Suomessakin suositut brazilian-malliset bikinihousut jakavat mielipiteitä. Normaalista bikinihoususta brazilian-malli eroaa siten, että pakaraa näkyy enemmän eli housut ovat paljastavammat.
Erityistason seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija Marja Kihlström kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että jokaisella on oikeus kehorauhaan.
– Jokaisen meidän keho on arvokas ja meillä on oikeus siihen. Muilla ei ole myöskään oikeutta kommentoida toisen kehoa ikävästi.
Sääntö kuulostaa helpolta. Saa siis kommentoida, kunhan muistaa tehdä sen kohteliaasti.
Helposta muistisäännöstä kuitenkin Kihlströmin mukaan lipsutaan, minkä vuoksi hän päätti ottaa sosiaalisessa mediassa asiaan kantaa ja saikin liikkeelle #arvokaspylly -kampanjan.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Avainsana levisi Instagramissa nopeasti, mutta pian kuvat sen takana olivatkin jo estetty eli piilotettu.
Marja pitää kuvien estämistä erikoisena, sillä kuvapalvelussa on paljon rajumpiakin otoksia, kuin mitä #arvokaspylly -avainsana sisällään kantaa.
– Se on suoraan sanoen väärin ja jopa törkeää.
– Koen, että tämä on rakenteissa olevaa syrjintää, kun valitaan, millaisia kuvia saa julkaista ja millaisia ei. Tässä tapauksessa juuri naisten seksuaalisuus ja sen rajaaminen olivat ytimessä.
Lue myös: Asiantuntija naisten orgasmin teeskentelystä: "Välillä tekisi mieli sanoa seksikumppanille, että lopeta jo"
Vaikka kuvapalveluun on satanut runsaasti naisten otoksia kyseisellä avainsanalla, niin seksuaaliterapeutti muistuttaa, että kehorauha ei ole ainoastaan naisten juttu.
– Kehorauha kuuluu kaikille sukupuolille. Slutshamingin kautta se on kuitenkin rakenteissa olevaa syrjintää naisen seksuaalisuutta kohtaan.
– Ehdottomasti miehetkin saavat laittaa shortseista tai pyllybikineistä kuvia, että tämä ei ole missään nimessä tietylle sukupuolelle rajattu juttu, Kihlstöm hymyilee.
Lisäksi Kihlström kertoo jutun alussa olevalla videolla, mitä on slutshaming ja millaista slutshamingia naiset kohtaavat tänä päivänä.
"Brasiliassa kaikilla oli pienet bikinit päällä"
Bloggaaja ja kirjoittaja Miira Kuja-Panula on avannut ajatuksiaan kehorauhasta blogiinsa.
Kuja-Panulan mielestä jokaisen ihmisen pitäisi saada näkyä julkisesti juuri omana itsenään.
Etenkin Brasilian reissullaan kehorauha-ajatukseen havahtunut nainen haluaa korostaa muillekin sitä, että on sopivaa pukeutua juuri niin kuin haluaa.
– Brasiliassa multa kysyttiin, että miksi piilottelen itseäni. Se on todella kulttuurisidonnainen kysymys.
– Siellä kaikilla oli pienet bikinit lähes poikkeuksetta päällä.
Monen muun nuoren tavoin myös Kuja-Panula on kokenut ulkonäköpaineita sosiaalisen median vuoksi. Näistä saattaa koitua pidempiaikaisetkin traumat.
– Varsinkin nuorempana koin pyllystäni kriisiä, sillä mulla on iso pylly. Silloin oli trendikästä, että nainen oli hoikka ja laiha. Myös pyllyn piti olla pieni.
Lue myös: Uskaliaat bikinit hämmästyttävät – kriittisimmät paikat "sensuroitu"
Kuja-Panula näkee, että asiaan on tulossa muutos.
– Mediasta alkaa poistua ne portinvartijat, eli toisin sanoen jokaisella on mahdollisuus julkaista mediaan millaisia kuvia haluaa. Tämä mahdollistaa sen, että erilaiset kehot tulevat mediassakin näkyviin, kun aiemmin naiskuvasto on ollut kapeammin näkyvillä.
Kuja-Panula tuntee jotkut palautteet kehostaan tukalina. Palautetta antavat sekä miehet että naiset.
– Miehet saattavat ajatella, että heidän antamansa palaute pyllystä on hyvä juttu. Se tuntuu kuitenkin ahdistavalta.
Kuuntele koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.