Suomessa Sipilän hallituksen eroa kesken jätetyksi putkiremontiksi.

– Mitä pidempään tätä on makustellut, niin sitä ilmeisemmältä näyttää, että kyse oli loppujen lopuksi kylmänviileästä poliittisesta peliliikkeestä, jossa ei ollut kyse vastuunkannosta, vaan keskustan intressissä oli päästä eroon mahdottomasta sote-markkinamallista, Lindtman toteaa.

Lindtman muistuttaa, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) itse vertasi sotea putkiremonttiin, joka on jossain vaiheessa tehtävä.

– Jos tuota vertausta jatkaa, niin kyllähän tässä kävi niin, että juuri kun sen piti valmistua, niin pääurakoitsija poistui työmaalta, jätti aliurakoitsijat sinne vasara ja putkipihdit kädessä ja kauppaa nyt uutta putkiremonttimallia toisaalla, Lindtman sanoo.

"Miehen työ ja nostan hattua"

Lindtmanin kanssa Huomenta Suomessa soten ja hallituksen kaatumista puivat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina.

– Minusta on vähän huvittavaa, että tällaisia analyyseja tehdään. Sipilä on neljä vuotta sanonut, että hänen linjansa on tulos tai ulos. kun keskeinen hanke kaatuu. hän kantaa vastuun ja nyt ihmetellään, että joku tekee niin kuin on sanonut, Kaikkonen nokitti Lindtmania.

– Sanoisin, että miehen työ ja nostan hattua.

Kaikkosen mukaan keskusta on nyt vapaa jättämään vellovan sotetilanteen taakseen.

– Se taakka ei paina harteilla, voi lähteä täyttä höökiä päin vaaleja.

Raassinan mukaan Sipilän tekemä päätös hallituksen kaatamisesta oli suuri yllätys.

– Harmittelen, että tässä on isoja asioita meidän yhteiskunnassa niin kuin brexit, jotka pitäisi pystyä hoitamaan. Toimitusministeristö ei ole paras väline siihen, hän sanoo.

Tyrmäys hoivajättien kiiruhtamiselle

Hoivajätit Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo ehtivät jo viikonloppuna ehdottaa sote-ulkoistuksia suitsivan rajoittamislain kumoamista. Lindtmanilta, Raassinalta ja Kaikkoselta ehdotus saa tyrmäyksen.

– Tämä kuvaa sitä, kun näiltä (yhtiöiltä) vietiin tikkari nenän edestä, niin nyt yritetään avata markkinoita toista kautta. Jos yksityisille terveyspalveluyrityksille antaa siimaa, ne ottavat sen, minkä saavat, Lindtman toteaa.

Raassina korostaa hoitoketjujen merkitystä.

– Tässä kohtaa ulkoistukset pirstaloivat hoitoketjuja. Kun ihmiset tarvitsevat hoitoa, koko portaan pitää kulkea niin, että palvelut sopivat yhteen, Raassina sanoo.

Kaikkonen kertoo olevansa samaa mieltä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa siitä, ettei rajoittamislakia lähdetä nyt kumoamaan.

Näin kansanedustajat arvioivat soten perintö seuraavalle hallitukselle:

6:02img

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka