Päivi Räsänen: Sisäministeri Mykkänen vastasi kyselytunnilla väärin – "Mikään näistä ei pidä paikkaansa"

1:09img
Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset puhuttivat eduskunnassa.
Julkaistu 17.01.2019 19:21

Mika Niskanen

mika.niskanen@mtv.fi

Kansanedustaja ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) väittää tiedotteessaan, että nykyisen sisäministerin Kai Mykkäsen (kok.) vastaus sisälsi väärää tietoa eduskunnan kyselytunnilla. Räsänen haluaisi tehdä turvapaikanhakijoille suunnatusta suomalaisen yhteiskunnan peruskurssista vastikkeellisen.

Räsänen kertoo kysyneensä Mykkäseltä suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjen opettamisesta turvapaikanhakijoille tänään eduskunnan kyselytunnilla.

– Ministeri Mykkänen vetosi yhteiskuntaopetuksen pakollisuuteen, vastaanottorahan vastikkeellisuuteen sekä väitti, että ehdotukseni yhteiskuntaopetuksen hyväksyttävästä suorittamisesta ehtona turvapaikan saamiselle olisi kansainvälisten sopimusten vastainen. Mikään näistä ei pidä paikkaansa, Räsänen kirjoittaa.

Lue myös: Sisäministeri Mykkänen: Laittomasti maassa olevien säilöönoton perusteita tarkennetaan –"Yli 90 prosenttia heistä ei kuitenkaan ole vaaraksi suomalaisille tytöille ja lapsille"

Käytännöt vaihtelevat

Räsäsen mukaan yhteiskuntaopetuksen pakollisuus ei Maahanmuuttovirastosta saatujen tietojen mukaan käytännössä toimi. Hän ei erittele tiedotteessa, mitä Migrin tietoja tarkoittaa. 

– Osallistumisastetta ei tilastoida eikä maahanmuuttovirastossa edes seurata. Vastaanottorahaa voidaan periaatteessa vähentää 20 prosentilla, jos henkilö ei osallistu opetukseen, mutta käytännössä tämän suuruista sanktiota ei juuri edes käytetä esimeriksi järjestyshäiriöiden pelossa, hän kirjoittaa.

Räsäsen mukaan käytännöt vastaanottokeskusten välillä vaihtelevat suuresti. Hänen mukaansa turvapaikanhakija voi päästä järjestelmän läpi ilman, että osallistuu yhteiskuntakursseihin. 

Räsänen haluaa rahasta vastikkeellista

Räsänen kertoo haluavansa vastaanottorahasta vastikkeellista.

– Sitä maksettaisiin vain, mikäli turvapaikanhakija osallistuu hänelle osoitettuihin työ- ja opiskelutoimintoihin. Silloin raha olisi palkkio eikä rahan leikkaaminen sanktio, hän toteaa. 

Räsäsen mukaan Tanskassa, Saksassa, Alankomaissa ja Itävallassa kotouttamisohjelmiin osallistuminen on pakollista ja ohjelman suorittaminen on ehto pysyvän oleskeluluvan saamiselle.

– Tämä olisi täysin mahdollista meilläkin, toisin kuin ministeri Mykkänen vastauksessaan kyselytunnilla väitti, hän sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka