Päihitä kanssahakijat vuokra-asunnon metsästyksessä! Näin se onnistuu

Julkaistu 09.08.2015 09:03

MTV LIFESTYLE

Vuokra-asunnon saaminen voi tuntua epätoivoiselta, jos on juossut näytöstä toiseen useita viikkoja. Vuokralaista valittaessa raha usein ratkaisee, mutta pelin voi kääntää edukseen, kun muistaa muutaman nyrkkisäännön.

Vuokranantajalle on tärkeintä, että vuokralainen maksaa vuokransa ajallaan ja pitää asunnon kunnossa. Ensisijaisesti vuokranantaja täytyy siis pystyä vakuuttamaan siitä, että raha-asiat ovat kunnossa. Tämän voi tehdä esimerkiksi esittämällä työtodistuksen.

Liian hyvät tulot saattavat herättää vuokranantajassa epäluuloja, sillä moni hyvätuloinen asuu vuokralla vain siihen asti, että on säästänyt tarpeeksi omaan asuntoon. Vuokranantaja taas haluaisi mieluiten pitkäaikaisen vuokralaisen, joten kannattaa mainita, mikäli olet etsimässä asuntoa pitkäksi ajaksi, tai jos suosit vuokra-asumista etkä edes haaveile omistusasunnosta.

Liian fiini pukeutuminen ei kannata, sillä se voi herättää epäluuloja. Vuokranantaja etsii ihan tavallista ihmistä asuttamaan asuntoa. Siisti pukeutuminen kuitenkin kannattaa, sillä myös epäsiisti ulkoasu voi saada vuokranantajan nyrpistämään nenäänsä. Näyttävät tatuoinnit kannattaa peittää konservatiivisen vuokranantajan varalta, samoin lävistykset.

Henkilökohtaisuuksia ei saa kysellä

Vuokranantaja voi kysellä sinulta työtilanteesi lisäksi myös esimerkiksi lemmikeistä. Lemmikin omistaja on usein alisteisessa asemassa lemmikittömiin nähden, joten kannattaakin korostaa sitä, jos lemmikkisi on pieni ja kevyt (ei naarmuta lattioita) tai hiljainen. Vuokrahakemuksissa kysytään yleensä myös aina, tupakoitko, vaikka oikeampi kysymys lienee, tupakoitko sisällä.

Vuokranantajalla on oikeus tietää, mikäli joku muuttaa asuntoon kanssasi, mutta parisuhdestatuksestasi vuokranantaja ei saisi kysellä. Koska kysymykset saavat liittyä vain työtilanteeseen sekä asumiseen, vuokra-asunnon hakija usein miettii, miten vuokranantaja sitten päätöksensä tekee.

Näin teet vaikutuksen

Vuokranantajan päätöstä voi yrittää helpottaa kertomalla itsestään, sillä kasvoton hakija ei usein tule valituksi. Kerro esimerkiksi, jos olet asunut alueella koko ikäsi tai työpaikkasi sijaitsee asunnon vieressä. Nämä ovat asioita, jotka kertovat vuokranantajalle, että varmasti viihtyisit alueella.

Asunnon hakua voi verrata työnhakuun: Aikaa ei ole paljon, mutta itsestään pitäisi antaa mahdollisimman myönteinen kuva. Jos sinulla on vakituinen työpaikka ja olet hoitanut vuokranmaksun kunnialla edellisessä kodissasi, voitkin miettiä, josko pyytäisit esimieheltäsi ja vuokranantajaltasi suosituksia. Tuleva vuokranantaja ei saa pyytää sinulta suosituksia, mutta on mielissään sellaisen saadessaan. Tämä voi olla viimeinen niitti, jolla varmistat asunnon itsellesi.

Mikä sitten on pahin virhe, jonka vuokranäytössä voi tehdä? Flirttailu. Et flirttailisi hakiessasi työtä, joten älä tee sitä myöskään hakiessasi asuntoa. Flirttailu voi helposti antaa sinusta epätoivoisen kuvan ja jopa johtaa hankaluuksiin.

Tuoreimmat aiheesta

Vuokra-asuminen