Tiesitkö? Mätäkuun aikana tulehtumisriski on kaksinkertainen – lääkäri neuvoo, miten haavoja kannattaa hoitaa

Koska haavaa kannattaa käydä näyttämässä lääkärille? 0:47
KATSO MYÖS VIDEO: Koska haavan kotihoito ei enää riitä ja on syytä kääntyä lääkärin pakeille?

Heinäkuun 23. päivän ja elokuu 23. päivän välistä aikaa kutsutaan mätäkuuksi, eikä suotta, sillä tutkimusten mukaan tänä aikana haavoilla on kaksinkertainen tulehtumisriski.

Mätäkuun aikana on syytä olla huolellinen haavanhoidossa, sillä sekä tutkimus- että kokemustiedon mukaan riski haavojen tulehtumiselle on kaksinkertainen. 

Potilaat välttelevät leikkauksia mätäkuun aikaan, mutta tätä huomaa enemmän vanhempien ihmisten kohdalla. En tiedä, onko mätäkuu-termi tuttu nuoremmille, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Marja Ahava Mehiläisestä Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Katso yllä olevalta videolta, koska haavaa on syytä lähteä näyttämään lääkärille.

Se, miksi haavat tulehtuvat mätäkuussa todennäköisemmin, johtuu Ahavan mukaan lämpötilasta ja ilman kosteudesta, mutta myös muita syitä löytyy.

Ihmisille sattuu tähän vuodenaikaan enemmän vahinkoja ja kun on pukeuduttu vähiin vaatteisiin, iho menee samoin tein rikki. Haaverin sattuessa haavaan päätyy jo valmiiksi usein likaa.

Ahavan mukaan kesäiset mökki- ja retkiolosuhteet voivat myös olla epäotolliset haavan puhtaana pitämiseen.

Ei desinfiointiainetta, vesipuhdistus riittää

Koti- tai mökkioloissa paras tapa puhdistaa haava on hanavedellä suihkutus. Vedellä saa haavasta huuhdeltua pois roskat ja maaperästä tulleet bakteerit.

Desinfiointiaine on liian kova aine haavojen puhdistukseen. Se kuivattaa liikaa ja tuhoaa myös hyviä bakteereja, jotka auttaisivat haavaa paranemaan, Ahava kertoo.

Haavan voi suojata, mutta laastari ei ole paras vaihtoehto

Laastari on usein hautuva ja siksi haava kannattaa mieluummin suojata hengittävämmällä materiaalilla, kuten haavataitoksella.

Hengittävää suojaa voi pitää haavan päällä muutaman päivän ajan.

Laastariakin voi käyttää, jos on vaarana, että haava voi hankautua uudelleen rikki ilman sitä. 

Katso myös video: Pitääkö mätäkuun myytti paikkansa? Katso hulvaton, mutta faktapitoinen selitys

Lue myös:

    Uusimmat