Ostaisitko sipsipussin, jonka kyljessä lukee "saattaa aiheuttaa riippuvuutta"? Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi tunnistaa addiktoiviksi

7:44img
KATSO MYÖS: Himo roskaruokaan voi yltyä riippuvuudeksi. Mistä sen tunnistaa?
Julkaistu 22.10.2023 13:36

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Onko sipsipussin tai suklaalevyn kyljessä tulevaisuudessa varoitus "saattaa aiheuttaa riippuvuutta"? Tutkijoiden mukaan osa ruoista pitäisi tunnistaa addiktoiviksi.

Kansainvälisen tutkijaryhmittymän mukaan jotkin ruoat tulisi tunnistaa addiktoiviksi. British Medical Journalissa julkaistun analyysin mukaan "koukuttavien ruokien" nimeäminen voisi edistää terveyttä. 

– Jos tunnustamme, että joillakin prosessoiduilla ruoilla on addiktoivien aineiden ominaisuuksia, voimme kenties parantaa terveyttä globaalisti, artikkelia kirjoittamassa ollut Ashley Gearhardt Michiganin yliopistosta kuvailee tiedotteessa.

Ruoka-addiktion olemassaolosta on kiistelty. Se eroaa esimerkiksi tupakoinnista tai alkoholin liikakäytöstä olennaisella tavalla: ihminen voi lopettaa tupakoinnin, mutta syömistä ei. Mikään yksittäinen ruoka ei myöskään aiheuta esimerkiksi lihavuutta.

Tutkimustiedon valossa näyttää siltä, että hiilihydraatteihin saattaa olla mahdollista koukuttua.

Lue myös: Sari on syönyt vuosia karkkipussin päivittäin, poika laittaa sokeria leivän päälle – asiantuntija kertoo, miten sokerikoukku katkaistaan

Mikä tekee ruoasta addiktoivan? "Monissa ultraprosessoiduissa ruoissa on suuri määrä"

Analyysiä varten tutkittiin 281 erilaista tutkimusta 36:sta eri maasta. Tutkijoiden mukaan addiktiota ultraprosessoituihin ruokiin esiintyi arviolta 14 prosentilla aikuisista ja 12 prosentilla lapsista.

Kaikki ruoat eivät "koukuta". 

– Suurin osa ruoista, joita ajattelemme luonnollisina tai hyvin vähän prosessoituina, antaa energiaa hiilihydraatin tai rasvan muodossa, muttei molempina, kuvailee analyysia kirjoittamassa ollut Alexandra DiFeliceantonio Fralinin biolääketieteen tutkimuslaitokselta.

Tutkijat käyttivät esimerkkiruokina omenaa, lohta ja suklaapatukkaa. Omenan hiilihydraattien ja rasvan suhde oli 1–0, lohen taas 0–1. Suklaapatukassa suhde sen sijaan oli 1–1, mikä näyttäisi lisäävän tuotteen addiktiopotentiaalia. 

– Monissa ultraprosessoiduissa ruoissa on suuri määrä molempia [hiilihydraatteja ja rasvaa]. Yhdistelmä vaikuttaa aivoihin eri tavalla, DiFeliceantonio kuvaa.

Jos jotkin syötävät nähtäisiin lähtökohtaisesti riippuvuutta aiheuttavina, se voisi johtaa uudenlaisiin toimintamalleihin esimerkiksi markkinoinnissa tai pakkausten merkinnöissä.

Lue myös: Himo roskaruokaan voi yltyä riippuvuudeksi – "Olemme yhteisesti vastuussa siitä, että tuhoamme kansanterveyttä"

Ruoan aiheuttama toiminta saattaa täyttää päihteidenkäyttöhäiriön tunnusmerkit

Analyysin mukaan ultraprosessoidut ruoat aiheuttavat toimintamalleja, jotka saattavat täyttää päihteidenkäyttöhäiriön tunnusmerkit joillakin ihmisillä.  

Tällaisia toimintamalleja voisivat olla esimerkiksi intensiivinen himo ruokaa kohtaan, vähentynyt kontrolli sen syömiseen, vieroitusoireet sekä syömisen jatkuminen seurauksista, kuten ylipainosta, ahminnasta tai elämänlaadun huonontumisesta, huolimatta.

Tutkijat toivovat lisää tutkimuksia teollisen prosessoinnin ja lisäaineiden roolista. Tärkeää olisi määrittää esimerkiksi, millaiset ruoat ovat erityisen addiktoivia. Kaikki eivät myöskään "koukutu" esimerkiksi perunalastuihin, vaan saattavat syödä vain muutaman lastun kerralla.

– Kun ottaa huomioon, miten yleisiä tällaiset [ultraprosessoidut] ruoat ovat Yhdysvalloissa kulutetuista kaloreista 58 prosenttia muodostuu niistä on paljon, mitä emme tiedä, DiFeliceantonio muistuttaa.

Jo aiemmin tutkijat ovat vaatineet tietynlaisiin ruokiin samanlaisia varoituksia kuin tupakka-askeissa.

Lue myös: Tutkimus: Elinikää lisää jopa 24 vuotta – nämä tavat kannattaa omaksua mahdollisimman pian

Lue myös: Napsitko liikaa makeisia? Ravitsemusterapeutti kertoo, miten sokerin syöntiä voisi vähentää

Katso myös: Hyvinvointivaikuttaja Karita Tykkä kertoo, miten pääsi irti sokerikoukusta

3:50img

Karita jätti valkoisen sokerin syönnin viisitoista vuotta sitten.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: New York Post, BMJ

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto