Pakolaispolitiikan erot repivät vauraita maita - britit ja saksalaiset hyvin eri linjoilla

Pakolaiset Syyria
Syyrialaisperhe istui Akcakalessa Turkissa lähellä Syyrian rajaa kesäkuussa.
Julkaistu 06.09.2015 21:27
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Reaktiot pakolaisiin vauraissa maissa jakavat nyt yhä jyrkemmin valtioita poliittisiin leireihin.

Unkari taltuttaa pakolaisvirtaa rakentamalla uusia raja-aitoja ja lähettämällä sotilaita rajalleen. Myös Israel aikoo rakentaa raja-aidan, eikä aio ottaa lainkaan syyrialaisia Israeliin. Päin vastoin, Israel aikoo rakentaa uuden rajamuurin Jordanian vastaiselle rajalle.

Arabimaat päästävät syyrialaisia maahan erittäin vähän ja vain vaikeasti saatavien viisumien kautta. Ääriesimerkki on Kuwait, joka ei myönnä syyrialaisille maahantulolupaa lainkaan. 

Myös Britannia on ollut hyvin varovainen ottamaan turvapaikanhakijoita, ja pääministeri Cameronin linjaa on moitittu jopa sydämettömäksi. Britannian turvapaikkalinja olikin viime vuonna niukka: Maahan tuli vain noin 25 000 turvapaikkahakemusta. Se on varsin vähän Britannian kansan kokoon. Tänä vuonna tiukka linja on kovalla koetuksella, erityisesti kun sitä vertaa Saksaan povattuun jopa 800 000 turvapaikanhakijaan. 

Cameron julisti viikonlopun tiedotustilaisuudessaan Britannian tarjoavan turvapaikan "vielä tuhansille uusille syyrialaispakolaisille", mutta sai toimittajilta nuivan vastaanoton.  

– Pääministeri Cameron, te puhutte tuhansista, ette kymmenistä tuhansista. Eikö tämä nyt ole pelkkää teeskentelyä, häneltä kysyttiin.

– Me vastaamme tähän kriisiin ihan asianmukaisesti, muttei kannata teeskennellä että tämä (pakolaisten ottaminen) ratkaisee tämän itse ongelman. Todellinen taistelu käydään ISIS-järjestöä vastaan Syyriassa. Me tarjoamme jo siellä tiedusteluosaamista. Me tarjoamme ilmatukea, polttoainetta ja niin edespäin, Cameron vastasi tiukkaan sävyyn.

– Ihmisenä ja perheenisänä olen hyvin järkyttynyt näistä kuvista ja siitä lapsiraukasta siellä Turkin rannikolla. Nämä kuvat pysyvät mielessämme pitkään. Mutta ei hyvää elämää tavoitella lähtemällä tuollaiselle epätoivoiselle matkalle, lähtemällä matkaan riskeeraten oman ja perheen hengen, Cameron perusteli. 

Vatikaani vetoaa kirkkoihin

Vatikaani puolestaan kehotti kaikkia uskonnollisia yhteisöjä ryhtymään käytännön toimiin. 

– Kehotan täten jokaista seurakuntaa, uskonnollista yhteisöä, luostaria ja pyhäkköä koko Euroopassa toteuttamaan nyt evankeliumia käytännössä ja ottamaan vähintään yhden pakolaisperheen huostaansa, paavi Fransiscus sanoi Pietarin kirkon aukiolla tänään.

– Meidän täytyy antaa heille konkreettista toivoa. 

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset