Marjoja jää Suomen metsistä vuosittain poimimatta 90 prosenttia, eli noin 450 miljoonaa kiloa. Tästä huolimatta ulkomaalaiset poimijat nostattavat yhä tunteita paikallisissa asukkaissa. Poliisi selvittää Etelä-Kymenlaaksossa välikohtausta, jossa paikallinen nainen suuttui thaimaalaisille marjanpoimijoille.
Kaakkois-Suomen poliisi tutkii kolmisen viikkoa sitten tapahtunutta väkivallan tekoa, jonka todistajaksi joutuivat thaimaalaiset marjanpoimijat.
Marjanpoimijat ovat kertoneet, että marjanpoimintayrityksen nimellä merkityn auton luo oli tullut naishenkilö, joka oli ottanut kiven ja hakannut autoa kivellä. Tämän jälkeen nainen oli repinyt autosta vielä rekisterikilvet irti ja vienyt ne mukanaan.
Poliisin mukaan välikohtaus tapahtui metsätiellä noin kilometri valtatie 26:lta. Tapahtumapaikan lähistöllä ei ole mökkejä eikä muutakaan asutusta.
Poliisin mukaan kyseessä on yksittäinen teko eikä naisen motiivia tai henkilöllisyyttä ole saatu selville.
Välikohtauksia on pyritty vähentämään sopimisella
Marjanpoimintayritykset ovat yhteisenä rintamana sopineet työ-ja elinkeinoministeriön ja ulkoasianministeriön kanssa joulukuussa marjastuksen toimintaperiaatteista.
Yritykset ovat sopineet, että ulkomaalaiset marjanpoimijat eivät tule kahta kilometriä lähemmäksi kyläalueita Lapissa.
Tällä pyritään välttämään aiempien vuosien kärhämiä, että ulkomaalaiset tulevat liian lähelle asutusta - jopa pihapiirin tuntumaan.
Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunnan mukaan kaksi kilometriä on liian vaikea toteuttaa muualla kuin Lapissa.
– Minä olen ohjeistanut poimijoita, että marjoja voi hakea parin sadan metrin päästä asutuksesta. Olen itse sitä mieltä, että jos talo on näköetäisyydellä, niin tällöin ei ole soveliasta poimia näin läheltä. Poimijat voivat käyttää omaa tervettä harkintaa tässä.
Palautetta tulee
Marjanpoimintayritykset ovat sopineet, että he merkitsevät autonsa yhteystiedoilla, jotta asukkaat voivat antaa palautetta ja kehitysideoita.
– Kyllä ihmiset soittavat meille palautetta. Tässäkin asiassa aika on tehnyt tehtävänä ja ulkomaalaisiin poimijoihin on totuttu. Osa soittajista ymmärtää poimijoita, mutta osa ei halua millään ymmärtää. Usein palautepuhelussa on kyse siitä, kun paikalliset ovat kypsyttäneet marjoja omalla vakituisella marjapaikalla, mutta sitten poimijamme ovat käyneet poimimassa marjat, kertoo Vasunta.
Vasunnan mukaan heidän yrityksellään on Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa 500 thaimaalaista poimijaa, jotka keräävät mustikkaa ja puolukkaa.
– Marjasato jää tänä vuonna odotettua heikommaksi. Marjan löytäminen on yllättävän vaikeaa. Hyvänä vuonna päivän saalis on ollut joka päivä hyvä, mutta tänä vuonna vain joka toinen, arvioi Vasunta.