Sinullakin on #arvokaspylly – uusi suomalaishaaste kiinnittää huomion tärkeään seikkaan: "Toisen kehoa ei mennä kommentoimaan"

8:00imgSinullakin on #arvokaspylly – uusi haaste kiinnittää huomion tärkeään seikkaan
Julkaistu 07.07.2020 14:14

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Seksuaaliterapeutti ja bloggaaja Marja Kihlström lanseerasi somessa #arvokaspylly-haasteen. – Toisen kehoa ei mennä kommentoimaan negatiivisesti, hän muistutti Uutisaamussa.

– Kuinka moni ihminen jättää pukeutumatta [uima-asuun] tai menemättä rannalle vaikkapa omien lasten kanssa, koska pelkää toisten ihmisten tuomiota? Kihlström kysyy.

Erityistason seksuaaliterapeutti ja bloggaaja Marja Kihlström lanseerasi somessa #arvokaspylly-haasteen, jonka ideana on arvostaa jokaista kehoa sellaisena kuin se on. Idea kumpusi ilmiöstä, jossa naisia on jopa huoriteltu rannalla takapuolta paljastavien, niin sanottujen "pyllybikineiden" käyttämisen vuoksi.

– Kyse on siitä, että ketään ei ensinnäkään saa huoritella, ja kehorauhasta, eli että jokainen saisi olla rannalla sellaisena kuin haluaa, oli yllä sitten "pyllybikinit", sortsit tai mitä tahansa. Toisen kehoa ei mennä kommentoimaan negatiivisesti, Kihlström kuvaili Uutisaamussa.

"On myös tärkeää voida kieltäytyä"

Kihlström kertoi myöhemmin Instagramissa, että hashtag #arvokaspylly oli kuitenkin Instagramin toimesta bannattu. Sen sijaan voi käyttää hashtagia #selflove.

– Tämä ei ollut vain peppubikinien esiinmarssi vaan jokaiselle lupa valita itse, miten kehoaan tuo esille – muistutus, että JOKAISEN keho on arvokas. Sinä kuka et ollut valmis ottamaan kuvaa ja julkaisemaan sitä someen, sinustakin olen ylpeä. On myös tärkeää voida kieltäytyä ja rajata, mikä itsestä tuntuu hyvälle, hän kirjoitti toisen kuvansa oheen Instagramissa.

Moni pelkää muiden arvostelua ja reaktiota

Ulkonäön kommentointi on edelleen valitettavan yleistä, ja moni pelkää muiden reaktiota. #Arvokaspylly-haasteen vuoksi Kihlströmiäkin on esimerkiksi haukuttu tyrkyksi.

Bloggaaja ja fysioterapeutti Tuomo Kasasen mukaan miehetkin kokevat ympäröivän maailman luomia kehopaineita, ja heitä parjataan esimerkiksi feminiinisten ominaisuuksien esiintuomisesta.

– Kyllä kuvasto miesten kehon osalta esimerkiksi mediassa on ollut tällaiselle 1990-luvulla kasvaneelle tietynnäköistä. Kyllä siitä kumpuaa paineita, Kasanen sanoi Uutisaamussa.

Jokaisella ihmisellä on oikeus tulla nähdyksi ja arvostetuksi

Haastattelussa Kihlström muistutti, ettei ihmisen ulkomuoto kerro hänen terveydestään suoraan mitään. Kaikenkokoiset ihmiset saavat negatiivista palautetta kehostaan.

Kehorauhan ideana on, että jokaisella ihmisellä on oikeus tulla nähdyksi ja arvostetuksi sellaisena kuin hän juuri sillä hetkellä on. Kehoa ei siis ole tarpeen muuttaa, jotta se olisi "kelvollinen".

Kasanen kokee, että perinteiset metodit, joissa esimerkiksi ylipainosta puhutaan pelottelun tai syyllistämisen kautta, eivät toimi.

– Mentäisiinkö kuitenkin nimenomaan hyväksynnän ja halun tehdä hyvää itselleen, sellaisen kautta? Uskon, että silloin alkaa tapahtua paljon, Kasanen sanoo.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

LUE MYÖS: Vitsailetko sinäkin koronaläskistymisestä? Psykologi Katarina paljastaa, mitä painovitsit meistä kertovat: "Lihomisen pelossa on kyse useimmiten..."

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Osittainen lähde: Instagram/Marja Kihlström

Tuoreimmat aiheesta

Vartalo