Paina nämä kaaliisi: 4 asiaa, jotka ihan jokaisen pyöräilijän tulee tietää uudesta tieliikennelaista

1:36img
Mikä on pyöräkatu ja mitä autoilijan pitää huomioida sillä ajaessa?
Julkaistu 20.04.2020 13:46

Ville Järveläinen

Uusi tieliikennelaki tuo teiden varsille uusia polkupyöriin liittyviä liikennemerkkejä sekä lisää pyörien pakollisten varusteiden määrää.

Kesäkuun alussa astuu voimaan uusi tieliikennelaki. Se tuo mukanaan lukuisia muutoksia paitsi autoilijoille myös pyöräilijöille.

Uuden tieliikennelain myötä liikenteeseen tulee useita pyöräilyä koskevia uusia liikennemerkkejä, minkä lisäksi polkupyöriin tulee muun muassa pimeän aikaan punainen takavalo pakolliseksi.

Lue myös: Suomeen tulee uusi katutyyppi, jossa pyöräilijä on kuningas – autollakin sitä saa ajaa, kunhan tietää mitä tekee

1. Polkupyörän pakolliset varusteet

Punaisen takavalon pakollisuus koskee kaikkia ajoneuvoja kesäkuun alusta alkaen. Tämä tarkoittaa, että myös pyörässä pitää olla punainen takavalo, jos sillä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut.

– Valon voi kiinnittää myös pyöräilijään, esimerkiksi kypärään tai reppuun. Eli valoja ei tarvitse välttämättä asentaa polkupyörään, vinkkaa Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Muita polkupyörän pakollisia varusteita ovat valkoinen etuvalo, heijastimet edessä, takana ja sivuilla sekä soittokello ja toimivat jarrut.

2. Matkustajien kuljettaminen muuttuu 

Matkustajan tai matkustajien kuljettaminen polkupyörällä on sallittu, jos valmistaja on tarkoittanut polkupyörän tähän. Matkustajia saa kuljettaa niin montaa matkustajaa kuin pyörässä on siihen soveltuvia istuimia.

– Matkustajan kuljettamisen salliminen ei enää riipu kuljetettavan eikä kuljettajan iästä. Pyörässä tulee kuitenkin olla matkustajalle sopiva istuin ja kaksi erillistä jarrulaitetta, kertoo Pohjonen.

3. Kaksisuuntaista pyöräilyä yksisuuntaisella tiellä

Uuden tieliikennelain myötä on mahdollista pyöräillä yksisuuntaisella tiellä myös toiseen suuntaan, jos se on lisäkilvellä sallittu.

– Haluan painottaa, että tämä ei siis koske kaikkia yksisuuntaisia katuja, vaan jos kaksisuuntainen pyöräily on sallittua, pitää siitä kertoa liikennemerkein. Ei siis aina ja kaikkialla, vaan hyvin tapauskohtaisesti, tarkentaa Pohjonen.

4. Uudet liikennemerkit

Katujen ja teiden varsille useita uusia liikennemerkkejä liittyen polkupyöräilijöihin. Uusia merkkejä ovat muun muassa pyöräsuojatie, pyöräkaista ja pyöräkatu.

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa

Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää polkupyöräilijää. Tällä merkillä varustettu pyörätien jatke on aina rakenteellisesti korotettu.

– Merkin pääasiallinen tehtävä on toimia väistämisvelvollisuutta osoittavana merkkinä. Pyöräilijällä on etuajo-oikeus, toteaa Pohjonen.

pyorasuojatie

Pyöräsuojatie

Pyöräkaista

Nykyisin pyöräkaista merkitään vain tiemerkinnällä. 1. kesäkuuta alkaen pyöräkaista voidaan merkitä myös liikennemerkillä.

pyorakaista

Pyöräkaista

Pyöräkatu

Pyöräkadulla on polkupyöräilijälle annettava esteetön kulku. Ajoneuvolla ajonopeus on sovitettava pyöräilyn mukaiseksi.

pyorakatu

Pyöräkatu

Lähde: Traficom

Lue myös: Tätä et tiennyt uudesta tieliikennelaista: Pyöräilijät saavat polkea yksisuuntaista väärään suuntaan – luvan kanssa

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne