Painehaavat syövät satoja miljoonia euroja terveydenhuollon budjetista – "Ei tunnisteta tarpeeksi hyvin"

Mitä ovat painehaavat? 2:20
KATSO VIDEO: Mitä painehaavat ovat ja miten ne syntyvät? Auktorisoitu haavahoitaja Maarit Ahtiala kertoo.

Painehaavojen hoito aiheuttaa suomalaiselle terveydenhuollolle vuosittain jopa 800 miljoonan euron kustannukset. Investoiminen riittävään hoitajamäärään ja painehaavojen ehkäisyyn pudottaisi kustannuksia jopa 90 prosentilla.

Painehaavat, joita aiemmin on kutsuttu makuuhaavoiksi, ovat hoidollisia haittatapahtumia, jotka heikentävät potilaan elämänlaatua ja aiheuttavat yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia.

Kustannuksia syntyy, koska painehaavoja ei tunnisteta terveydenhuollossa tarpeeksi hyvin, kertoo Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija, auktorisoitu haavahoitaja ja Euroopan painehaava-asiantuntijaneuvoston Suomen edustaja Maarit Ahtiala MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Terveydenhuoltohenkilökunta tarvitsisi paljon koulutusta painehaavojen tunnistamiseen, koska painehaava voi kehittyä näkyville vähän viiveellä. 

Ahtiala kertoo, että kudos voi vaurioitua esimerkiksi potilassiirto ambulanssikuljetuksen aikana, jos siihen kohdistuu painetta, mutta painehaava voi tulla näkyväksi vasta sairaalassa.

Mitä painehaavat ovat ja miten ne syntyvät? Katso yllä olevala videolta!

Satojen miljoonien eurojen säästömahdollisuus

OECD:n arvion mukaan painehaavojen kustannuksen ovat yleisesti 2–4 prosenttia terveydenhuollon menoista. Näin ollen Suomen terveydenhuollon budjettiin ne tekevät vuosittain peräti noin 700–800 miljoonan euron loven.

Painehaavojen ehkäisyssä on erittäin suuri säästöpotentiaali. Investoimalla painehaavaehkäisykoulutuksiin ja lisäämällä hoitohenkilökuntaa saataisiin satojen miljoonien eurojen säästöt, Ahtiala kertoo.

Ahtiala perustelee esitystään tutkimustiedolla, jonka mukaan painehaavojen ehkäisy kustantaa vain 10 prosenttia painehaavojen aiheuttamista kustannuksista.

Tämä on perushoidollinen asia, ja siihen tulee kiinnittää huomiota. Valitettavasti tällä hetkellä henkilökunnan vähyyden takia joudumme priorisoimaan terveydenhuollossa muita asioita.

Painehaavojen ehkäisy yksinkertaista

Ahtialan mukaan painehaavojen ehkäisytoimet ovat loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisia.

Lähtien ihan siitä, kuinka poistetaan happimaskin aiheuttamaa painetta. Happimaskit aiheuttavat painehaavoja nenäsiltaan.

Hoitotyössä kannattaa hyödyntää haavanhoitoon erikoistuneita terveydenhuollon ammattilaisia.

Lisäksi Suomen hoitoyksiköissä tulisi kartoittaa, ovatko käytössä olevat patjat näyttöön perustuen painehaavojen ehkäisyyn soveltuvia.

Sairaaloiden strategioissa täytyy olla selkeät linjaukset, että painehaavojen ehkäisy on prioriteetti.

Katso koko keskustelu: Painehaavat lisäävät potilaan kuolemanriskiä ja tekevät ison loven terveydenhuollon budjettiin 

Painehaavat kustantavat yhteiskunnalle jopa 800 miljoonaa euroa vuosittain 11:14
Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija, auktorisoitu haavahoitaja ja Euroopan painehaava-asiantuntijaneuvoston Suomen edustaja Maarit Ahtiala MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat