Tyhjästä noussut asuinalue Vantaalla muuttui levottomaksi – poliisi puuttuu nyt pienempiinkin rikkeisiin

Itä-Uudenmaan poliisi on alkanut valvoa tehostetusti Vantaan Kivistön aluetta tämän kuun alusta lähtien. Valvonnan lisäämisen taustalla on uudelle asuinalueelle tyypillinen ilmiö.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Jussi Huhtela kertoo, että poliisi on puuttunut Kivistössä erityisesti päihteiden käyttöön ja huumeiden myyntiin sekä niistä johtuviin häiriöihin julkisilla paikoilla.

Lisäksi poliisi on havainnut useita tilanteita, joissa autoja on pysäköity virheellisesti ja autoilla on ajettu jalkakäytävillä ja aukioilla.

Ongelma on Huhtelan mukaan uudelle asuinalueelle tyypillinen.

– Kivistö on ikään kuin tyhjästä rakennettu. Sinne on muuttanut lyhyen ajan sisällä 8 000 ihmistä, jotka pääsääntöisesti eivät tunne toisiaan. Siten ihmisten ei ole helppo myöskään itse puuttua pieniinkään häiriöihin, Huhtela arvioi.

– On helpompi edes puolitutulle sanoa kuin täysin tuntemattomalle, että olet parkkeerannut autosi väärin, tai jotain vastaavaa.

"Nuorisobemari ajoi paikalle ja neljä jätkää pölmähti aukiolle"

Huhtelan mukaan poliisin tarkoitus on puuttua nyt pienempiinkin rikkeisiin ja sitä mukaa edistää alueen viihtyisyyttä.

– Kävin itse yhtenä päivän vapaalla ollessani alueella katsomassa, miltä siellä näyttää. Ei tarvinnut pitkäänkään olla, kun semmoinen nuorisobemari ajoi paikalle ja neljä jätkää pölmähti aukiolle. Sitten ovet auki ja alkoivat viettää aikaa. Ja sitten joku toinen oikaisee siitä (autolla) oman kotirapun eteen, ja ravintoloitsija ajaa autonsa ravintolan eteen ja tämmöistä.

Huhtalan mukaan alueella tarvitaan paitsi poliisin läsnäoloa, myös uusia liikenneratkaisuja.

Liikennehaittoihin onkin jo alettu puuttua esimerkiksi ajoesteillä jalankulku- ja pyöräilyväylillä sekä alueella sijaitsevilla aukioilla.

Myös kaupungin pysäköinninvalvonta on tehostanut valvontaa.

– Lisäksi esimerkiksi päihteiden käyttöä julkisessa tilassa ei siedetä, vaan partiot puuttuvat siihen ihan kaljanjuonnista alkaen, Huhtela sanoo.

Rikosilmoitusten määrä jo laskenut

Huhtela uskoo, että valvonta tulee vaikuttamaan julkisille paikoille kohdentuvien hälytystehtävien osuuteen.

– Positiivista on ollut huomata, että näinkin lyhyessä ajassa poliisille Kivistöstä tehtyjen rikosilmoitusten määrä on ollut laskeva. Laskua on ollut erityisesti henkeen ja terveyteen kohdistuneissa ilmoituksissa, Huhtela kertoo.

Huhtala sanoo poliisin kannustavan ihmisiä itseäänkin ottamaan vastuuta omasta asuinympäristöstään.

Myös alue kypsyy vanhetessaan

Huhtalan mukaan uudet asuinalueet elävät omaa elämäänsä 10–15 vuotta, ennen kuin ne alkavat rauhoittua omiin uomiinsa.

– Aloitin oman poliisiurani Itä-Helsingissä. Tietyillä kolmella asuinalueilla poliisi tuntui olevan koko ajan; koko ajan tuli hälytystehtävää. Tänä päivänä samalle alueelle ei kutsuta poliisia välttämättä kertaakaan.

– Se tahtoo olla niin, että kun alue vanhenee, se tietyllä tavalla muuttuu. Ihmiset tuntevat jo toisensa. Lapset ja nuoret, jotka tietysti jossain iässä sitä häiriötäkin jonkin verran saattavat aiheuttaa, ovat ehkä jo kasvaneet aikuisiksi ja muuttaneet pois. Lähiön elinkaari on usein tällainen.

Poliisin tehostettu valvonta Kivistössä jatkuu koko kesän ja syksyn ajan. 

Lue myös:

    Uusimmat