"Pakolaisia käytetään suurvaltapolitiikan välineinä" – suomalaisasiantuntijan mukaan Turkki toimii samoin kuin Venäjä Suomea kohtaan vuonna 2015

4:27img
EU lupaa pikaista tukea Kreikalle Turkin rajan valvontaan - Turkki syyttää Kreikkaa väkivallasta
Julkaistu 04.03.2020 08:22

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Tuhannet pakolaiset ovat matkanneet kohti Eurooppaa Turkin avattua rajansa heille viime viikonloppuna. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijan mukaan Turkki pitää pakolaisia politiikan välineinä.

Kreikan mukaan Turkki on organisoinut tuhannet siirtolaiset rajalleen. Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi aiemmin tilanteessa olevan "hybridioperaation makua".

Hybridioperaatioilla pyritään vaikuttamaan toiseen valtioon tai painostamaan sitä harmaalla alueella, turvautumatta suoraan voimankäyttöön.

Tutkija Charly Salonius-Pasternak on ulkoministerin kanssa samoilla linjoilla. 

– Ajatus siitä, että ihmiset, jotka ovat tulleet hyvin eri konflikteista, yhtäkkiä tavallaan yhdistyisivät samaan aikaan mahdollisesti samoilla kuljetuksilla… On aikamoinen sattumusten suma tai sitten se voi olla organisoitua toimintaa, Ulkopolittisen instituutin vanhempi tutkija havainnollistaa.

Tutkija lisää, että Turkin myös väitetään sulkeneensa tien pakolaisilta, mikä voi viitata siihen, että Turkilla olisi mahdollisuus ja kyky rajoittaa pakolaisten liikehdintää Kreikalle rajalle.

Motiiveja voi olla monia

Salonius-Pasternakin mukaan Turkki osoittaa toiminnallaan valtaansa niin pakolaisille kuin esimerkiksi Euroopan Unionille.

– Tästä liikkuu monenlaista spekulaatiota. Yksi on vain ehkä osoittaa valtansa, mahdollisesti myös haluavat lisää rahaa, mahdollisesti haluavat, että joko osa tai kaikki Euroopan maat, EU:n tai Naton nimen alla, tukisivat Turkkia paljon vahvemmin liittyen sotaan Syyriassa.

Salonius-Pasternakin mukaan tällaisissa operaatioissa ei välttämättä ole yhtä ainutta spesifiä tavoitetta. Motiiveja siihen, miksi pakolaisia käytetään suurvaltapolitiikan työkaluina, voi olla monia.

Esimerkkinä Venäjän ja Suomen välinen tilanne

Tutkija löytää samankaltaisen esimerkin Suomen lähihistoriasta – vuodelta 2015, jolloin pakolaisia saapui suurina aaltoina Eurooppaan.

– Oltiin nähty, että se luo suht stabiileihin yhteiskuntiin luo jännitteitä – aivan kuten se teki Suomessakin. Yksi tarkoitus on luoda näitä jännitteitä tai heittää lisää bensaa liekkeihin, tutkija perustelee Venäjän motiiveja.

– Venäjä halusi osoittaa ja myös varoitti Suomea, että jos Suomi ei toimi toiveiden mukaisesti, heiltä löytyy – ei vain kymmeniä tuhansia, vaan jopa miljoona tai enemmän – pakolaista, hän lisää yhtenä mahdollisena motiivina.

Halu vaikuttaa kansainvälisiin sopimuksiin

Salonius-Paster uskoo, että pakolaisten liikkumisen säätelyllä halutaan vaikuttaa myös nykyisiin kansainvälisiin sopimuksiin, joissa ei ole huomioitu sitä ikävää tosiasiaa, jossa pakolaisia käytetään poliittisina työvälineinä.

Tutkija huomauttaa, että hybridioperaatioissa usein hyödynnetään myös uutisointia: valitaan validilta näyttävä kanava, josta viestitään tilanteesta asia halutulla kulmalla ilman, että toinen osapuoli pääsee ääneen.

– Olemme kuulleet huhuja ja nähneet yksittäisiä videoita ja uutisia, joissa yhtäkkiä yksi osapuoli on käyttäytynyt tavalla, joka on meidän ihmisoikeuskäsitystä vastaan. Tällä halutaan hyvin selvästi rakentaa eripuraa, kyseenalaistaa kreikkalaisten viranomaisten osaaminen ja niin edelleen, tutkija havainnollistaa.

Lue myös: Venäjä: Turkki yrittää puskea 130 000 pakolaista Syyriasta Kreikkaan – valtaosa muita kuin syyrialaisia

Turkki avasi rajansa lauantaina

Viime lauantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, että Turkki on avannut rajansa pakolaisille, sillä presidentin mukaan maa ei kykene enää huolehtimaan uusista Syyrian sodan jaloista paenneista pakolaisista.

Ilmoitus sai valtavat ihmismassat liikkeelle, ja tuhannet pakolaiset ovat viime päivinä ottaneet määränpääkseen Euroopan.

Etenkin Kreikan rajalla tilanne on ollut lauantaista lähtien ajoittain jopa kaoottinen, sillä Eurooppa pitää rajansa tiukasti kiinni.

Kreikka vakuuttaa, että se pystyy pitämään rajansa turvattuna. Armeijan lisäksi poliisi on turvaamassa rajaa – turvatoimet ovat tarkat hyvin tarkat.

Lue myös: MTV paikalla: Turkin ja Kreikan rajalla olevat pakolaiset haluavat päästä Eurooppaan – osa kertonut päämääräkseen Suomen

Turkin presidentti hylkäsi miljardin euron avun

Turkin presidentti Erdogan kertoo hylänneensä Euroopan unionin miljardin euron lisätukitarjouksen, jonka tarkoitus oli avustaa Turkkia siirtolaisuuskysymyksessä.

Vuonna 2016 solmitussa pakolaissopimuksessa Turkki sitoutui tehostamaan rajavalvontaansa ja vastaanottamaan Euroopasta palautettavia pakolaisia. Vastineena EU lupasi Turkille taloudellista tukea pakolaisista huolehtimiseen.

Lue lisää: Pakolaiset pelinappuloina Turkin ja EU:n rajalla: "Tilanne on pakolaisten kannalta erittäin vakava"

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset