Hinkuyskä leviää nyt rajusti Suomessa – näillä alueilla eniten tartuntoja

Erityisen paljon laboratoriovarmennettuja hinkuyskätapauksia on tullut touko–kesäkuun aikana, ja ne ovat todennäköisesti vain jäävuoren huippu, kertoo THL.

Euroopassa jo viime vuoden ja alkuvuoden aikana paljon levinnyt hinkuyskä näyttää leviävän nopeasti nyt myös Suomessa.

Tämän vuoden aikana Suomessa on löydetty jo 714 laboratoriovarmennettua hinkuyskätapausta, ja ne ovat THL:n ylilääkärin Leif Lakoman mukaan vain jäävuoren huippu. Viime vuonna tapauksia todettiin kaikkiaan 130. 

Paljon on varmasti vähäoireisia tapauksia, jotka eivät koskaan hakeudu hoitoon. Meillä on nyt sama ilmiö Suomessa, joka on ollut meneillään Euroopassa. Suurin osa tämän vuoden tapauksista on todettu touko–kesäkuun aikana. Matkailu voi olla yksi selittävä tekijä tälle.

Vaikka hinkuyskätapauksia on viime vuosien lukemiin verrattuna paljon, ei tilanne ole Lakoman mukaan vielä poikkeuksellinen.

Hinkuyskä, kuten monet muut taudit, noudattavat tiettyä sykliä ja yleensä tartuntojen huippuvuodet tulevat noin 3–5 vuoden välein. Koronapandemia sotki tätä sykliä, mutta voi olla, että nyt on taas edessä vuosi, jolloin hinkuyskää on enemmän, Lakoma sanoo.

Koronaa edeltävänä vuonna 2019 tapauksia todettiin 557, mutta vuonna 2021 ainoastaan 33. 

Euroopan ja Suomen tilanteessa merkittävä ero

Muualla Euroopassa suurin osa todennetuista hinkuyskätapauksista on löytynyt pieniltä lapsilta, jopa imeväisiltä.

Sen sijaan Suomessa tautitapaukset ovat olleet pääasiassa 10–14-vuotiailla lapsilla. 

Nyt kun päiväkodit ja koulut ovat kiinni ja ihmiset lomilla, voivat tapausmäärät taas kääntyä laskuun, mutta varmaksi tätä ei voi sanoa, Lakoma huomauttaa.

Tähän mennessä todennetut tapaukset ovat löytyneet ympäri Suomen, mutta väkilukuun suhteutettuna tapauksia on ollut eniten Etelä-Suomessa, pääkaupunkiseudulla sekä Varsinais-Suomessa.

Myös Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla on ollut paljon tartuntoja.

Jopa hengenvaarallinen pienille lapsille

Suomalaislapset rokotetaan hinkuyskää vastaan.

Ensimmäiset kolme annosta annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden iässä, tehosteannokset vielä 4 vuoden ja 14–15 vuoden iässä. Aikuisetkin saavat tehosteannokset armeijassa tai 25 vuoden iässä.

Kiinnittäisin huomiota 25 vuoden iässä annettavaan rokotteeseen, sillä se usein unohtuu. Jos on saanut rokotteen puolustusvoimissa, tulee tehosterokote hakea silti 25-vuotiaana, jos tehosteen saamisesta on kulunut yli kaksi vuotta, Lakoma muistuttaa.

Rokote on ehdottoman tärkeä, koska sillä suojellaan pieniä lapsia. Hinkuyskä ei ole aikuisille vaarallinen tauti, mutta alle puolen vuoden ikäisille ja erityisesti alle kolmen kuukauden ikäisille se voi olla hengenvaarallinen.

Lue myös:

    Uusimmat