Tämän Jutta Urpilainen näkisi vahvuutenaan presidenttinä: "Viennin edistäminen on osa ulkopolitiikkaa"

Jutta Urpilainen AOP
Urpilaisen kampanjateemana on, että ketään ei jätetä. Hän sanoo, että tämä on ollut suomalaisen yhteiskunnan vahvuus.Tomi Natri/All Over Press
Julkaistu 23.12.2023 10:05

MTV UUTISET – STT

SDP:n presidenttiehdokas Jutta Urpilainen katsoo, että presidentti voisi olla vahvempi suomalaisen viennin edistäjä.

– Eli avata ovia suomalaisille yrityksille nimenomaan nousevissa talouksissa, Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa, joissa suurin osa maailman väestöstä elää ja joissa tulevat maailmankansalaiset syntyvät, hän sanoo.

Urpilainen katsoo, että hänellä voisi olla nimenomaan tässä annettavaa.

– Olen viimeiset neljä vuotta hoitanut EU:n kansainvälisiä kumppanuuksia ja toiminut myös siellä EU:n ulkopolitiikan ytimessä. Sitä kautta olen saanut kokemusta ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisesta ja luonut hyvin laajan verkoston ympäri maailmaa, Urpilainen sanoo.

Lue myös: Sodan kokeneet kertovat: Näin Niinistö on onnistunut presidenttinä

Hän sanoo, että hänen luomistaan verkostoista valtion päämiehiin, pääministereihin, presidentteihin, eri ministereihin ja kansainvälisiin järjestöihin olisi Suomelle hyötyä, jos hän olisi presidentti.

"Ei kannata pienentää itseämme"

Viennin edistäminen ei varsinaisesti kuulu presidentin toimivaltaan. Presidentin tehtävänä on johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

Urpilainen katsoo, että viennin edistäminen on osa ulkopolitiikkaa.

– Talous ja kehitys ovat kietoutuneet voimakkaasti yhteen. Jos me haluamme pysäyttää ilmastonmuutoksen, on välttämätöntä saada vihreä siirtymä toteutumaan myös globaalissa etelässä, koska siellä suurin osa maailman väestöstä elää.

Urpilaisen mukaan on tärkeää, että Suomella olisi suurvaltojen ja naapurimaiden lisäksi tiiviit suhteet globaaliin etelään, Latinalaiseen Amerikkaan, Karibiaan, Afrikkaan ja Aasiaan.

– Meidän ei kannata pienentää itseämme, että keskitymme pelkästään naapurimaihin tai suurvaltoihin, vaan meidän pitää luoda myös niitä kansainvälisiä kumppanuuksia Afrikan maiden kanssa. Siellä meidän tulevaisuutemme eväät tietyllä tavalla leivotaan, hän sanoo.

Lue myös: Presidenttiehdokkaat paljastavat, miten heidän perheissään vietetään joulua

Urpilainen sanoo, että globaalissa etelässä elää yli kuusi miljardia ihmistä ja Afrikassa elää tällä hetkellä yli 1,3 miljardia ihmistä, joista 65 prosenttia on alle 25-vuotiaita. Vuoteen 2050 mennessä väestö tulee Urpilaisen mukaan Afrikassa tuplaantumaan 2,5 miljardiin, kun Euroopan väkiluku pysyy suunnilleen ennallaan alle 450 miljoonassa.

Urpilainen sanoo haluavansa olla myös "kohtaamisten presidentti".

– Eli pyrkiä lisäämään ihmisten keskinäistä kunnioitusta ja arvostusta ja sitä kautta yhteiskunnallista yhteyttä, luottamusta ja turvallisuutta.

Urpilaisen kampanjateemana on, että ketään ei jätetä. Hän sanoo, että tämä on ollut suomalaisen yhteiskunnan vahvuus.

– Näen tässä sellaista rapautumista, ja se on myös syy sille, miksi haluan olla ehdokkaana, hän sanoo.

Luottamus Venäjään rikkoutui

Urpilainen ei ole ollut aina Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja. Esimerkiksi huhtikuun lopussa 2014 Urpilainen ihmetteli Ylen Politiikkaradiossa hallituspuolueiden piiristä annettuja myönteisiä Nato-lausuntoja. Hän sanoi tuolloin, ettei nähnyt mitään perusteita siihen "Nato-intoiluun", jota Suomessa hänen mukaansa haluttiin ehkä Ukrainan verukkeellakin jälleen nähdä. Urpilainen oli tuolloin SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri.

Urpilainen sanoo, että hänen mielensä muuttui Venäjän aloitettua hyökkäyssodan helmikuussa 2022 Ukrainaan.

– Ajattelen niin, että siinä tilanteessa Suomen turvallisuusympäristö merkittävästi muuttui. Ennen kaikkea luottamus Venäjää kohtaan rikkoutui. Näin ollen – kuten monet muutkin suomalaiset – tulin vakuuttuneeksi siitä, että Suomen edun mukaista on liittyä Natoon.

Yhdysvalloissa järjestetään ensi vuonna presidentinvaalit.

Lue myös: Niinistö piti lehdistötilaisuuden: Meidän tulee osoittaa, ettemme ole heikkoja – MTV paikalla Oslon huippukokouksessa

Urpilainen uskoo, että Yhdysvaltojen sitoutuminen Natoon on vahvaa riippumatta siitä, kuka maan tuleva presidentti on.

– En näe siinä selkeää muutospainetta Yhdysvaltojen sisällä, mutta on tietenkin totta, että Euroopan pitää ottaa enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan, hän sanoo.

Urpilainen sanoo, että häntä huolestuttaa se, onko Yhdysvalloilla poliittista tahtoa sitoutua Ukrainan tulevaisuuteen ja tukemiseen vaalien jälkeen.

Urpilainen ei kuullut epäasiallisesta toiminnasta

MTV:n uutiset julkaisi viime kesänä selvityksensä, jonka mukaan SDP:n pitkäaikainen taustavaikuttaja Tage Lindberg olisi käyttäytynyt epäasiallisesti naisia kohtaan. Lindberg on työskennellyt esimerkiksi Urpilaisen erityisavustajana ja kampanjapäällikkönä.

Lue myös: Näin demarijohto kommentoi MTV Uutisten Tage Lindberg -selvitystä – Sanna Marin ei ota kantaa

Urpilainen sanoo, että kun juttu julkaistiin, Lindbergin epäasiallinen käytös oli hänelle uutta tietoa.

– Silloin kun hän toimi minun erityisavustajanani, minulla ei ollut mitään tietoa tällaisesta, vaan hän hoiti hommansa hyvin asiallisesti. En ollut kuullut tämän tyyppisestä toiminnasta mitään, Urpilainen sanoo.

Lindberg itse kommentoi asiaa MTV:n uutisille muun muassa sanomalla olevansa erittäin pahoillaan. Hän myös sanoi, ettei tarkoitus ole ollut toimia ahdistavasti.

SDP teki myös oman selvityksensä Lindbergistä. SDP:n sisäisessä selvityksessä ilmeni, että Lindbergin tapauksessa oli ilmennyt epäasiallista käytöstä. SDP:stä kuitenkin viestitettiin STT:lle viime kesänä, että puolue ei avaa tarkemmin yksityiskohtia julkisuuteen.

Tuoreimmat aiheesta

Jutta Urpilainen