Kaupunkien alueellinen eriytyminen näkyy voimakkaasti peruskoulujen oppilasalueilla. Juuri julkaistu tutkimus osoittaa, että päiväkotien lähialueiden väliset erot ovat vielä syvempiä kuin koulujen oppilasalueiden erot.
1:06
– Meidän ryhmämme on tutkinut aikaisemmin koulujen oppilasalueiden eriytymistä ja nyt oli kiinnostavaa tutkia sitä, miten se näkyy päiväkotien lähialueilla, selvittää tutkimusryhmän jäsen, Helsingin yliopiston Karoliina Bergström, tutkimuksen taustaa.
Historiallinen tutkimus
Tutkimus on historiallinen, sillä Suomessa ei ole ennen tutkittu alueellista eriytymistä päiväkotien lähialueiden tasolla. Tutkimuksessa selvitettiin Helsingin tilannetta ja tulokset yllättivät.
– Jos esimerkiksi verrataan kuntien välisiin eroihin, meidän päiväkodit Helsingissä toimivat tilanteessa, jossa lähialueet ovat eriytyneempiä kuin koko Suomen kunnat keskimäärin keskenään, tiivistää Helsingin Yliopiston apulaisprofessori Venla Bernelius tutkimuksen antia.
– Oli itsellekin yllättävää, että päiväkotien lähialueet on jopa eriytyneempiä kuin koulujen oppilasalueet, kertoo Bergström.
"Lasten erot kasvuun jo ennen kouluiän alkua"
Tilanne kansainvälisesti katsottuna on yhä melko hyvä, mutta suunta huolestuttaa.
– Pohjoismaisessa eriytymisessä yleisemminkin usein ei ole kyse siitä, että palvelujen laatu eriytyisi vaan sen palvelun käyttäjät eriytyvät.
– Se eriyttää lähtökohdat, joista työtä voidaan tehdä. Koulujen välillä se näkyy suurina oppimistulosten eroina ja päiväkotien välillä se näkyy siinä, millä valmiuksilla eri alueilta tullaan eri kouluihin, Bernelius jatkaa.
Helsingin yliopiston Venla Bernelius ja Karoliina Bergström yllättyivät huomatessaan, että päiväkotialueiden sosioekonomiset erot ovat kohuttuja oppilasalueitakin suuremmat.
Bernelius muistuttaa päiväkotiajan tärkeydestä.
– Tiedämme, että lasten väliset erot lähtevät kasvuun ja jopa osin pysyvöitymään jo ennen kouluiän alkua. Tästä näkökulmästä katsottuna se, mitä tapahtuu naapurustoissa, päiväkodeissa, jo ennen kouluiän alkua, on valtavan tärkeätä.
Vaikka tutkimus keskittyi vain pääkaupunkiin, siitä voi vetää johtopäätöksiä myös muihin kaupunkiseutuihin.
– Päiväkotien toimintaympäristöt suomalaisissa kaupungeissa ovat lähteneet jossain määrin eriytymään segregaation myötä, kertoo Bernelius.
5:57
Tutkimuksessa päiväkodeille luotiin keinotekoiset lähialueet, joilla jokainen kortteli on yhdistetty sitä maantieteellisesti lähimpään päiväkotiin. Päiväkodeista poimittiin mukaan suomenkieliset julkiset päiväkodit, eli ruotsinkieliset ja yksityiset päiväkodit jätettiin tarkastelun ulkopuolelle. Päiväkotialueita muodostui Helsinkiin lähemmäs 290. Tutkimuksesta lisää illan tv-uutisissa.