Laatutakuu-ketjun franchising-yrittäjänä Lahdessa vuosia toimineelle Päivi Leinolle lähtö yrittäjäksi oli luonteva askel, joka on tehnyt hänen elämästään erityisen mielekästä.
Palveluesimiehenä siivousalalla työskennelleenä Päivi Leinolla oli vuosia sitten sellainen tunne, että hän voisi viihtyä paremmin työssä, joka ei olisi niin raadollista ja raskasta. Tuolloin hänen mieleensä lipui ajatus siitä, että millaista olisi työskennellä yrittäjänä.
– Olin työstäni vuorotteluvapaalla ja opiskelin samalla – ja tein vähän muitakin hommia. Mietin silloin, että mitä minä haluaisin oikeasti elämälläni tehdä, Leino kertoo.
Vähitellen ajatus yrittäjyydestä kypsyi Leinon mielessä ja vuorotteluvapaan aikana hän hoksasi, että yrittäjyys siivousalalla voisi todella olla hänen juttunsa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi seitsemän vuotta siitä, kun Leino ryhtyi Laatutakuu-ketjun franchising-yrittäjäksi.
– En ole hetkeäkään katunut sitä, että lähdin pois helposta siististä sisätyöstä, jossa tein tavallista päivää. Se ei minulle sopinut, hän jatkaa.
Päivi Leino voitti Laatutakuu-ketjun Vuoden yrittäjä 2016 –palkinnon
Laatutakuu-ketjun jokavuotista kohokohtaa, Laatutakuu-gaalaa juhlittiin lauantaina 1.10.2016 Tampereella Solo Sokos Hotel Tornissa. Vuoden yrittäjäksi palkittiin Päivi Leino, joka palkittiin kiertopalkinnon ja lasisen palkintopystin lisäksi 800 euron arvoisella Aurinkomatkojen lahjakortilla.
Näin tuomaristo luonnehtii voittajaa:
"Päivi Leino on kasvattanut sitkeällä työllään yritystään vuosien varrella huimasti, ja hän työllistää tällä hetkellä yhden kokopäiväisen ja kolme osa-aikaista työntekijää itsensä lisäksi. Hän on mukana aktiivisesti Laatutakuu-ketjun toiminnassa ja osallistuu aktiivisesti koulutuksiin ja muihin yhteisiin tapahtumiin.Päivi hyödyntää Laatutakuu-konseptiamme laajasti ja markkinoi Laatutakuu-brändiä erinomaisen hyvällä toiminnallaan, työvaatteillaan ja hahmoteipatulla autolla.
Päivin vahvuudeksi luetaan myös se, että hän jakaa tietotaitoaan mielellään muille. Hänet tunnetaan siitä, että hän suhtautuu vaikeisiinkin asioihin positiivisella asenteella. Tiukan paikan tullen Päivi osaa järjestää paletin uudelleen yöuniaan menettämättä."
Ensimmäinen askel kohti yrittäjyyttä
Yrittäjyyteen liitetään helposti tunne epävarmuudesta, joka kalvoi aluksi myös Leinon mieltä. Useat tapaamiset rekrytointipäällikön kanssa ja franchising-sopimuksen yksityiskohtiin perehtyminen sai kuitenkin tulevan yrittäjän vakuuttumaan siitä, että asiat tulevat järjestymään.
– Sain valmiit asiakkaat ja kuukauden päässä siitä kun olin aloittanut, minulla oli ensimmäinen palkka kädessä, Leino muistelee.
"Yrittäjyys ei ole vain helppoa heinäntekoa"
Leinolle tie yrittäjänä oli luontevaa jatkumoa hänen uralleen. Hänelle on nimittäin ollut alusta asti selvää, että menestyksen eteen on tehtävä lujasti töitä.
– Siihen täytyy varautua, että yrittäjyys ei ole vain helppoa heinäntekoa, sillä monessa asiassa joutuu tekemään enemmän kuin muut. Olen kuitenkin itse kokenut sen vapautena: minun ei tarvitse olla ihan niin tiukkana arkena. Voin pitää halutessani vaikka puolentoista tunnin ruokatauon, Leino toteaa.
Hän uskookin, että erityisen hyvin yrittäjyys sopii ihmisille, jotka haluavat itse vaikuttaa mahdollisimman paljon omaan tekemiseensä. Toisaalta tämä tarkoittaa etenkin kiireisinä aikakausina sitä, että päivät saattavat venyä pitkiksi.
– Tämä on elämäntapa, mutta tällä tavalla työstä voi tehdä juuri sellaista kuin itse haluaa. Tiedän myös yrittäjiä, jotka tekevät vain päivätyötä. Jokainen voi tehdä yrityksestään sen näköisen kuin itse haluaa. Voi tehdä paljon, mutta voi myös tehdä juuri sen verran, että pärjää, Leino kertoo.
Franchising-ketjussa yrittäjät tukevat toisiaan
Laatutakuu-ketjussa työskentelee kaiken kaikkiaan 150 franchising-yrittäjää. Mukana on paljon erilaisia ihmisiä, joilla on hyvin erilainen työhistoria. Osa yrittäjistä on oikeita siivousalan konkareita – ja osa on lähtenyt kokeilemaan siipiään yrittäjänä aivan uudella alalla. Leino muistuttaa, että franchising-yrityksessä yrittäjien erilaiset taustat ovat vahvuus, josta ammennetaan apua arkeen.
– Kun on osa ketjua, niin pitää muistaa se, että kaikilla meillä on työssämme ihan samanlaiset pulmat, olemme me sitten Oulussa, Tampereella tai Lahdessa. Vaikka me emme yrittäjinä sitä fyysistä tukea pystyisi antamaan toisillemme, niin jaamme paljon neuvoja ja ajatuksia, Leino kertoo.