Päiväkodit muuttumassa tavalla, joka on "ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa"

Lounasaika päiväkodissa.
Hallitus haluaisi tehdä yhdenvertaisuuslakiin varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuussuunnitelmiin liittyviä muutoksia. Esimerkiksi päiväkotien ei enää tarvitsisi tehdä yhdenvertaisuussuunnitelmia toimipaikoittain. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 04.08.2024 09:26

MTV UUTISET – STT

Varhaiskasvatuksen normien purusta lausuntoja antaneista tahoista ei juuri kukaan kannata hallituksen esitystä.

Päiväkotien yhdenvertaisuussuunnitelmia koskeva hallituksen esitys ei saanut juurikaan tukea lausunnoissa, jotka oli jätetty lauantai-iltaan mennessä.

Lausunnon antajia oli yli 20. Kommenttinsa antoivat muun muassa tasa-arvovaltuutettu, useat ammattiliitot, Opetushallitus sekä Lastensuojelun Keskusliitto.

Hallitus haluaisi tehdä yhdenvertaisuuslakiin varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuussuunnitelmiin liittyviä muutoksia. Esimerkiksi päiväkotien ei enää tarvitsisi tehdä yhdenvertaisuussuunnitelmia toimipaikoittain.

Kuntien ei myöskään tarvitsisi enää tehdä yhdenvertaisuussuunnitelmia varhaiskasvatuksen järjestäjille ja palveluntuottajille.

Esityksessä arvioidaan säästöjä, joita suunnitelmista luopuminen toisi. Säästöjä tulisi erityisesti työajasta, jota ei tarvitsisi käyttää suunnitelmien laatimiseen.

Yksityisten päiväkotien osalta yhdenvertaisuussuunnitelman ensimmäisen laatimisen arvioidaan maksavan noin 41 000 euroa ja sen jälkeen noin 14 000 euroa vuosittain. Yhteisten suunnitelmien laatiminen avoimen varhaiskasvatuksen ja perhepäivähoidon toimijoille maksaisi kunnille noin 14  000 euroa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun työmäärän arvioidaan vähenevän sen verran, että säästöä tulisi 22 500 euroa.

Varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuussuunnitelmien ja tasa-arvosuunnitelmien laatimisvelvoitteista päätti Sanna Marinin (sd.) hallitus. 

Laki tuli voimaan viime vuonna kesäkuun alussa. Yhdenvertaisuussuunnitelman siirtymäaika ei ole vielä päättynyt, sillä suunnitelman on oltava valmiina vasta ensi vuoden kesäkuuhun mennessä. Hallituksen kaavailema muutos tulisi voimaan ensi vuoden alusta.

Käytännön vaikutuksia vaikea ennakoida

Varhaiskasvatuslain mukaan varhaiskasvatuksen tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa. Lisäksi varhaiskasvatuksen pitäisi antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa.

Moni lausunnon antaneista viranomaisista, järjestöistä ja asiantuntijoista on sitä mieltä, että yhdenvertaisuussuunnitelmista luopuminen vähentää varhaiskasvatuksen yhdenvertaisuutta.

Opetushallitus sanoo lausunnossaan, että varhaiskasvatuksessa on todettu esiintyvän rasismia sekä vähemmistöihin, esimerkiksi vammaisiin kohdistuvaa syrjintää yhtä lailla kuin muualla yhteiskunnassa. 

Tämä todetaan myös hallituksen esityksessä. Lausunnossa mainitaan myös antisemitismin kasvu, joka Opetushallituksen mukaan vaatii huomattavia toimenpiteitä.

Opetushallitus kommentoi myös, että hallituksen esitys on suoraan ristiriidassa hallitusohjelman yhdenvertaisuuskirjausten kanssa. Kirjauksissa muun muassa luvataan työskennellä määrätietoisesti "yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi yhteiskunnassa". 

Opetushallituksen mukaan esitys riitelee myös niin sanotun hallituksen rasismin vastaisen tiedonannon kanssa.

Myöskään yhdenvertaisuusvaltuutettu ei kannata hallituksen esitystä. Valtuutetun mukaan esityksessä hallinnollisesta taakasta puhuminen viestii, että hallitus ei pidä yhdenvertaisuuden edistämistä tärkeänä.

Myös hallitus tunnustaa esityksen mahdolliset kielteiset vaikutukset. Esityksessä todetaan muun muassa, että yhdenvertaisuuden edistäminen ja yhdenvertaisuussuunnittelu siirtyisi ylemmälle tasolle esimerkiksi päiväkodeilta. Tällä voisi olla kielteisiä vaikutuksia syrjinnän vaarassa oleviin lapsiin ja lasten perheisiin, esityksessä sanotaan.

Esityksen mukaan käytännön vaikutuksia ei kuitenkaan voi täysin ennakoida. Viime kädessä vaikutukset riippuvat siitä, miten hyvin eri toimijat sitoutuvat yhdenvertaisuuden edistämiseen, vaikka suunnitteluvelvoite poistuisi, hallitus katsoo. Hallitus siis toivoo yhdenvertaisuuden edistämistä, vaikka sitä koskevat velvoitteet vähenisivät.

"Lisää vain hallinnollista taakkaa"

Etujärjestö Kuntatyönantajat on harvoja esitystä kannattavia lausunnonantajia. Sen mukaan yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite varhaiskasvatuksessa toteutuu ilman toimipaikkakohtaisia yhdenvertaisuussuunnitelmia. 

Järjestö katsoo, että velvoitteeseen vastaavat Opetushallituksen määrittelemät, varhaiskasvatuslakiin perustuvat varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Varhaiskasvatuksen perusteissa on huomioitu osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, ja siksi yhdenvertaisuuden edistäminen on osa varhaiskasvatusta, järjestö sanoo. 

Etujärjestö painottaa, että myös viranomaisilla on lain perusteella velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta.

Kuntatyönantajat arvioi, että toimipaikoissa tehtävän yhdenvertaisuussuunnitelman vaikuttavuudesta ei ole takeita. Järjestö sanoo lausunnossaan, että yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen vaatii erityisosaamista, minkä takia suunnitelman laatimisella ei välttämättä onnistuta muuttamaan yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallisia käyttäytymismalleja. 

Järjestön mukaan syrjintää voi ilman henkilökunnan erityisosaamista olla vaikea tunnistaa omassa lähiympäristössään.

Järjestön näkemyksen mukaan yhdenvertaisuussuunnitelmien laatiminen toimipaikkakohtaisesti lisää pelkästään hallinnollista taakkaa ilman toivottua hyötyä.

Ammattijärjestö SAK moittii hallituksen esitystä siitä, että se ei todellisuudessa vähennä kuntien ja palveluntuottajien työtä. SAK sanoo, että koska hallitus ei esitä suunnitteluvelvoitetta poistettavaksi laista naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta, jatkossa eri toimipaikoissa pitäisi kuitenkin laatia suunnitelma sukupuolten tasa-arvon edistämiselle. 

Samaan kiinnittää huomiota lausunnossaan ammattiliitto JHL.

Lausuntojen kerääminen hallituksen esityksestä on loppusuoralla. Vastausaika lausunnoille päättyy tiistaina.

Lue myös: Näiltä aloilta löytyy nyt työpaikkoja – yksi ala voi yllättää

Esikouluopettajien vinkit päiväkodin aloittamiseen: "Lapselle tosi hyvä, jos..."

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksutuotot pienentyneet lähes 200 miljoonalla

Hinkuyskä leviää nyt rajusti Suomessa – näillä alueilla eniten tartuntoja

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa