"Epämääräinen, mutta jännittävä."
Näillä sanoilla lontoolaisen insinöörin Tim Berners-Leen esimies kuvasi tämän esittämästä "tietojenhallintajärjestelmästä" vuonna 1989.
Tuosta hetkestä on kulunut tiistaina 30 vuotta. Sen kunniaksi esimerkiksi hakukone Googlen logo on tänään tyylitelty vanhan tietokoneen näköiseksi.
Tältä näyttivät MTV:n sivut tasan 20 vuotta sitten.
2:12
Internetiä oli kehitelty Yhdysvaltain armeijan piirissä jo paria vuosikymmentä aiemmin, mutta Berners-Leen aloitteesta "tiedon verkosto" päätyi myös tavallisten tallaajien käytettäväksi.
Berners-Lee kehitti WWW:n eli world wide webin, joka mahdollisti tiedon siirtämisen ympäri maailmaa koneiden kesken. Vaikka WWW oikeastaan rakennettiin varsinaisen "internetin" päällä toimivaksi järjestelmäksi, puhuttelemme juuri WWW:tä arkikielessä internetiksi.
Tietoverkko tulee Suomeen
1990-luvulla teknologia alkoi kehittyä niin, että muutamassa vuodessa yhä useammat hankkivat tietokoneen ja pystyivät liittymään tietoverkkoon.
Vuonna 1995 uutisoi yhä useamman suomalaisen tutustuneen internetiin.
Suomessa käynnistettiin samana vuonna Euroopan ensimmäinen maanlaajuinen "interaktiivinen mediaverkko" uutisten ja mediasisältöjen kuluttamiseen.
1:37
Jo tuolloin puhuttiin myös kansalaisten mahdollisuudesta tuottaa mediasisältöjä mediaverkkoon isojen mediayhtiöiden rinnalla.
Kokeilu osoittautui tulevaisuuden suunnaksi, joten MTV alkoi julkaista omaa sisältöä Media On Demand -palvelussa. Palvelua käytti ensimmäisen päivänä aikana 11000 ihmistä.
2:02
Sittemmin internetiin on yhdistetty niin puhelimet kuin kodinkoneetkin.
Vaikka länsimaalaisesta näkökulmasta tuntuukin, että kaikki ovat internetissä, on arviolta puolella maailman väestöstä pääsy verkon tietotulvaan.
Internetin isä huolissaan kehityksestä
Berners-Lee julkaisi tiistaina kirjoituksen, jossa hän ottaa kantaa internetin nykytilaan. Hän näkee nykymuotoisessa internetissä kolme suurta ongelmaa: tahallisesti vahinkoa aiheuttavat teot ja sisältö, vääristyneet ansaintamallit ja tahattomat negatiiviset vaikutukset keskustelukulttuuriin.
Ensimmäisessä kohdassa hän tarkoittaa esimerkiksi vaalihäirintää ja tietomurtoja sekä organisoitua häirintää.
Vääristyneillä ansaintamalleilla Berners-Lee tarkoittaa esimerkiksi sosiaalisen median jättiyritysten tapaa myydä käyttäjistään keräämää tietoa mainostajien käyttöön. Näpäytyksen saa myös media, jonka ansaintamallit ovat perustuneet yhä aggressiivisempaan kärjistämiseen ja klikkien keräämiseen voimakkaita tunteita herättävillä otsikoilla ja käsittelytavoilla.
Kolmannella hän puolestaan tarkoittaa viimeaikaista pohdintaa keskustelukulttuurin polarisoitumisesta.
Kaikesta huolimatta optimistinen
Berners-Lee on kuitenkin optimistinen tulevaisuuden suhteen.
– On ymmärrettävää, että ihmisiä pelottaa ja että he ovat epävarmoja siitä, onko internet todella voima hyvän edistämiseksi. Kun ottaa huomioon, miten paljon internet on muuttunut 30 vuodessa, olisi luovuttamista ja mielikuvituksetonta olettaa, ettei se voisi muuttua parempaan seuraavan 30 vuoden aikana.
– Internet on tuonut mahdollisuuksia, antanut vähemmistöille äänen, tehnyt elämästämme helpompaa. Internet on jokaiselle, ja meillä on yhdessä voima muuttaa sitä. Se ei tule olemaan helppoa. Mutta jos unelmoimme hieman ja teemme paljon työtä, voimme saada internetin jonka haluamme, Berners-Lee julisti.
Lähteet: MTV, CNN, World Wide Web -säätiö.
Juttua muokattu 12.3.2019 kello 18.10: täsmennetty, että Berners-Lee kehitti WWW:n, josta nykyään arkikielessä puhutaan internetinä.