Helsinkiläinen Petri "Piatu" Puhakka, 51, kamppaili alkoholismin kanssa kaksikymmentä vuotta. Päihdeongelman vuoksi Petri menetti useita työpaikkoja, sai häädön asunnosta ja ajautui velkaongelmiin. Vasta pomon vaatimus hakeutua hoitoon käänsi elämän suunnan lopullisesti.
“Miksi sä Piatu istut siinä?”
”Tossa on tullut vähän juotuu, en mä nyt hirveen paljon oo juonut, mutta vähän vissiin on tullut juotua liikaa.”
Kun Petri Puhakka, eli Piatu, muistelee kymmenen vuoden takaista päihdehoitojaksoaan, mieleen nousee tuo keskustelu ryhmäterapiatunnin vetäjän kanssa.
Helsingissä asuva Piatu, silloin nelikymppinen mies, oli aloittanut syksynsä osallistumalla kuukauden mittaiseen Minnesota-hoitoon Lapualla.
Takana oli kesä, jonka aikana Piatu oli suunnitellut tekevänsä töitä, jotta hänellä olisi varaa maksaa päihdehoidosta.
Todellisuudessa kesä oli mennyt juodessa, kuten kaikki vapaa-aika Piatun elämästä viimeisen 20 vuoden aikana.
Eikä rahaa jäänyt säästöön.
Video: Näin tunnistat, onko tissuttelu lähtenyt käsistä
6:01
Punainen hame ja lakatut kynnet
Kaitafilmikuvista näkyy, kuinka Piatu leikkii perhetuttujen luona kyläillessään punainen hame yllään. Lapsena Piatu harrasti kilpatanssia, lakkasi kynnet ja viihtyi tyttöjen seurassa.
– Äitini on kertonut, että ennen tuota kuvaa olin kysynyt talon rouvalta, että eikö teiltä löytyisi minulle hametta.
Tuohon aikaan Piatu tunsi olevansa tyttö. Piatusta tuntui, ettei hänestä pidetty.
– 70-luvulla hameeseen pukeutunutta pikkupoikaa pidettiin outona.
Yläkoulussa Piatua alettiin kiusata. Myöhemmin hän on ymmärtänyt, että kokemus rakkauden puutteesta on vaikuttanut hänen alkoholisoitumiseensa. Alkoholi sai unohtamaan tunteen, ettei kukaan välitä.
Alakouluikäisenä Piatun erilaisuus hyväksyttiin, mutta yläkouluikäisenä häntä alettiin kiusata. Se on vaikuttanut Piatun tuntemuksiin myöhemmin.Kuva: Petri Puhakan kotialbumi
Viinaa laivan baarista
Piatu joi alkoholia ensimmäistä kertaa 13-vuotiaana, kun hän oli harrastuskavereiden kanssa yhdessä Tallinnan-laivalla matkalla tanssikisoihin.
– Saimme ostettua alkoholia laivan baarista. Viina tuntui hauskalta ja jotenkin minusta tuntui, että se oli mun juttuni.
Lue myös: Ossi joutui katkaisemaan välit äitiinsä, kun tämä valitsi alkoholin hänen sijastaan – haluaa nyt oikoa harhakäsityksiä alkoholismista
Teininä tanssiharrastus hillitsi Piatun juomista vielä pitkään, koska viikonloput kuluivat kisoissa. Asiat muuttuivat armeijan jälkeen, kun Piatu muutti Helsinkiin silloisen tyttöystävänsä kanssa.
– Suhteemme kesti vuoden, ja kun se päättyi, alkoi alamäki. Menokenkä alkoi kulkea ja ei mennyt kauaa, kun mukaan tulivat myös erilaiset huumeet.
Se oli Piatun elämää 20 vuotta.
Lomat ja viikonloput suunniteltiin juomisen ympärille, hiusmuotoilijan töistä tuli useammat potkut ja asunnosta häätö, kun normaalielämä ei pysynyt kasassa, eikä vuokria ollut varaa maksaa.
– Otin myös yhden pikalainan markka-aikaan. Siitä alkoi velkakierre, jonka seurauksia maksan edelleen.
Viihdettä, draamaa ja yksinäisyyttä
Kun Piatu joi, hän oli joko kaveriporukan sosiaalinen viihdyttäjä tai hyvin sisäänpäin kääntynyt.
Humalatilassa kalvoi tunne, ettei kukaan välitä tai rakasta häntä.
– Kaverisuhteet olivat vaikeita, koska järjestin draamaa ja käännyin yksinäiseen kuoreeni.
Lue myös: Laura menetti isänsä 11-vuotiaana kesken lomamatkan – 30 vuoden jälkeen hän palasi tapahtumapaikalle: ”Tuntui, että sellainen syyttävä sormi osoittaa koko ajan”
Eräänä iltana Piatu oli kavereineen keskustelemassa baarin edessä.
”Piatu on tollanen alkoholisti”, yksi porukan tytöistä heitti.
Sanat tuntuivat pahalta, Piatu lähti kotiin kesken illan. Kotona hän kysyi itseltään ensimmäistä kertaa:
”Onkohan mulla oikeasti alkoholiongelma?”
Kaunisteltu totuus
Piatu kokeili A-klinikalla käyntiä, mutta se ei tuntunut auttavan.
Kun vuonna 2009 juominen häiritsi töiden tekoa jälleen kerran, pomo veti Piatun sivuun. Hän antoi kaksi vaihtoehtoa: Nyt oli lähdettävä päihdehoitoon tai sitten hänen oli lähdettävä työpaikasta.
– Hän sanoi, ettei kukaan työpaikalla jaksa enää mun touhua.
Minnesota-hoidoista oli lopulta apua, ja Piatu pääsi päihteistä eroon. Siellä hän ymmärsi ongelman vakavuuden. Nyt Piatu ajattelee, että alkoholistilla on tarve valehdella ja kaunistella asioiden todellista tilaa.
– Kaiken sitä koittaa itselleen värittää ympärillä hyväksi. Alkoholistin elämä perustuu valheelle, jota hänellä on itsekin tarve uskoa.
Tilalle tuli elämä
Vaikka Piatu on ollut raittiina kymmenen vuotta, hän tietää, että alkoholisti painii riippuvuuden kanssa ikuisesti. Viime keväänä lomautus aiheutti sen, että Piatu joutui katselemaan riippuvuuttaan jälleen silmästä silmään.
– Löysin Veikkauksen pelit netistä ja kulutin kahdessa päivässä koko päivärahani. Havahduin tähän, ja laitoin heti estot päälle. Tajusin, että nyt addiktio yrittää palata elämään tuota kautta.
Piatu oppi päihdehoidossa, että hänellä on geneettinen taipumus alkoholismiin. Hieman myöhemmin hän tajusi, miten suuri vaikutus myös psykologisilla tekijöillä oli addiktion syntyyn.
Hän purki vielä vuosia rakkaudettomuuden kokemusta terapiassa. Käsittelemättömiä tunteita oli paljon.
– Tutkin omaa historiaani ja ymmärsin, että oikeastaan minun on hyvä olla juuri näin kuin olen, enkä enää haaveile naiseuden perään. Tutustuin itseeni uudelleen.
Nyt Piatu harrastaa jälleen tanssia, käy kuntosalilla ja maalaa tauluja. Elämään on tullut uusia asioita.
– Kun jätin alkoholin, tilalle tuli elämä. Ymmärsin, että pysyäkseni raittiina, minun on jaksettava huolehtia omasta elämänhallinnastani.