”Apua, onpa tämä pieni”, ihmiset sanovat, kun poseeraavat kameralle alasti mallinuken kanssa – Mirkun ja Niinan projektin puitteissa kuvattu jo 1 200 ihmistä

Mirkku Merimaa, 50, ja Niina Stolt, 39, toteuttavat projektia, jossa ihmiset poseeraavat kameralle alastomina mallinuken kanssa. He matkustivat nyt New Yorkiin asti kuvaamaan paikallisia ihmisiä kaikille avoimessa kuvaustilanteessa.

Pääosin ilmaistyönä tehdyn projektin juuret ulottuvat kymmenen vuoden päähän. Naisten kohtaaminen ja hiljalleen kehittynyt tiimi on tarina itsessään.

Mirkku Merimaa ja Niina Stolt tapasivat yllättäen kymmenisen vuotta sitten, kun Mirkku hakeutui työvoimatoimiston kautta Niinan valokuvausyritykseen työkokeiluun.

Mirkku oli jäänyt työstään mainostoimistossa pitkälle sairauslomalle burnoutin ja vaikean masennuksen takia. Kuntoutuksen kautta hän pääsi opiskelemaan uuteen ammattiin valokuvaajaksi.

Sille tielle Mirkku jäi. 

– Aluksi meillä ei ollut ihan helppoa. Niina oli tuolloin vielä aika nuori, ja hänellä oli aika vähän kokemusta erilaisuudesta. Minä puolestani olin toipilas, mutta minulla oli kova motivaatio palata takaisin työelämään. Olin hyvin avoin tilanteestani ja uskalsin näyttää haavoittuvaisuuteni, Mirkku kuvailee MTV Uutisille. 

Avoimuuden ja siitä syntyneiden keskustelujen kautta naiset huomasivat pian toistensa vahvuudet. 

Sen jälkeen, kun Mirkku oli sijaistanut Niinaa äitiyslomien ajan, naiset päättivät tehdä jotain yhteistä. Syntyi Ihana Elämys Oy, joka tarjosi meikkauksen, kampauksen ja valokuvauselämyksen. Kyseessä ei ollut muuttumisleikki vaan hemmotteluhetki itselle. Valokuvaajat huomasivat pian, että ihmiset keskittyvät silti helposti pintaan.

CF0bTmEg.jpeg Niina ja Mirkku
Vasemmalla Niina ja oikealla Mirkku. 

Superfanit tulevat aina uudestaan kuvauksiin 

Noin 2,5 vuotta sitten Mirkku ja Niina saivat idean mallinuken kanssa poseeramisesta. Idea poiki projektin toteutuksineen parissa viikossa, ja suosio yllätti naiset täysin.

Sittemmin Älä mahdu muottiin -projekti on koonnut kuvattavaksi parin vuoden aikana noin 1200 ihmistä: miehiä, naisia ja muun muassa transihmisiä.

– Suurin yllätys työssä on edelleen se, että ihmisiä ylipäänsä tulee kuvattavaksi! Monet jonottavat kuvaukseen pidemmän aikaa, Niina kertoo MTV Uutisille.

Projektissa poseerataan mallinuken kanssa alasti. Alapää peitetään nuken avulla tai vaihtoehtoisesti kuvattava voi pitää alushousuja kuvauksen ajan.

Rinnat saavat näkyä, mutta kuvien naisten paljaat rinnat ovat herättäneet vastareaktioita somessa. Naisten rinnat ovat edelleen niin seksuaalisoidut ruumiinosat, etteivät ne esimerkiksi saa Instagramin feedissä näkyä. Yksityishenkilöt ovat tehneet kuvista ilmiantojakin.

– Kuvattavana on ollut myös transihmisiä, joiden paljaiden rintojen kohdalla voi kysyä, että mihin rajat asetetaan? Eihän rintojen tarvitsisi olla automaattisesti seksuaaliset, Niina pohtii.

"Ei tämä minua peitä!"

Kuvaukset kestävät vain muutamia minuutteja, mutta ammattikuvaajat saavat siinä ajassa luotua lempeän ja hyväksyvän ilmapiirin kuvauksiin. Riisuutumisen hetki on monelle kuvattavalle Niina mielestä vaikein.

– Monia kuvattavia jännittää, mutta he ovat samalla innostuneita. Miehet yleensä laittavat tilanteen leikiksi, Niina kuvaa.

Mallinukkekin hämmentää monia. 

– Apua, onpa tämä pieni! Ei tämä minua peitä, monet sanovat.

Useimmat kuvattavat toteavat kuvat nähdessään, että kuvauksissa oli oikeastaan helppoa ja kivaa. Monelle kuvattavana oleminen on vapauttavaa.

– Meillä on myös superfaneja, jotka tulevat aina uudestaan kuvattavaksi, Niina kertoo. 

Kehopositiivisuudesta on tullut ihmisiä jakava asia

Niina kertoo, että moni ihminen elää "sitten kun" -ajattelun varassa, jossa kymmenen kiloa laihempana olisi onnellisempi. Sellaisen ajattelutavan keskellä ympäristön hoikat ihmiset saattavat herättää kateutta – eikä hoikkien ulkonäköpaineita tai ahdistusta välttämättä sallita. 

Kehopositiivisuudesta onkin tullut asia, joka sallitaan tietyn muotoisille ja mallisille ihmisille, vaikka oikeasti paino ei kerro siitä, miten oman kehonsa kokee. Todellisuudessa kaikenkokoiset ihmiset voivat kokea ahdistusta kehostaan.

Koskettava esimerkki siitä on Tiitus, joka kertoi julkisesti oman tarinansa.

Tiitus (1)
Tiitus hänestä otetussa kuvassa. 

–  Tiitushan on ulkoisesti todella komea ja hyvännäköinen, eikä kukaan voisi aavistaa, miten hän itsensä kokee. Itkin, kun luin Tiituksen itsensä kirjoittaman tarinan, Niina kertoo.    

Ote Tiituksen tarinasta:

--Olen lestadiolainen biseksuaali, olen narkkari ja rikollinen. Olen lihava ja ihoni on kuin kivituhkaa, vanhan poljetun leikkikentän pohjalla. Epätasainen, rikki, revitty ja viilletty. En ansaitse olla täällä, niin kuin en ansaitse olla missään. Niin kuin en ansaitse saavuttaa mitään. Koska olen itse itseni tuhonnut, en ansaitse olla muuta kuin osa kaikkea tätä kipua.

Astun alastomana esiin sermin takaa, otan nuken syliini ja katson kuvaajaa. Yhtäkkiä olo on täysin tyhjä. Seesteinen. Edeltävä ajatuksien ja tunteiden sekamelska hiljenee. Olen alasti, mutta en niin kuin muut sen näkevät. Ensimäistä kertaa elämässä tunnen aidosti, että joku katsoo minua ajatellen "onpa kaunis ihminen" kuin sieluani kuvattaisi. --"

– Tiitus.

Tiitus muistuttaa, ettei kukaan muu kuin ihminen itse voi tietää ihmisen omaa mielenmaisemaa kehoaan kohtaan. 

Muotit ja paineet ulkonäköä kohtaan koskettavat kaikkia ihmisiä kokoon katsomatta. Projektissa viestitetään, ettei muotteihin kuulukaan mahtua. 

Miesten ulkonäköpaineista ei juuri puhuta 

Niina kertoo, että projekti kokoaa naisia kuviin ja puhuttaa heitä jostain syystä miehiä enemmän. Syy saattaa olla hänen mielestään yksinkertainen. 

– Naiset ovat saaneet enemmän tilaa puhua ulkonäköpaineistaan ääneen. Miehillä on oikeasti ihan samanlaiset ulkonäköpaineet kuin naisillakin, mutta niistä ei puhuta ääneen. Suomessa on vahvan ja pärjäävän miehen ihanne, Niina pohtii. 

Yhä useampi mies on kuitenkin rohkaistunut kuvauksiin.

Avoin keskustelukulttuuri miesten ulkonäköpaineista on ehkä vasta avautumassa.

New York on Mirkun ja Niinan seuraava kuvauspaikka

Tämän viikon kuvauspaikka on erityinen: New York. Mirkulla ja Niinalla on siellä sekä valokuvanäyttely että kuvauspäivä.

Naiset toivovat, että New Yorkissa projekti tuo paikallisille neutraalimpaa suhtautumista alastomuuteen ja että monen kokoiset ja väriset ihmiset saapuisivat kuvauksiin.

WN6hM12Q.jpeg
Päivi on yksi projektiin osallistuneista naisista. 

New Yorkin matkarahat on lahjoittanut Arla, ja taulut on lahjoittanut Suomen Interfoto Oy. 

– Meillä on ollut eniten 30–50-vuotiaita kantasuomalaisia kuvattavana, mutta toivoisimme projektin keräävän New Yorkissa monenlaisista kulttuureista tulevia ihmisiä. Tämä teema koskettaa kaikkia. 

"Kaksi viikkoa myöhemmin, (tänään) kuvat saapuvat. Järkytyn ja haluan poistaa kuvat. Tai jos jotakin julkaisen niin ainakin muokkaan kaikki virheet pois. Alan muokata kuvaa ja tajuan kuinka olen taas vajoamassa kaikkiin niihin muotteihin, mihin koko elämäni olen itseni survonut. Raivostun itselleni ja alan kirjoittaa. Ja tässä nyt olen, alasti fyysisesti mutta ennen kaikkea henkisesti."

-Tiituksen tarinan viimeinen kappale. ​​​​​​​

Mirkun ja Niinan kuvat ovat käsittelemättömiä. Seuraavan kerran kuvaukseen on mahdollisuus päästä ensi helmikuussa, jolloin Älä mahdu muotiin -näyttely tulee nähtäville Kulttuurikeskus Caisaan. 

Kuvauksen tarkempi aika selviää lähempänä Älä mahdu muottiin -projektin Facebook- sivuilla

Otsikkoa tarkennettu 14.10. klo 12.56.

Kuvavideo: Pinja haluaa jakaa vartalostaan rehellisiä kuvia. 

Pinja haluaa jakaa vartalostaan rehellisiä kuvia 0:51

Lue myös:

    Uusimmat