Pahamaineisen Varissuon ex-aluepoliisi tietää maahanmuuttajalähiöiden suurimman ongelman – väärillä toimilla vakavat seuraukset

Turun huonomaineisessa lähiössä Varissuolla aluepoliisina pitkään toiminut Vesa Jauhiainen varoittaa vähentämästä poliisin läsnäoloa levottomiksi tiedetyillä alueilla.

Lounais-Suomen poliisilaitokselta pari vuotta sitten eläkkeelle jäänyt vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen toimi aluepoliisina Turun Varissuon lähiössä yli 16 vuotta. 

– Varissuon maine on pahempi kuin mitä se todellisuudessa on. Toki siellä on haasteita, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä. Siellä on korkea työttömyysaste. Poliisipuolella haastetta lisäsi jatkuvasti se, että maahanmuuttajuusaste Varissuolla nousi kokonaisväestössä yli 50 prosentin ja lapsi-ikäluokassa lähes 90 prosenttiin, Jauhiainen kertoo.

Suomen kaikista lähiöistä Varissuolla on suurin maahanmuuttajuusaste. 

Jauhiainen tuli vuosien aikana tutuksi niin kantaväestölle kuin maahanmuuttajille Varissuolla.

– Kynnys lähestyä poliisia selvästi madaltuu, kun poliisi on kasvoiltaan tuttu. Oli myös tärkeää, että yhteistyö alueella toimi muiden viranomaisten ja koulujen kanssa. Ainoat ongelmat minulla oli oikeastaan suomalaisten narkomaanien tai sekakäyttäjien kanssa, ei maahanmuuttajien kanssa.

Integrointi tärkeää

Rikospaikan haastattelussa Jauhiainen sanoo, että maahanmuuttajalähiöissä suurin ongelma on, jos asukkaita ei pyritä integroimaan yhteiskuntaan. Kun maahanmuuttajataustaiset ihmiset asioivat vain keskenään, ei esimerkiksi suomen kielen taito kehity.

– Siinä on riski, jos ei asioida suomen kielellä. Kun asioidaan vain omalla kielellä, suomen kieltä ei opita. Kun pitäisi jatko-opiskeluun mennä, tulee heti vaikeuksia.

Näin on hänen mukaansa käynyt Ruotsissa, huonoin seurauksin.

– Jos palvelut alueelta vähennetään, niin kuin Varissuolta on nyt tehty, niin pidän sitä eristämisenä yhteiskunnan taholta. Minun mielestäni palvelut pitäisi säilyttää erittäin hyvinä ja silloin tällainen lähiö saadaan pidettyä jonkinnäköisessä kuosissa. Varissuolla ongelma on edelleen se suuri maahanmuuttajakeskittymä, mikä aiheuttaa sitä, että kotoutuminen ei onnistu.

Aluepoliisi voisi torjua katujengi-ilmiötä

Katujengit ovat leimaantuneet vahvasti juuri tiettyihin lähiöihin tai kaupunginosiin. Jauhiaisen mukaan aluepoliiseilla voisi olla tärkeä rooli tämänkin ilmiön torjunnassa.

Ehdottomasti olen sitä mieltä, että katujengiongelmaa pystyttäisiin ennaltaehkäisemään. Aluepoliisi pystyisi hyvin aikaisessa vaiheessa havainnoimaan tällaisia asioita alueella, jolloin myös puuttuminen katujengien toimintaan on helpompaa. Pelkästään poliisin näkyminen rauhoittaa.

Miten tilanne Turun Varissuolla on muuttunut sen jälkeen, kun lähiössä ei ole enää varsinaista aluepoliisia? Katso videolta Vesa Jauhiaisen koko haastattelu.
 

Lue myös:

    Uusimmat