Paikallista sopimista pohtinut kolmikantainen työryhmä ei STT:n tietojen mukaan ole päässyt sopuun.
Työryhmän takaraja on keskiviikkona, mutta sillä ei ole antaa yhteistä esitystä. Neuvottelut ovat ajautuneet tiettävästi pahasti karille, ja toistaiseksi on epäselvää, miten tästä edetään.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:04Metsäteollisuus loikkasi kohti paikallista sopimista viime vuoden lopulla. Työryhmän oli määrä antaa esityksensä työllisyyden edistämisen ministeriryhmälle jo maanantaina, mutta työryhmä sai pari päivää jatkoaikaa.
Ministeriryhmä päättää keskiviikkona iltapäivällä, pyytääkö se työryhmää vielä jatkamaan yritystä, vai ottaako hallitus asian omiin käsiinsä.
Hallitus olisi tarvinnut työmarkkinajärjestöiltä linjauksia viimeistään huhtikuun puoliväliriiheen.
Yhteinen tavoite on ollut, että paikallisen sopimisen mahdollisuuksia voitaisiin lisätä myös yleissitovia työehtosopimuksia noudattavissa järjestäytymättömissä yrityksissä. Suurin hankaus työryhmän työssä olikin, millä pelisäännöillä mahdollisuuksia laajennettaisiin.
Työnantajapuoli on halunnut pelisäännöt tiukasti lakiin, kun taas työntekijäpuolella kannatetaan jatkossakin työehtosopimusten kautta etenemistä.
Hallitusohjelmaan on kirjattu, että paikallista sopimista edistetään työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän kautta.
Lue myös: Vesa Kallionpään kommentti: Ei sopua paikallisesta sopimisesta – ilman epätodennäköistä yllätyskäännettä hommasta ei tule mitään
Kiky-kompromissia muistuttava malli
Työryhmän pöydällä oli STT:n tietojen mukaan viime vaiheessa kaksivaiheinen esitys, joka kaatui tiettävästi pääasiassa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) vastustukseen. Työntekijäpuoli olisi STT:n tietojen mukaan nähnyt esityksessä vielä mahdollisuuksia jatkoneuvottelulle.
Mallin ajatus oli, että ensimmäisessä vaiheessa keskusjärjestöt suosittelisivat omia jäsenliittojaan tekemään muutoksia työehtosopimuksiin seuraavalla laajalla tes-kierroksella. Keskeisin niistä olisi ollut suositus, jonka mukaan alle 10 hengen yrityksissä sopijaosapuolena olisi voinut toimia koko henkilöstö yhdessä.
Jos tes-muutokset olisi viety suositusten mukaan läpi, toisessa vaiheessa olisi uusittujen työehtosopimusten kautta avattu samanlainen mahdollisuus myös järjestäytymättömien työnantajien yleissitovalle kentälle tekemällä tarvittavat lainsäädäntömuutokset.
Ehdotettu ratkaisu olisi näin mennyt pidemmälle kuin Juha Sipilän (kesk.) kaudella Suomen Yrittäjien tyrmäämä niin sanottu kiky-kompromissi.
STT:n tietojen mukaan EK on kuitenkin kieltäytynyt nykymandaattinsa perusteella käymästä keskustelua jäsenliittojensa kanssa ja antamasta niille suositusta. Mallissa oli tiettävästi myös EK:lle hankalia asioita, kuten että työehtosopimuksissa olisi sovittu henkilöstön tulkintaetuoikeudesta ristiriitatilanteessa.