Pakotatko nirson lapsen syömään? Älä näe vaivaa, kehottaa professori – komentelusta enemmän hallaa kuin hyötyä

shutterstock_305354417
Shutterstock
Julkaistu 30.07.2018 17:34

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että lapsen pakottaminen syömään vihaamiaan ruokia ruokkii tarkoituksensa vastaisesti lapsen nirsoutta ja voi vahingoittaa lapsen ja vanhemman välistä suhdetta.

Appetite -julkaisussa esitelty tutkimus viittaa siihen, että nirsoa lasta ei tulisi pakottaa syömään inhoamiaan ruokia. Pakottamisesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Pakottaminen voi vahingoittaa perhesuhteita

Tutkimusryhmä huomasi, että alle kolmevuotiaan nirson lapsen pakottaminen syömään lisäsi lapsen nirsoutta. Pakottamisella ei ollut tutkijoiden mukaan vaikutusta lasten käytökseen tai painoon.

Haittapuolia pakottamisesta sen sijaan löytyi. Tutkijoiden mukaan se saattaa lisätä jännitettä ruokapöydässä sekä vahingoittaa lapsen ja vanhemman suhdetta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

shutterstock_597695984

Pakottaminen voi tehdä ruokailutilanteesta ikävän. Kuvituskuva.

Tutkimusta johtanut ravitsemustieteen professori Julie Lumeng tiivisti tutkimuksen päätelmät seuraavasti.

– Pähkinänkuoressa tutkimuksessa huomattiin, että vuoden aikana taaperon painokäyrä pysyi vakaana, olivat lapset sitten nirsoja ruoan suhteen tai eivät. Myöskään lapsien nirsot ruokailutavat eivät juurikaan muuttuneet. Ne säilyivät samana, pakottivat vanhemmat lapsensa syömään tai eivät, Lumeng sanoi.

Nirso lapsi aiheuttaa harmia lähinnä vanhemmilleen

Lumeng viittaa aiempiin tutkimuksiin, joiden mukaan lapsen nirsous näyttäisi vain harvoin vaikuttavan tämän terveyteen tai kasvuun.

Lähinnä ruokansa tarkasti valikoiva lapsi aiheuttaa vanhemmille turhautumista. Lumeng korostaakin, että lapsen nirsous ei ole käytösongelma, jonka poistamiseksi vanhempien tulisi nähdä suuresti vaivaa.

Lumeng itse tosin huomauttaa, että julkaisemista odottavassa tutkimuksessa on lukuisia puutteita: tutkimustulokset eivät välttämättä esimerkiksi päde köyhemmistä oloista tuleviin lapsiin.

Lähde: Michigan University, Medical Xpress

***

10:36img

Tuoreimmat aiheesta

Lapset