Suomen uhkarohkeimmaksi yrittäjäksi valittu Tomi Mäkipelto otti viisi vuotta sitten suuren riskin, ja se kannatti. Hän irtisanoutui vakituisesta, hyvästä työstä YIT:llä ja perusti Juho Rönnin kanssa LeaseGreen Oy:n.
Yllä olevalla videolla keskustellaan kivijalkayritysten pärjäämisestä isojen yritysten paineessa.
Viidessä vuodessa yritys on kasvanut huimaa vauhtia ja laajentunut Suomesta Ruotsiin. Tavoitteena on päästä myös Euroopan markkinoille.
– Olimme molemmat hyvissä asemissa suurissa pörssiyhtiöissä, kun keksimme idean omasta yrityksestä. Irtisanoimme itsemme ja päätimme ottaa lainaa niin paljon kuin annetaan, jotta saamme yrityksen pystyyn. Riski kannatti, Mäkipelto sanoo.
LeaseGreen Oy:n palkkalistoilla on nykyään 65 henkilöä. Alihankkijat mukaan luettuna yritys työllistää noin 300 henkeä.
Yrityksen pääpaikka on Helsingissä, mutta se toimii myös Tampereella, Jyväskylässä, Lappeenrannassa ja Turussa. Ruotsissa on toimisto Tukholmassa.
– Haluamme laajentaa toimintaa Suomessa ja Ruotsissa ja lähteä kansainvälistymään vielä kohti Eurooppaa, Mäkipelto sanoo.
Energiatehokkuuden parantamista
LeaseGreen toteuttaa isojen kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamista avaimet käteen-palveluna.
– Me suunnittelemme, toteutamme ja rahoitamme energiatehokkuuden parantamishankkeita. Esimerkiksi asunto-osakeyhtiössä otamme kokonaisvastuun energiaratkaisuista. Suunnittelemme ja ideoimme sekä toteutamme ne. Voimme myös rahoittaa hankkeet, jos niin halutaan.
Uusien ratkaisujen avulla esimerkiksi asunto-osakeyhtiöt voivat saada aikaiseksi energiasäästöjä, jotka ovat Mäkipellon mukaan pääsääntöisesti suurempia kuin niihin liittyvät rahoituskustannukset.
Suomessa on jo pitkään parannettu energiatehokkuutta, mutta aikaisemmin energiatehokkuuden parantaminen on liittynyt siihen, miten laitteita voidaan säätää.
– Meidän tapamme ajatella on, että pitää investoida, pitää hyödyntää uutta teknologiaa ja tuoda uudenlaisia teknisiä ratkaisuja.
Eri maissa on sovellettava luonnollisesti erilaisia energiaratkaisuja. Lämpimissä maissa mietitään sitä, miten viilennystä tehdään mahdollisimman tehokkaasti, Suomessa puolestaan pohditaan lämmityksen tehokkuutta.
Rohkeasti ulkomaillekin
Suomen yrittäjäin työttömyyskassan kassanjohtaja Merja Jokinen palkitsi maanantaina SuomiAreenalla Porissa LeaseGreen Oy:n toimitusjohtaja Tomi Mäkipellon Suomen uhkarohkeimmaksi yrittäjäksi.
Viime vuonna Mäkipelto ja hänen yhtiökumppaninsa Juho Rönni valittiin vuoden nuoriksi kasvuyrittäjiksi.
Uhkarohkeimman yrittäjän palkinto yllätti Mäkipellon.
– Itse koen, että rohkeus olisi oikea termi kuvaamaan minun ja meidän tekemistä. Näen, että rohkeus – ja uhkarohkeus - on tosi tärkeä elementti yrittäjyyteen liittyen. Mielestäni tällainen huomionosoitus kuuluisi kaikille yrittäjille, Mäkipelto sanoo.
– Palkitsemiseni liittyy varmasti siihen, että olemme tehneet uusia asioita täysin uudella tavalla ja lähdimme nopeasti kansainvälistymään. Siihen liittyy uhkarohkeutta, mutta se tarkoittaa myös sitä, että riskeihin täytyy suhtautua hyvin analyyttisesti, jotta kokonaisuus pysyy hallinnassa, hän kertoo.
Kannustaa kaikkia yrittäjyyteen
Mäkipelto on ennättänyt työuransa aikana toimia toimitusjohtajana useissa eri energia-alan yhtiöissä. Ennen yrittäjyyttä hän vastasi YIT:llä kansainväliseen energiaympäristöön liittyvistä liiketoiminnoista.
LeaseGreen syntyi kahden miehen ideasta.
– Näimme yhtiökumppanini Rönnin Juhon kanssa, että asioita pitää tehdä uudella tavalla ja niihin pitää erikoistua. Pitää olla alan huippuammattilainen ja keskittyä johonkin tiettyyn asiaan, jotta voi saada läpimurron markkinassa.
Mäkipelto kannustaa lämpimästi suomalaisia yrittäjyyteen.
– Ensin pitää tehdä itsetutkiskelua ja pohtia näkeekö yrittäjyydessä paljon vapauksia ja mahdollisuuksia vai näkeekö siinä hirveästi riskejä ja rajoitteita. Jos sen näkee vapautena toteuttaa omia unelmiaan, silloin on täysin oikea ratkaisu mennä eteenpäin.
Yrittäjyyteen Mäkipelto neuvoo suhtautumaan ammattimaisesti.
– Pitää miettiä, miten asiakkaiden tyytyväisyys saadaan maksimiin ja toisaalta pitää varautua yrittäjyyteen liittyviin riskeihin, kartoittaa niitä ja pyrkiä suojautumaan niiltä. Yksi keino varautua riskeihin on työttömyyskassan jäsenyys.
Puoliso ymmärtää pitkät työpäivät
Suurimpana yrittäjyyden haasteena Mäkipelto näkee asiakastyytyväisyyden pitämisen mahdollisimman korkealla jatkuvasti.
– Kun rekrytoidaan lisää väkeä, täytyy miettiä, miten pystytään luomaan oikeanlainen yrityskulttuuri. Se on kaikista haastavinta, että miten tehdään hyvä, positiivinen ja kannustava yrityskulttuuri.
Mäkipelto kertoo rakastavansa työntekoa eikä hän koe raskaaksi pitkiksi venyviä työpäiviä.
– En näe sitä uhrauksena, vaan mahdollisuutena. Yrittäjyys on myös vapautta. Töitä voi tehdä vaikka aikaisin aamulla tai myöhään illalla ja pitää päivällä vapaata. Voi itse määritellä, milloin tekee asioita.
Mäkipelto on naimisissa kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikmanin kanssa. Yrittäjyys vaatii ymmärrystä myös puolisolta.
– Totta kai se on kokonaisuus ja on ymmärrettävä, että töitä tehdään joka päivä, Mäkipelto sanoo.
Mäkipelto uskoo, että yrittäjyydellä Suomi saadaan eteenpäin.
– Se on tosi tärkeä asia. Kannattaa yrittää ja panostaa siihen, hän neuvoo.