Tupakka-askin hinta nousee yli 10 euroon: Katso, miten muutokset asuntolainaan, palkkaveroon ja autoiluun vaikuttavat kukkaroosi vuonna 2022

3:22img
Näin verotus muuttuu alkavana vuonna.
Julkaistu 31.12.2021 06:49(Päivitetty 01.01.2022 11:53)
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Moni asiaa muuttuu, kun vuosi vaihtuu uudeksi. MTV Uutiset koosti listan muutoksista, jotka vaikuttavat suomalaisten talouteen.

Ansiotuloverotus

Suomalaisten palkkatulon verotus kevenee aavistuksen vuoden alusta. Palkkaverotus kevenee yhteensä noin 0,1 prosenttiyksikköä, kun otetaan huomioon sosiaalivakuutusmaksujen kevennykset ja niin sanottu indeksitarkistus. Sosiaalivakuutusmaksuista lisää alempana.

Kunnallisverotus

Kunnallisvero nousee 16 ja laskee 12 kunnassa vuoden alusta. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti säilyy noin 20 prosentissa.

Poikkeuksellisesti useamman kuntalaisen verotus laskee kuin nousee. Lisää kuntaverotuksen muutoksista voit lukea tästä alta.

Poikkeuksellinen tilasto: Näiden kuntien verotus muuttuu – katso nouseeko tai laskeeko kunnallisveroprosenttisi ensi vuonna

Kotitalousvähennys

Kotitalousvähennys nousee 40:stä 60:een prosenttiin vuoden alusta. Samalla vähennyksen enimmäismäärää korotetaan 2250 eurosta 3500 euroon.

Muutos koskee kotitalous-, hoiva- tai hoitotyön perusteella myönnettävää kotitalousvähennystä vuosina 2022 ja 2023. Muutos koskee myös lämmitystapamuutoksia öljylämmityksestä luopumiseen vuoteen 2027 asti.

Esimerkiksi perinteiset remontit eivät kuulu korotuksen piiriin, vaan niiden kohdalla vähennys pysyy ennallaan.

Tupakka

Tupakkavero nousee vuoden alusta. Korotus on osa nelivaiheista tupakkaveron korotusta, joka toteutetaan vuosien 2022 ja 2023 aikana.

Tupakka-askin hinta nousee alkavan vuoden aikana noin 50 senttiä, jos verotuksen kevennys siirtyy suoraan tuotteen hintaan. Koko korotusaikana 20 savukkeen askin arvioidaan nousevan inflaatio huomioiden keskimäärin yli 1,10 euroa eli reiluun 10 euroon askilta.

Sähkötupakkatuotteet siirtyvät tupakkaveron piiriin vuoden alusta ja niiden vero on jatkossa 30 senttiä grammalta.

Miedot oluet

Mietojen oluiden verotus muuttuu vuoden alusta, kun niiden alennettu verokanta laajenee koskemaan 2,9–3,5-prosenttisia alkoholia sisältäviä oluita. Tähän asti alennettu verokanta on koskenut yli 0,5- mutta korkeintaan 2,8-prosenttisia oluita.

Samalla mietojen oluiden verokantaa korotetaan hieman niin, että muutos on verotuottoneutraali. Se tarkoittaa, että 0,6–2,8-prosenttisten oluiden verotus nousee ja 2,9–3,5-prosenttisten oluiden verotus kevenee.

Vähäpäästöiset autot

Vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotus pienenee 85 eurolla kuussa vuoden alusta. Muutos on voimassa vuoteen 2025 ja koskee autoja, joiden hiilidioksidipäästö on korkeintaan 100 grammaa kilometriltä.

Täyssähköautot eivät vuoden alusta alkaen enää kuulu autoveron piiriin. Niiden ajoneuvoveron perusveroa korotetaan 65 eurolla. Muutos koskee 1.10.2021 jälkeen verotettavia autoja.

Asuntolainat

Asuntovelan koron vähennysoikeus pienenee vuoden alusta. Ensi vuonna koroista on vähennyskelpoista viisi prosenttia nykyisen kymmenen prosentin sijaan. Vuonna 2023 vähennysoikeus poistuu kokonaan.

Sosiaalivakuutusmaksut

Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu nousee 0,1 prosenttiyksikköä vuoden alusta ja on 1,50 prosenttia.

Vakuutettujen sairaanhoitomaksu laskee 0,15 prosenttiyksikköä vuoden alusta ja on 0,53 prosenttia kunnallisverotuksessa verotettavasta tulosta. Verotettavista eläke- ja etuustuloista perittävä maksu on 1,50 prosenttia.

Työntekijöiden eläkevakuutusmaksu pysyy ennallaan. Se on ensi vuonna 7,15 prosenttia ja 53-62 -vuotiaiden korotettu työeläkevakuutusmaksu 8,65 prosenttia.

Opintotuki

Opintotukeen vaikuttavia opiskelijan omia tulorajoja korotetaan määräaikaisesti 25 prosentilla ensi vuodeksi. Tulorajojen määräaikainen korottaminen parantaa opiskelijoiden mahdollisuutta tehdä opintojen ohessa työtä ja täydentää opintotukea palkkatuloilla nykyistä enemmän.

Lähteet: Ministeriöiden tiedotteet, Veronmaksajain keskusliitto

Tuoreimmat aiheesta

Verot