Marin syyttää hallituskumppaniaan rusinoiden noukkimisesta pullasta – "Näitä käänteitä tulee tässä aika useinkin"

18:28img
Pääministeri Marin uskoo keskustan jatkavan hallituksessa vaalikauden loppuun – "Näitä käänteitä tulee tässä aika useinkin"
Julkaistu 17.11.2022 16:57

MTV UUTISET – STT – KATI HYTTINEN

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvostelee keskustaa rusinoiden noukkimisesta pullasta lakiesityksiä valmistellessa. Hän uskoo kuitenkin hallituksen pysyvän pystyssä. Oppositio suomii hallitusta jälleen rahan törsäämisestä.

Hallitus on päässyt täpärästi määräaikaan mennessä sopuun siitä, mitkä kiistanalaisista lakihankkeista etenevät tänään eduskuntaan ja mitkä jäävät edistämättä.

Hallitus on päättänyt olla edistämättä kymmentä suunniteltua lakihanketta. Näitä ovat muun muassa ruuhkamaksut, tutkimus- ja kehitystoiminnan verovähennys, alueellinen opintolainan hyvitys, arvonnousuvero ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan euroistaminen.

Kaikkiaan ratkottavana oli neuvottelujen loppuvaiheessa noin 14 hallituspuolueissa riitaa aiheuttanutta esitystä, joista valtaosa kaatui. Saamelaiskäräjälaki lähti eduskuntaan riitaisana.

”Itse olisin mielelläni pitänyt alkuperäisistä sovuista kiinni”

Sanna Marin sanoi toimittajille eduskunnassa, että esimerkiksi tutkimus- ja kehitystoiminnan (T&K) verovähennys oli yhdelle ryhmälle kynnyskysymys sen jälkeen, kun muut veropohjaa vahvistavat esitykset kaatuivat keskustan vastustukseen. Tällainen oli esimerkiksi arvonnousuvero.

Verotusta koskeva esityskokonaisuus muodostui sekä veropohjaa vahvistavista että heikentävistä esityksistä. 

– Siinä vaiheessa, kun yritetään irrottaa rusinoita pullasta eli tässä tapauksessa saada itselle epämieluisia lakihankkeita estettyä, on selvää, että se avaa sovut muiltakin osin. Eri ryhmille olivat eri asiat vaikeita ja sitten useampi lakiesitys jäi sen vuoksi antamatta, Marin luonnehti neuvotteluiden kulkua.

– Itse olisin mielelläni pitänyt alkuperäisistä sovuista kiinni eli antanut kaiken sen eduskuntaan, mistä olimme esimerkiksi riihissä sopineet, hän lisäsi. 

Marinilta kysyttiin myös sitä, miten hän arvioi hallituksen toimintakykyä tällä hetkellä.

– Itse näkisin, että työtä jatketaan, hän sanoi.

Lue myös: Saarikko: Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen – "Yksikään eduskunnalle antamatta jäänyt lakihanke ei kaada maata"

Henriksson vetosi eduskuntaan tarvittavan käsittelyajan löytämiseksi saamelaislakia

Hallitus antoi saamelaiskäräjälain eduskunnan käsittelyyn äänin 11–3. Keskustan paikalla olleet ministerit äänestivät vastaan, kertoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

– Minun on vaikea ymmärtää, miksi pienen alkuperäiskansan kielen ja kulttuurin suojaamiseksi luotu lainsäädäntö on nostanut näin suuria ristiriitoja, eikä lakia ole saatu toistuvista yrityksistä huolimatta uudistettua, Henriksson sanoi.

Henriksson vetosi eduskuntaan, että asialle löytyisi aikaa, jos sen edistäminen katsotaan tärkeäksi. Hän vetosi Suomen useisiin YK:n komiteoilta saamiin moitteisiin.

– Tämä ei saisi jatkua näin, että Suomi vuodesta vuoteen saa näitä moitteita. 

2:40img

Katso myös: Orpo vaatii elvytyksen lopettamista – "Velalla elvyttäminen lisää inflaatiopainetta"

Orpo ja Purra vaativat jälleen talouskuria

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kiitti hallitusta tänään siitä, että Suomi selvisi koronapandemiasta hyvin.

– Hallitus on kantanut siitä ison vastuun. Nato-päätös tehtiin yhdessä, ja se luo meille vakautta ja turvallisuutta ja antaa talouden kasvulle ihan erilaiset edellytykset. Nyt pitää keskittyä siihen, että ajetaan alas velkaantuminen ja luodaan edellytyksiä kestävälle kasvulle, Orpo luetteli MTV Uutisten haastattelussa.

2:02img

Katso myös: Hallitus sai Riikka Purralta kritiikkiä inflaatiota kiihdyttävästä elvytyspolitiikasta –  katse jo seuraavassa hallituskaudessa: "Tämä kausi mennään nyt näin"

Perussuomalaisten Riikka Purra kertoo katseensa olevan jo seuraavalla hallituskaudella.

– Seuraavalla hallituskaudella on aivan selvää, että julkisen talouden tasapainottaminen ja kestävyysvajeen korjaaminen on välttämätöntä.

Kaipaa muutosta työn tekemisen kannattavuuteen ja kannustavuuteen.

– Työstä ei jää ihmisille käteen riittävästi rahaa verrattuna sosiaaliturvaan. Tämä on erityisesti totta kalliin asumisen alueella.

Lue myös: Hallitus ei edistä kymmentä kiistaa aiheuttanutta lakihanketta, saamelaiskäräjälaki eduskunnan käsittelyyn äänin 11–3

Tuoreimmat aiheesta

Marinin hallitus